Om mig

Anna Veeder i Jerusalem
Anna Veeder i Jerusalem

Anna Veeder är auktoriserad turistguide i Israel på svenska, tyska, engelska och hebreiska.

_______________________________________________

Ett tidigt intresse för judendom, Israel och Mellanöstern ledde till studier i  judaistik, historia och arabiska på Freie Universität Berlin i slutet av 80- och början av 90-talet samt judisk historia och arabiska på Hebreiska Universitetet i Jerusalem. 2013 avslutade jag en BA-examen i judisk historia vid Israels Open University, och 2015 erhöll jag guidelicens från Israels turistministerium. Lovade barnen att nu är det slutpluggat. Men 2019 fick jag syn på en masterutbildning i Israel- och judendomskunskap på Schechter-institutet i Jerusalem och kunde inte låta bli att anmäla mig! Detta kommer förmodligen att sysselsätta mig fram till våren 2022.

Jag har varit fast bosatt i Israel sedan 1992, först i Jerusalem och sedan i norra Israel på en religiös kibbutz. I många år bodde jag på en judisk religiös moshav i västra Yizreeldalen, inte långt från Haifa, där mina tre barn växte upp. Idag bor jag i den judisk-arabiska samhället Neveh Shalom några mil väster om Jerusalem.

I många år arbetade jag som projektassistent i organisationen Emek Shaveh, en grupp israeliska arkeologer som arbetar för att förändra arkeologins roll i Israel/Palestinakonflikten, främst i den palestinska stadsdelen Silwan söder om Tempelberget i Jerusalem.  Vid sidan om har jag skrivit frilansartiklar för olika svenska magasin och tidningar, främst Judisk Krönika. Länkar till artiklarna går att hitta på bloggen (se under ”Krönika” eller ”Artiklar”).

Förutom ”vanliga” guidade turer träffar jag regelbundet svenska grupper som kommer till Israel/Palestina på studieresa för samtal och frågestund. Att vara ”bollplank” för grupper som åkt runt på Västbanken och kommit nära palestiniernas verklighet är alltid en utmaning men oftast också väldigt roligt och inspirerande. Förutom Jerusalem med dess religiösa och historiska komplexitet så är en personlig favorit Haifa – hamnstad vid Medelhavet, norra Israels huvudstad och en stad vars mänskliga mosaik och fokus på arbete, samarbete och samexistens ger en mer mångfacetterad bild av Israel och det israeliska samhället än den rent konfliktrelaterade.

Kontakta mig gärna via mitt kontaktformulär – det går direkt till min mailadress. Jag svarar så snart jag kan!

2 reaktioner till “Om mig”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Israel på egen hand

%d bloggare gillar detta: