Guidning i Jerusalem

Behöver man en guide under ett besök i Jerusalem? Det beror på hur mycket tid man har och vad man vill hinna med. Jerusalem, och då speciellt Jerusalems gamla stad, bjuder på en enorm mångfald. Har man gott om tid och vill uppleva staden på egen hand går det utmärkt med att strosa omkring i basarerna, ta en kaffe eller en humus på någon liten restaurang, titta på utsikten från något lämpligt tak (Austrian Hospice, till exempel, eller  Swedish Christian Study Center alldeles innanför Jaffaporten) och besöka stadens mest berömda sevärdheter: Gravkyrkan, Västmuren och Tempelberget/al-Haram al-Sharif.   Bra att ha: guidebok, bekväma skor och en karta (går att få på turistinformationen alldeles innanför Jaffa Gate).

Har man däremot begränsat med tid, är nyfiken på historia, samhälle och religioner och vill ha en mer informativ tur (inklusive var det finns fina utsiktsplatser, rena toaletter och bra restauranger) så kan jag som guide hjälpa er att få ut det mesta av besöket enligt era önskemål och förutsättningar.  En vanlig tur för att få en överblick över Gamla staden och besöka de viktigaste heliga platserna brukar börja vid Jaffaporten och sedan fortsätta genom det armeniska  och judiska kvarteret ner till Klagomuren/Västra Muren. På vägen ser vi ut över Tempelberget, Al Aqsamoskén, Klippdomen och Oljeberget och berättar om de tre monoteistiska religionernas anknytning till Jerusalem. Därefter fortsätter vi till det muslimska kvarteret, tittar in på bomullshandlarnas gamla marknadsgata. Efter lunch (oftast en enkel men utmärkt humusrestaurang) ansluter vi till Via Dolorosa och berättar historien om Jesus i Jerusalem. Vi avslutar vid Gravkyrkan i det kristna kvarteret, där vi ser Golgotaklippan och graven. Beroende på tid och intresse kan turen modifieras till att inkludera mer arkeologi, som t ex den arkeologiska parken Davidson Center runt Tempelberget eller Davids stad i Silwan utanför murarna, fler kristna platser som St Anna-kyrkan med sin fantastiska akustik eller en promenad från Oljeberget till Getsemane, ett besök till moskéerna på Tempelberget eller något av museerna i det judiska kvarteret.

Vad kostar det? För en dagstur (ca 9-17) $280, exklusive eventuella taxiresor (till Oljeberget eller liknande) och inträdesavgifter till museer. För en kortare tur ca 2-3 timmar $140-$150 beroende på tid och program.

Kontakta mig gärna via mitt kontaktformulär som går direkt till min mailadress. Jag svarar så snart jag kan!

Jerusalem overview

Annons