Att bada i Döda Havet

Mitt ute i öknen, fyrahundra meter under havsytan, ligger ett av världens saltaste hav – Döda Havet. Att bada i Döda Havet är en väldigt speciell upplevelse som man absolut inte ska missa om man är på besök i landet!

dead sea 2017

Eftersom salthalten ligger på 34% så flyter man som en kork. Glöm det där med bröstsim och crawl – man går i vattnet och så snart man har vatten till knäna så sätter man sig ner som i en solstol, och paddlar sedan fram och tillbaka med händerna som åror. Utan plask och stänk: vatten i ögonen svider rejält. Ha en flaska med vanligt vatten till hands, eller kolla var duscharna är (finns på alla stränder) innan ni går i.

Bra att ha med: badskor, speciellt där botten är full av saltkristaller (södra delarna av Döda Havet). Duschkräm: huden känns oljig efter badandet och det är skönt att kunna duscha av sig ordentligt. Tidning eller bok att läsa i vattnet!

Bäst att inte ha med: silversmycken, som lätt blir svarta av vattnet. Värdesaker som man inte vill bli av med.

Vilken strand ska man då åka till? Det beror lite på vad man är ute efter. Vid norra delen av Döda Havet, ca 30 minuter från Jerusalem och 10 minuter från Qumran, ligger tre populära stränder intill varandra: Qalya Beach, Biankini Beach och Neve Midbar Beach. Här finns omklädningsrum, restaurang, café, strandbar och stränder med lera som man med fördel kan smeta in sig med. Vill man handla lera, dödahavssalt eller hudvårdsprodukter att ta med sig hem så finns flera affärer som säljer en rad märkesprodukter samt salt i lösvikt.

Plus: stränderna har naturlig lera, är ganska sköna att gå på (inte så hårda saltkristaller som dem längre söderut). Nära till Jerusalem.

Minus:  Inträdesavgift ca 55 shekel. Det kan vara rätt mycket folk, speciellt på Qalya som tar emot många stora grupper. Stolarna vid stranden är ofta leriga om man kommer på eftermiddagen, kan vara svårt att hitta en bra plats att sitta. Men gillar man lera så är det absolut rätt plats!

dead sea mud

Längre söderut ligger Ein Gedi spa som jag tycker är fint (se bild nedan) Vid besökscentret finns affär, omklädningsrum, café, strandbar och vanlig pool där man kan bada och sola. För att komma ner till Döda Havet behöver man dock åka traktor-shuttle som går ca var 20:e minut. Stranden är fin och ren, sandig och inte lika lerig som i norr, men när jag var där med en grupp fanns det ett område med lera vid stranden där man kunde smörja in sig ordentligt. Annars kan man köpa lite i affären och ta med sig ner.

Plus: Inte så trångt som Qalya och fräschare anläggning. Fina och välskötta stränder. Fint poolområde.

Minus: Inträdesavgift ca 55 shekel. Traktorshuttle ner till stranden.

Dead sea ein gedi

Vid Döda Havets södra del ligger hotellområdet Ein Bokek. Här finns flera fina stränder som är öppna för allmänheten (gratis inträde). Naturligtvis finns också affärer, restaurang, omklädningsrum och strandcafe. Både stränderna och botten är täckta av saltkristaller och kan vara ganska så hårda att gå på (tänk vasst grus…) så har man glömt sina badskor hemma är det en bra idé att handla ett par i shopen innan man försöker gå i.

Plus: gratis inträde, fina och välskötta stränder.

Minus: Ingen lera på stranden. Ligger ca 20 minuter söder om Masada, 1.5 timme från Jerusalem. Är man på väg söderut så är det däremot en perfekt plats att stanna på innan man kör vidare.