Våra kvinnor och deras

Nyligen publicerade DN en artikel av Nathan Shachar med rubriken Rashets mot afrikanska flyktingar i Israel, där han tar upp ett av alla främlingsfientligas favoritmotiv – ”de våldtar våra kvinnor”. Igår läste jag samma ”förklaring” i kommentarsfältet till en artikel på 972 mag angående en rasistisk attack emot tre palesinska tonåringar i Jerusalem Palestinian youth beaten unconscious in suspected lynch in Jerusalem: ”Araberna” vill ha ”våra kvinnor”, medan vi blir ihjälslagna om vi tittar på deras. Därför är det bara ren och skär logik att vi slår ner tre tonåringar som promenerar fredligt på Ben Yehuda-gågatan medan vi skriiker ”Judar har en själ, araber är söner till horor”.

Om jag inte minns helt fel sade mina (manliga, vita, medelklass)skolkamrater samma sak om de invandrare från Iran, Syrien och Libanon som flyttat in i Gottsunda där jag gick i skolan – de är ute efter våra kvinnor. ”Våra” kvinnor? Rasister världen över verkar inte bara ha sin rasistiska världsbild utan också sin patriarkala chauvinism gemensam.

Just nu sprids i israeliska vänsterkretsar på FB ett svartvitt foto av en kvinna och en man med skyltar om halsen. På hennes står det ”Jag är en arabhora”. På hans: ”Jag var tilsammans med en judinna”. Bilden är från 30-talets Tyskland, bara texten har ändrats.

Israel är inte Nazityskland och inte på väg att bli Nazityskland. Samtidigt så är det omöjligt att bortse från den rasism – institutionaliserad och folklig – som genomsyrar det israeliska samhället på olika nivåer. Medvetenheten om rasismens verkningar i samhället ligger på plus minus noll hos många. Att världen är uppdelad i ”vi” och ”de” är självklart. Min avsikt är inte att ”bevisa” att Israel är en rasistisk skapelse som saknar existensrätt (alltför vanligt i den svenska Israel/Palestinadebatten). Jag tycker att det är viktigt att peka på de faktiska problem som faktiskt existerar i det israeliska samhället – problem som kan få allvarliga samhälleliga och politiska konsekvenser. Vikten av konsekvent antirasism som en del i kampen för ett modernt demokratiskt samhälle gäller såväl Sverige som Israel.

10 reaktioner till “Våra kvinnor och deras”

 1. Kampen mot rasism är viktig var vi än befinner oss.
  Tyvärr kan nog det ohöljda och institutionaliserade arabiska/muslimska judehatet, som är grovt och genomsyrande det arabiska medvetandet väcka primitiva hämndkänslor hos vissa unga judar.
  Dessutom har de helt rätt i sak när de hävdar att en muslimsk man får gifta sig med en ickemuslimsk kvinna men en musimsk kvinna inte får göra detsamma med en ickemuslimsk man.
  Det är metoden att kritisera denna muslimska diskriminering som är förkastlig.

 2. Saken är bara den att jag väldigt sällan stött på judehat hos palestinier i Israel eller i Palestina. Förintelseförnekelse ja, men inte uttryckligt judehat. Det kan säkert vara så att de inte berättat sådant för mig. Men enligt min åsikt behöver rasister väldigt sällan några orsaker för att deras ”primitiva hämndkänslor” ska ”väckas”. Snarare letar de efter ursäkter för att slå in skallen på folk. Här är det ingen skillnad mellan min ungdoms skinnskallar och judiska huliganer i Jerusalem. Och du är också där med kvinnorna: det är inte ”dina” kvinnor. Kvinnor ska ha rätt att vara med vem de vill, oavsett vad männen i det ”andra” lägret tänker och tycker. Att vissa män anser sig ha rätt att bestämma över familjens kvinnor rättfärdigar inte patriarkalisk chauvinism gentemot ”våra egna” kvinnor, det är bara en jävla dålig ursäkt för att använda våld (igen). Jag hatar allt det där som pesten.

 3. Anna
  Sa nu hatar du och svar:-)
  Det later nog snarare som om de inte berattat det for dig. Manga israelfiender som fatt vatten pa sin kvarn tack vare invasionen av afrikaner. Stort problem for lilla Israel. Liknande problem lite varstans i Europa. Just nu i Frankrikes media ser vi hur romerna parkerar sina husvagnar hur som helst. Att det blir pa offentliga platser eller bondens aker har ingen betydelse. Protestera ar inte PK.
  Jag avskyr huliganer ocksa och vad illa de gor mot folk och samhalle. Men nar de blir tagna pa bar garning och sedan slapps nagra dar senare efter att ha brant och forstort for miljoner, inga namn, foton eller upplysningar om harkomst, kan jag forsta att folk blir frustrerade.
  Hava

 4. Rasism och fördomar kan naturligtvis uppstå eller” väckas” på olika sätt. Den är i vilket fall som helst destruktiv och hör inte hemma i ett civiliserat samhälle. Trots det tror jag inte det finns någon stat fri från denna plåga.

  Det finns självklart inte några ”våra kvinnor”. Det finns bara kvinnor. Och jag vet inte hur huliganerna tänker. Men kan gissa deras resonemang utgår från att de känner sig diskriminerade av arabernas/muslimernas patriarkala synsätt och ger då igen med samma mynt. Det innebär inte att också de nödvändigtvis har en patriarkal uppfattning, utan att de istället talar med ”bönder på bönders vis”, dvs. uttrycker samma tänk mot muslimsk män som dessa gör mot judiska män. Det är kanske inte konstigare än så.

  1. ”Och jag vet inte hur huliganerna tänker. Men kan gissa deras resonemang utgår från att de känner sig diskriminerade av arabernas/muslimernas patriarkala synsätt och ger då igen med samma mynt.”

   Alltså, huligan-MÄN känner sig diskriminerade av ”arabernas/muslimernas patriarkala synsätt”. Låter inte riktigt klockrent.

 5. Bra skrivet!

  Rörande SoS och hans diskussion om ”får gifta sig” så vore väl den enklaste lösningen på detta att den israeliska staten började erbjuda vuxna homo sapiens att få ingå äktenskap med varandra där personernas religionstillhörighet är av noll och nada betydelse. Måhända skulle konservativa personer i diverse religiösa samfund aktiva försöka hindra sina medlemmar från detta, men ett ställningstagande från staten skulle säkert vara ett för t.ex. de muslimska kvinnor som vill korsa tramsiga regler och önskar ingå äktenskap med judiska män.

  ”invasionen av afrikaner”, hm, har det förekommit någon annan typ av invandring till Israel de senaste årtiondena som är värt att nämna i sammanhanget?

 6. Bib

  Pga. de många småpartierna i Israel och avsaknad av spärr för dem som i Sverige, kommer de in i Knesset och blir föremål för regeringsunderlag. Och ett villkor religösa partier ställer för att gå med i en regering är att få ansvara för familjepolitiken. Så länge det är på detta sätt hindrar de möjligheten till sekulära giftemål i Israel.
  Det förhindrar dock inte sådana giftemål. Många israeler som vill gifta sig sekulärt åker därför till Cypern och gör det där. Och de blir allt fler som inser det kloka i att göra så och slippa rabbiners inblanding i deras privatliv..

  1. Ja och accepterar de stora partierna de små partiernas religiösa fundamentalism, då får man som ett brev på posten en religiös fundamentalism. Och då är man ju inte i läget att klaga över andra religioners religiösa konservatism, eller?

 7. Bib

  Det är skillnad på religiös fundamentalism och religiös fundamentalism.

  Det är muslimsk sharia som förbjuder muslimska kvinnor att gifta sig med ickemuslimska män, inte israelisk lagstiftning.

  Dessutom är det så att judendom är en ickemissionernade religion varför det främst är judar som påverkas av judisk fundamentalism.
  Annat är det med islam som är en utbredd religion och missionernande och har till syfte att sprida sin fundamentalism till alla världens folk och stater. Det gör muslimsk fundametalism till ett globalt hot i motsats till judisk fundametalism.

  Kan du inse dessa fundamentala skillnader mellan judisk och muslimsk fundamentalism?

Kommentarer är stängda.