Irandiskussionen fortsätter på förstasidorna

Israeliska media fortsätter att dryfta åsikter och detaljer angående en eventuell israelisk attack mot Iran. Men som en kommentator påpekade i den förra tråden – den här diskussionen är lite för offentlig för att verka helt trovärdig. När det är allvar brukar israeliska politiker och militärer hålla tvärtyst, som till exempel innan Israel bombade al-Kibar reaktorn i Syrien. I en analys på utmärkta 972 mag radar Noam Sheizaf upp en rad orsaker till varför en israelisk attack mot Iran tycks mindre och mindre trolig i nuläget:

1. Israels militära ledning är emot en israelisk attack så länge inte denna har full backning från USA (vilket inte är fallet i nuläget).

2. Diskussionen har blivit väldigt politisk, vilket är synnerligen ovanligt i Israel när det handlar om ”riktiga” krig.

3. Netanyahu och speciellt Barak låter inte helt trovärdiga utan mer som om de förbereder sig för nästa valkampanj.

4. Barak sparkade ingen av militärerna som motsatt sig hans planer.

5. Livet fortsätter som vanligt – amerikanska turister och deras barn kommer till Israel på semester, studentprogram osv osv fortgår som vanligt.

6. Hemmafronten har inte fått instruktioner att göra något speciellt. Jag, till exempel, har ingen gasmask och har inte uppmanats att gå och hämta en. Inga kort med info i brevlådan, inga övningar att springa till skyddsrummet på jobbet.

Samtidigt så publicerar tidningarna artiklar som detaljerar de ekonomiska konsekvenserna av en eventuell israelisk attack (inte bra. Dollarn har redan gått upp till över fyra shekel pga att utländska investerare börjat plocka bort sina pengar. Att kriga kostar dessutom runt en miljon shekel om dagen, om jag hörde rätt i nyhetssändningen i TV i går) och förklarar att den israeliska hemmafronten inte är beredd, vilket är helt korrekt. Många är på semester och andra, jag till exempel, sitter och pluggar. Ändå kan man inte låta bli att fundera på hur väl inställda de iranska raketerna är, jämfört med t ex Hizbollah som har en felmarginal på typ en halvmil. Kommer de bara att skjuta mot militära mål och stora civila mål som Tel Aviv, Haifabukten och Dimona? Är man i säkerhet om man åker ut i öknen eller upp i bergen i Galileen?

2 reaktioner till “Irandiskussionen fortsätter på förstasidorna”

  1. Det är nog så att desto mer politikerna pratar om anfall mot Iran, desto mindre sannoliket att en sådan är på g.

  2. Hehehe….Om Barak ska sparka folk som offentligt motsatt sig militära äventyr i Iran, så har han nog fullt upp. Listan är tämligen lång 🙂

    Utöver Noams argument, så är ju analytiker både i Israel och Usa överrens om att en israelisk attack skulle ställa till med mer skada i regionen, Israel inkluderat, än att det skulle lösa någonting.
    Och slå ut kärnanläggnaingarna har man inte ens kapacitet för…

Kommentarer är stängda.