Saving Lifta

Vad ska man göra med smärtsamma minnen, frågar sig många som plågas av trauman av olika slag. Operera bort dem? Döva dem med medicin eller droger? Hålla ett så pass högt fysiskt och psykiskt tempo att minnena inte lyckas tränga igenom till medvetandenivån annat än i svaga stunder (som då blir än mer outhärdliga)? Eller ska man, som vissa terapiformer förespråkar (bla Anna Kåver i ”Att leva ett liv, inte vinna ett krig”)  helt enkelt låta dem finnas där medan man går sin egen väg, med det förflutna närvarande men utan att styras av det?

Något sådant skulle Lifta kunna vara i den israelisk-palestinska konflikten. Lifta är en palestinsk by alldeles vid Jerusalems västra infart som jag skrivit om i bl a  Samexistensen som trotsar lagen. Nyligen beslöt domstolen i Jerusalem att annullera byggnadsplanerna i Lifta som svar på en petition från diverse människorättsorganisationer och privatpersoner, både israeler och palestinier. Emek Shaveh var också med i bakgrunden.

”Keeping this physical site of memory alive may serve as an important marketplace of ideas and emotion, one that can enable a bit of empathy to flourish amidst the stones”, skriver Mira Sucharov i en väldigt läsvärd artikel i Haaretz.

3 reaktioner till “Saving Lifta”

  1. Att lifta är bra.
    Att lifta till Lifta är mycket bra
    Men är det verkligen bra att bevara området som ett slags minnesmonument? Visst har vi redan haft ett litet meningsutbyte om det här? Jag är kluven. Lxyrenovering och shoppingmalls osv gillar jag förvisso inte, men hade hoppats på något annat. Måste väl göra ett nytt besök i området. Kanske kommer jag då att lära mig uppskatta det som bl a Mira Sucharov talar om.

  2. Fick mig att tänka på Kuneitra. Ligger den byn fortfarande i ruiner och tjänar som propaganda mot Israel?

  3. I Israel har man alltid byggt nytt ovanpå ruinerna av det gamla, ända från Kung Davids tid och tidigare tillbaka. Om vi kunde bygga nytt på ruinerna av det judiska kvarteret i Gamla Stan (som Jordanien bulldozrade 1948) så kan vi väl bygga nytt ovanpå Lifta också.

    Vad gäller val av stads- och byggnadsarkitektur så kan man ju ha olika åsikter. Personligen tycker jag det är värt att renovera eller behålla fasaderna, ungefär som Bauhaus-fasaderna i Tel Aviv. Men det är en smakfråga, inte ett politiskt ställningstagande.

Kommentarer är stängda.