8 reaktioner till “Artiklar i Menorah”

 1. Intessant men inte SÅ trevlig läsning: ”…hade han (Gilad) inte sett solljuset en enda dag. Hela tiden hade han varit fånge i samma trånga källarcell…”
  Tänkte på honom ofta och hans föräldrar. Med flera vuxna söner kunde jag inte föreställa mig vad de gick igenom. Hur är det med hans psyke och syn? Vad fick honom att hålla ut och inte förlora hoppet! Sen kan man jämföra med hur palestinierna har det i de israeliska fängelserna. Enligt propaganda fängslar israelerna kvinnor och barn som sedan torteras dagligen. Och detta saluförs på svensk blogg. Jojo!

 2. Läste med intresse artikeln om infertilitetsbehandlingar där tydligen Israel måste vara en av världens mest generösa att med offentliga medel bekosta detta. Gott så.

  Förstår dock inte hur detta skulle kunna motiveras med ”demografiska ‘kapplöpning’ med palestinierna” emedan ju palestinierna utgör 20% av befolkningen i Israel och väl i i så fall har samma möjlighet till offenligt finansierade IVF-behandlingar som ”ordet som A-K påstår att jag är fixerad vid”. Nåt jag inte har förstått?

 3. Bulten, med ”palestinierna” avses i det här fallet (demografisk kapplöpning) de i de ockuperade områdena. Palestinska kvinnor med israeliskt medborgarskap har samma rätt till IVF-behandlingar som alla andra israeler.

  Israeliska feministiska organisationer tycker inte att det är helt oproblematiskt utan påstår att kvinnor hjärntvättas till att ”föda soldater”, att bli ”nationens livmoder” osv. Det ligger något i det även om de kvinnor jag känner som lidit av ofrivillig barnlöshet inte har känt pressen från det hållet utan verkligen varit enormt lyckliga över att bli gravida, efter mången sorg och besvikelse (och det är verkligen en stor, djup och enorm besvikelse att inte kunna få barn om man vill det). Så jag tycker nog att det är bra ändå att det finns sånt här.

  1. Lite märkligt att ha en ”demografisk kapplöpning” med ett folk i ett grannland. Ja, förresten är vel hela resonemanget med etnisk kapplöpning något som borde ringa i varenda tänkande människas hjärna och fundera ”Vad är det vi håller på med egentligen”.

 4. Mycket bra, Anna, och att inte bara de som har råd kan få behandling. Frankrike t ex är också mycket generöst i det fallet, ”med offentliga medel”. Barn behövs bl a för att betala en åldrande befolknings pensioner. Stort problem i många länder.
  A propos livmoder så lär Arafat ha sagt att de skulle vinna tack vare deras kvinnors livmoder! Och de muslimska kvinnorna har fortfarande de flesta barnen per capita.

 5. Problemet är inte att vi är för få människor på denna planet utan att vi är på tok för många.
  Barnbegränsning vore ett minst lika viktigt mål eftersom fler människor tär på mer av jordens ändliga resurser än färre.
  Någon gång måste vi sätta ner foten likt kineserna gjort och säga stopp, inga fler. Vi kan inte ta en åldrande befolkning till intäkt för att öka befolkningsmängden. Det är som ett ekorrhjul. Ju fler äldre vi blir, ju fler yngre behöver vi för att sörja för de äldre.
  Problemet är att ju längre vi väntar med att sätta stopp för befokningsexposionen ju svårar kommer bli att bryta den.

Kommentarer är stängda.