Tag Meir-kampanjen

Vad handlar kampanjen om? Utdrag från Jerusalem peaceseeker;

”This year, there will be a particular resonance to my candle-lighting during Chanukah. At a time when Israel truly feels overcome with the darkness of hatred and violence, both towards Muslims and even towards Jews who dare to think differently, this Chanukah will see the launch of an initiative moving towards the light, and refusing to condone the actions of those who use the darkness of night to conceal their reprehensible acts. Each night during Chanukah there will be a candle-lighting event to support peaceful relations between Jews, Muslims and Christians in different parts of the country – at the various sites where Jewish extremists have perpetrated acts of ‘Tag Mechir’ terror over the course of the past months – whether the burning of mosques, the assaults on army officers or the attacks on peace activists. In Jerusalem, Tuba Zangaria and Yafo, in Palestinian villages and in the midst of Jewish cities, we will speak out against Tag Mechir – Price Tag – and in favour of Tag Meir (doesn’t really translate directly into English – Light Tag perhaps).”

Här lite bilder från ljuständningen utanför premärministerns bostad i Jerusalem i tisdags:


”Light instead of terror”

10 reaktioner till “Tag Meir-kampanjen”

 1. Rara barn på den första affischen. Den andra skulle jag riva ned med en gång. Är det på modet i Israel att jämföra israelerna med nassarna?!

 2. Det första är ingen affisch, det är ett foto. Jag blev faktiskt lite förvånad över kristallnattsjämförelsen, men som med allt annat som händer här tror jag att man måste begripa att den interna israeliska diskussionen inte har samma parametrar och slutsatser som den i Sverige. Här handlar det inte på något sätt om att delegitimisera Israel som stat eller för den delen judendomen – många av de närvarande var religiösa och vi tände ju Chanukkaljus. Själv skulle jag dock helst avstå från sådant, jag tycker att man ska försöka undvika nazistjämförelser även om det här handlar om en varning, inte om att det som sker i Israel är samma sak.

  På modet? De som är bäst på nazistjämförelser är bosättarna, utan tvivel. Under Gazauttåget 2005 fanns grupper som satte på sig gula stjärnor, men detta kritiserades och de övergick snart till ”fördrivningen från Spanien”-paradigmen. Israels regering är alltså katolikerna Ferdinand och Isabella, och att få finansiell kompensation för att flytta tillbaka innanför gröna linjen till en judisk självständig stat är samma sak som att fördrivas från Spanien 1492.

  När högerextrema religiösa ungdomar nyligen attackerade IDF-befälhavare vid Efraimbasen sade en av dem att det som sårat honom mest var inte stenen han fick i huvudet utan att de skrek ”nazist”. Han är barn till Förintelseöverlevande.

  Men min personliga åsikt är alltså att man borde undvika detta generellt. Det som händer idag handlar inte på något sätt om varken Nazityskland eller Spanien.

 3. Anna
  Tackar. Det är beklämmande nog att höra det från den andra sidan men
  ännu mera så när man hör det från ”unsere leute” som borde skämmas.
  Min man, som klarade sig som baby med sina föräldrar från ett gestapobesök,
  reagerade bums när han såg affischen.
  Helt överens med din ”personliga åsikt”.

 4. Vill heller inte gärna se en sån affisch från israeler men när Anna visar den på bloggen får man insikt i hur organisationerna sköter sina protester. Bra journalistik alltså. Jag skulle iofs välja att inte stödja en NGO som protesterar på det sättet.

  1. Anna

   Ska vi rosta pa vem som ar varst?:-)) Denna minoritet, inom en minoritet dar majoriteten fordomer
   dem som beter sig sjukt, har knorr pa hjarnan. Minoriteten som klistrar upp dess affischer borde veta battre eller…och fordomas av Israels majoritet. Dialog later battre, ju fortare desto battre for alla.

 5. Affischen påstår inte att det pågår eller pågått en ”kristallnatt” i Israel, den nöjer sig med att varna för och protestera mot möjligheten att en sådan ska komma. De ultraortodoxa som demonstrerade igår kallar poliser ”nazister” (precis som bosättarna som bröt sig in i Efraim-basen), bär en gul judestjärna och randiga fångkläder för att få fram poängen att de förföljs av den israeliska staten som judarna i Nazityskland. Jag vågar påstå att det är en viss skillnad mellan de båda (affisch kontra demo). Som jag sade, jag tycker att man helt ska avstå från detta, men som jag också sade, diskussionen i Israel är synnerligen benägen att dra in nazister här och där – och faktiskt speciellt på den religiösa högerkanten, som vi ser.

 6. Så de ultraortodoxa ser sig ”förföljda” av staten… fantastiskt, dom lever sannerligen i sin egna värld!
  Det brukar väl aldrig knotas och klagas över alla bidrag och förmåner man får av samma stat – på bekostnad av vanliga hederliga israeliska medborgare…. 😉

Kommentarer är stängda.