Perspektiv

SvT ska tydligen visa en film som heter Gazas Tårar och som lyckats orsaka en del oro och rabalder på min Facebooksida. Någon trogen Palestinavän tolkade faktum att visningen skjutits upp (den skulle sänts för några månader sedan) som ett uttryck för tryck från, ska vi gissa att hon/han menade ”lobbyn”, mot SvT. Så var det dock inte, enligt SvT, utan filmen skulle visas i samband med tvåårsminnet av kriget. Okej. Nu ska den alltså visas och då är en rad judiska vänner i Sverige upprörda över att en film med ett sådant ensidigt perspektiv visas utan någon motvikt, eller debatt, eller motargument, osv.

Jag ska försöka titta på filmen (”försöka” betyder ”om tekniken och bandbredden tillåter”). Men sådana här diskussioner får mig ofta att fundera över vad det ”israeliska” perspektivet är för något, om det nu skulle tjäna till att vara motvikt till det ”palestinska”. Mina israeliska vänner är nämligen helt ointresserade av det ovanstående, förmodligen mest för att de inte känner till vad SvT sänder och inte sänder. Sedan finns det ju en rad olika israeliska perspektiv. Menar folk att SvT borde sända en dokumentär gjord av regeringskansliet? Av fristående journalister? Av kritiska israeliska filmare som ju är bekanta för sin regeringskritiska position, t ex Raanan Alexandrowicz som bl a gjort den prisbelönta filmen  The Law in These Parts? (Filmen handlar om militärdomstolarna på Västbanken och lär vara lysande, enligt mina vänner. Aktuellt nu apropå det här med lika rättigheter för judar och araber på VB och faktum att vissa nu vill att bosättarungdomar som misstänks för ”prislappsattacker” ska dömas i sådana. Mer effektivt, jag lovar. Den går i Haifa den 27 dec och då ska jag gå dit.)

Jag tycker att SvT i så fall borde undvika snyftfilmer, om det är en sådan Gazas tårar är, och istället sända en bitsk dokumentär med klipp från både israeliska och palestinska fotografer som visar hur kriget påverkade barn på båda sidor. Mer kunskap, mindre känslor.

13 reaktioner till “Perspektiv”

 1. Efter propagandafilmen Gazas Tårar kanske SVT visar dokumentärfilmen Unmasked Judeophobia…
  Väntar med spänning på dina kommentarer.

 2. Jag tycker SVT har all rätt att sända den här filmen utan att det ska ske rabalder. Och de som klagar. Det är dessa människor som i allra högsta grad står för partiskhet som endast höjer rösten när Israels namn dras ner i smutsen.

  De största hycklarna. Varför ska man inte få visa Tears of Gaza som varit med i filmfestivaler över hela världen? Såsom SVT visat klipp från Israel. Varför ska SVT inte få visa Tears of Gaza? Varför ska ni göra rabalder varenda gång någon försöker visa ett av tusen palestinska perspektiv? Varför?

 3. Varför inte låta bli att sända propagandafilmer alls? Motvikten vore förstås att sända en rasistisk propagandafilm avsedd att framkalla har mot palestinier och araber, men vad skulle vara poängen med det?

  En uppföljande debatt efteråt vore däremot meningslös, vad skulle man diskutera? Vem som helst kan klipp ihop bilder på döda barn och soldater för att framkalla känslostormar, och detta i vilken väpnad konflikt som helst. Debatten reducerad till forbollshuliganism.

  1. Ofer,

   Du förminskar det som hänt i Gaza. Om det finns bilder, ska världen inte få se dessa då? Varför är det propaganda när vi får se lemlästade barn i Gaza, och varför är det inte propaganda när vi får se lemlästade ungdomar i ett av Tel Avivs disco? Jag såg ingen klaga när självmordsbombningar i Israel skedde med jämna mellanrum. Då visades långa dokumentärer om terrorismen bland palestinier, och massa kroppar visades på tv. Då var det ingen som skrek ”partiskhet” ”propaganda” ”oseriöst” ”hatiskt”. Du får det att låta att de som skapat Tears of Gaza försökt lura in hela omvärlden i en rulle av lögner i syfte att öka hatet mot israeler/judar.

   Allt som visas på nyheterna påverkar människor. Allt som visas på TV påverkar människor.

   Det är inte filmen om Gaza som ökar hatet. Om något får någon att hata, så är det verkligheten i Gaza och på Västbanken. Om det har jag inte sett en kotte av er skriva om. I det avseendet är ni bara intresserade av Israel. Men gissa vad, SVT är nu intresserade av Gaza. Och jag ser inget fel i allt det här, förutom erat hyckleri.

 4. SVT får väl visa vad de vill, men så länge kanalen är skattefinansierad så har ju skattebetalarna rätt att lägga sig i. Hur som helst, så skulle det vara bra om producenten själv gjort filmen. Det har hon inte, hon har inte ens besökt Gaza. Hon har helt enkelt klippt ihop material som Hamas försett henne med.

  Hur mycket trovärdighet skulle min ”dokumentärfilm” få om Hinkibunti-folkets lidande i Madagaskars centrala bergsmassiv? Jag medger villigt att det närmsta jag varit Madagaskar är ca 5500 km. Men jag har fått jättemycket intressant material från Hinkibuntis medicinman.

  1. Anledningen till att det inte fanns några oberoende journalister att bevaka Gazakriget på plats var ju att Israel släppte in några sådan i Gaza.

   Har Hinkibuntis medicinman dokumenterat intressanta uppgifter om sitt folks lidande, så bör dessa naturligtvis komma fram i media.

   För övrigt betalar väl du ingen skatt i Sverige?

  2. En man sa en gång; Slooowooowoooowoooooow it down!

   I somras när jag var i Gaza fick jag hör om journalister som fick gå in via olaglig väg för att komma in. Tiko du som tar upp det här med att ha varit och inte ha varit på en del platser. Hur fungerar det där? Hur fungerar det för personer som vill ta sig in i Gaza, som inte har palestinskt papper.

 5. Alla ska få säga vad de tycker, Tiko

  Men kritiken, klagomålen dyker bara upp i enstaka fall. För tro ej att alla palestinier är för att Tears of Gaza visas på SVT. Det är argumenten som dyker upp här och var som förbryllar mig. Det är argument som ”alla kan sympatisera åt bilder på lemlästade palestinska barn”. Ja, och varför inte? För inte är det så att alla dessa pro israeler, goda skattebetalare höjer rösten när israeliska mördade kroppar visas på tv? Eller hur?

  Sedan har SVT rätt att sända den här filmen. Så är det med det. Och för vad gäller skattebetalarna så är det inte många förutom den israelstödjande skaran och extremhögern som vill sätta stopp för denna film.

  Många har redan sett den då den visats på många andra platser.

 6. SVT har, iom att de kallat denna propagandafilm för dokumentär, agerat som om de vill piska upp hat mot israeler, Israel, judar i allmänhet (al-Yahood i filmen), visa dem som mördarmaskiner som medvetet skjuter barn på nära håll, utan annat belägg än bilder från hamaskontrollerat område, de har agerat som om de ville framsälla Israel som enda skyldig part i ett krig som drevs fram av Hamas.

  SVT gav mig veterligt ingen diskussion om vad som utgör propaganda, ingenting som visar att de var medvetna om att detta var en partsinlaga. Det fanns tydligen ingenting före, under eller efter filmvisningen som diskuterade Hamas agerande mot egna och andra eller deras stora ansvar för kriget och d¨årför lidande bland egna. Ingen disclaimer som diskuterade eventuella brister i trovärdighet, bildsekvennser, manipulering, klippningen. Hamas nämns inte en enda gång i filmen.

  Jag undrade själv vilka frågor som ställdes barnen, vilka som intervjuade, hur man fick barnen att berätta, om barnen var medvetna om det krig Hamas fortsatt förde mot Israels civilbefolkning. Det var som om Israels attacker kom av ingen orsak. Att SVT visade denna propagandafilm som ”dokumentär” under public service-paraply är märkligt. Låt dem piska upp folkhat på de festivaler Jomaa talar om men inte på SVT.

  1. AK Roth

   Auktoritet att bestämma vad det för film är inte din, eller några andra sionisters. Det är filmskaparens rätt. Och om SVT sedan väljer att visa filmen, så varför är det första gången du på flera år höjer din röst emot något som visas på SVT? Så mycket och så många ”dokumentärer” har visats om Hamas, terroristorganisationer, terrorister i palestina etc etc. På den tiden fanns din kritik mot SVT inte att finna. Du skriver som om allt material kommer från organisationen Hamas, och om det vet du absolut ingenting. ”Hamas kontrollerat område” är palestinsk område med vanliga palestinier. Vanliga människor som dig och mig. Ska inte dessa få berätta sin version? Och varför ska de inte få sin sida visad på SVT? Varför måste visa Israelerna innan vi visar Palestinierna? Varför måste vi vid varenda turn förklara Israelisk våld med palestinskt våld?

   Jag tycker du och dina gelikar har drivit det här till sin spets! Att när lokala filmfestivaler i Stockholm, Göteborg, Malmö och andra småstörre städer väljer att ta med filmen, att det ska vara för att ”piska upp folkhat”. Jag talar om filmfestivaler som i åratal visat inspirerande filmer som fått internationella priser över hela världen. Du antyder att denna film valts ut av ett urval av flera filmer på grund av något slags begär hos några människor som vill ”piska upp folkhat”. Säg mig AK Roth. Har dessa människor som valt att ha med denna film, valt just denna film för att de hyser hat emot judar? Hat emot Israel? Tala om för oss. Vad är det du försöker insinuera när du skriver om ”de festivaler Jomaa talar om”. Det är förvånande hur mycket du har att säga, men så lite du vet om uttryck som ”all jahood” vad dessa begrepp egentligen betyder för den vanliga palestiniern.

   Hamas ”Krig” mot Israels civilbefolkning. Jo vars DU ÄR bra på att uttrycka dig!
   Du säger ”Det var som om Israels attacker kom av ingen orsak. ”
   Jag säger: Det var som om Israels attacker mot civila människor ansågs som legitima i Israelers ögon. Det var som om våldet som dödade 300 barn, 300 barn, 300 barn, 300 barn!!! Endast och allenast var en konsekvens av Hamas små raketer. Säg mig.. När någonsin har det dött 300 barn på den israeliska sidan? När? När i ”Hamas krigsföring mot civila israeler” har det dött 300 barn? När??? Någonsin?

   Som du försvarar en sida, och som du beskyller den andra. Tänk om en av dessa barn varit ditt eget. Då hade du allt velat ha din historia på SVT! Men icke nu

   1. Jomaa

    ”Säg mig.. När någonsin har det dött 300 barn på den israeliska sidan? När? När i ”Hamas krigsföring mot civila israeler” har det dött 300 barn? När??? Någonsin? ”
    Detta resonemang repeteras standigt. Fran vissa sidor. Retar det gallan pa dem for att de inte lyckats doda fler barn pa den israeliska sidan eller vad ar tanken som ligger bakom det. Vilka ar det som skriar vi alskar doden, ni alskar livet? Nar Arafat intervjuades en gang om de doda pa hans sida blev hans svar att ”de blir martyrer och vi alskar martyrer”. Fram med kamrorna och pallywood. Helt sjukt!

    1. Hava

     Varför ska du alltid försöka underminera och förminska mig, och palestinier genom att sammanväva oss med citat som tagits ur sammanhang från andra personligheter. Vem är pallywood? Vem är Arafat? Vilka kameror? Inga journalister tilläts åka in under de massiva bombningarna i Gaza, under gjutet bly. Varför försöker du få oss alla att hamna under ondskans flagg? Varför är det så viktigt att vi alla står under Arafat, Hamas och att vi är en del av deras kamp emot den israeliska staten? Varför kan du inte se oss palestinier som de människor vi är, och som du själv är.

     Vad har jag med Arafat att göra? Hur mycket visste det instängda mosade liggande barnet under det 3 ton tunga betongblocket; om Arafat och vad Arafat har sagt en gång i tiden? Hur mycket brydde sig barnet om Arafat innan den israeliska f16 raketen träffade barnets hem och familj?

     Att om det varit 300 israeliska barn, så hade du inte varit så lugn och smidig. Du hade inte varit här, med din äcklighet och förminskat 300 barns död. Det är äckligt. Och du hade inte heller tvivlat på att felet med ett barn som förlorat sina två föräldrar, inte bara är att han berättar om det inför en kamera på ett högst känslomässigt och vinklat sätt, utan du hade sagt att problemet främst ligger i att den israeliska militären riktat sig mot civila mål för att slå ut andra mål. Att det var den israeliska militären som dödade barnets familj.

     Vilka resonemang är det jag, eller någon annan, ska ha när en film om Gaza inte får sändas på SVT innan det gått förbi de proisraeliska israeliwood från Sverige, som anser att SVT först måste visa hur israeler drabbats innan de kan visa hur Gaza drabbats. Vem är det som har ett moraliskt kompass som är bortom all sans och vett? Vem är det som hycklar? Den som förminskar andras död, och inte vill att andras olycka ska få synas, eller den som kan sympatisera och se den andra människan för att vara människa. INTE YASIR ARAFAT.

Kommentarer är stängda.