Trefrontskrig

Efter att ha läst morgonens nyheter så går det att konstatera att vi är mitt uppe i ett trefrontskrig. Inte mot grannländerna eller Iran, utan emot Israel som en demokratisk och modern stat. I korthet handlar det om politiskt motiverad religiös extremism på Västbanken, t ex då några hundra maskerade ungdomar bröt sig in i en militärbas (!) och levde rövare där, andra klippte sig igenom stängslet vid gränsen mot Jordanien nära Qasr al-Yahud och tog över några övergivna kyrkor på den jordanska sidan (de arresterades inom kort). Det handlar om extremnationalister och självutnämnda patrioter som MK Danny Danon, Fania Kirshenbaum och organisationer som Im Tirtzu och deras attack mot allt och alla som försvarar demokratiska principer och minoriteters rättigheter (tältprotesterna i Tel Aviv, statsvetenskapliga institutionen på Ben-Gurionuniversitetet i Beer Sheva, NGOs som får bidrag från EU-länder, Högsta Domstolen m fl i en lång, lång rad) samt nu ett förslag att förbjuda muezzin att använda högtalare. Det handar om religiös radikalisering som vill få bort kvinnor ur det offentliga livet överhuvudtaget, bl a på Jerusalems reklampelare som redan i flera år inte har kvinnobilder oavsett ålder eller funktion.

Jag avstår från att lägga upp länkar – det är bara att läsa rubrikerna på sajter som Haaretz, Ynetnews, Jpost och 972 mag, och se vart vinden blåser. Det handlar inte om enskilda incidenter utan om en fullt medveten tsunami i syfte att få bort allt som inte passar ihop med Israel Beiteinus och Likuds högerfalangs definition av sionism och patriotism. Vilket Israel som kommer att finnas på andra sidan av den här tsunamim törs jag i dagsläget inte svara på.

 

16 reaktioner till “Trefrontskrig”

 1. Bara en kort respons – säger kanske mer en annan gång, who knows?

  Sallai Meridor i ynet – ”Netanyahus biggest test”:

  ”Turbid times are threatening Israel. Predatory nationalism is trying to push liberal nationalism, as put forward by Herzl, Jabotinsky and Begin, to the sidelines. This trend is particularly dangerous because its creators are not restrained heroes, but unruly politicians, who are fanning primeval feelings of fear and hate.”

  1. Vaddå så klart? Anna drar ju hem ständigt hem bloggtriumfer med sina inlägg och aktiviteter och föreläsningar och andra lysande projekt. Jag tar hand om smulorna….och varför ska inte Roy nån gång då och då få hinna före och skina litegrann? Unna mannen Roy detta.

 2. Ursäkta, men är verkligen Begin & Jabotinsky symboler för ”liberal” nationalism”?
  Begin, avdankad terrorist, grundare av Herut och sedemera ledare för Likud under vars ledning man 1977 öppet började förklara att man inte alls tänkte lämna de sedan 1967, ockuperade områdena…
  Eller är det ett syftningsfel – att Begin & Jabotinskys nationalism är mer ”liberal” än dagens nationalism?

 3. Begin och Jabotinsky var båda övertygade liberaler som värnade individens frihet, även om de inte ville lämna Västbanken och Gaza utan hade andra idéer om hur den politiska frågan skulle lösas.

  1. Var Begin och Jabotinsky ”Övertygade liberaler som värnade individens frihet”.
   Vill du att jag ska börja skriva fula ord igen eller?! [nej jag bara stryker dem]

   De var stora frihetsberövare. De må ha värnat vissa individers frihet, men de värnade inte individens frihet. Jag tycker du ska välja dina ord mer noga. En ”övertygad liberal” som värnar individens frihet är en människa som värnar om vanliga människors frihet..

 4. Jag var inte alldeles allvarlig när jag pratade om att ”unna mannen Roy detta”. Försöke skämta lite, gick sådär. Det är kanske nåt med planeterna idag – försökte skämta kort och snabbt med en annan medmänniska för en stund sedan men det gick inte hem. Han var tvär och oförskämd, och sjönk därför som en sten i aktning, i mina ögon. Han visade sig vara omogen och fånig. Trist. När blev det fel och omodernt att vara öppen och generös mot sina medmänniskor? Öppen och nästan extremt liberal var i alla fall Herzl, men i och med att han hade uttalat visionen om den judiska staten så bildades otaliga skolor och tolkningar och inriktningar. Men spänningen och dynamiken mellan liberala och (religiöst) konservativa grupper är ett välkänt drama i Israel. Jag både tror och hoppas dock på en upprätning av skutan och korrigering av kursen.

 5. Anna jag tyckte om din blogg men är det inte att ta i, och vara ordentligt orättvis att ta ”Im tirtzu” som exempel på organisationer som citat ”attack mot allt och alla som försvarar demokratiska principer och minoriteters rättigheter” Det finns organisationer som är mycket värre. Im Tirtzu har inte så lite sympatisörer på i centervänstern och vänster ut. När det gäller statsvetenskapliga institutionen vid BG universitetet är det inte frågan om vänsterförföljelse utan kritik av dålig vetenskap.

  1. Hej
   Jag förstår helt och hållet varför en del debattörer som anser sig vara vänsterinriktade tycker så illa om ”Im Tirtzu”. Då den nämnda organisation trotts allt appellerar till många israeler med vänster sympatier och/eller vänsterbakgrund och som dessutom har mage att se sig som något så omodernt som sionister så är den mycket farligare än de rent antisionistiska vänstergrupperna (bland de senare räknar jag givetvis inte in Shalom Achshav).

   Anna du skriver massvis med bra saker men se upp med att använda ”Höj rösten argumenteringen svag” modellen vilket du gjorde i ditt svar till mig.

   Jag delar definitivt inte prof. Gordons åsikter. De är hans personliga ensak men att däremot propagera dem som vetenskap på BGU är definitivt ovetenskapligt och inte värdigt ett universitet med Ben Gurions namn..

 6. Det är Juletid i Sverige och traditionerna många, vi sjunger ”Räven raskar över Isen…” om ”Grin-Olles visa.” Kunde aldrig gissa att Grin-Olle var pompöse bloggaren Roy.

  Vad är det för fasoner när man inte tillåts ställa en enkel fråga för att förstå sammanhanget bättre – utan blir på stående fot idiotförklarad?

  Det är bättre att Roy klättrar tillbaka upp på sin piedestal och fortsätter att beklaga sig över att inte tillräckligt många engagerar sig i hans grandiosa utsagor på den egna bloggen.

 7. Oh. Jag tror inte att Roy menade att idiotförklara Guardian, jag tror att han syftade på någon annan. Förmodligen ett missförstånd. Kan vi avsluta den tråden?

  Arieh, jag gillar INTE Im Tirtzu och jag tycker att det är precis så obehagliga som jag skriver. Men det är sant, jag orkar inte sitta och gräva upp en massa bevis för detta, så var och en får förbli vid sin åsikt. Vill bara påpeka att min avsmak enbart gäller Im Tirtzu och inte dig på något sätt.

 8. I Haaretz skriver Ari Shavit: ”Israel has never been so ugly”. Det tycks vara så att Israel genomgår förändringar. Det är lite förvånande att förändringen i sig ses som en plötslig negativ förändring.

  Ari Shavit: ”There has never been such a comprehensive attempt to remake the face of Israel and to replace it with something else.”

  Dessa attityder och personligheter som är väl representerade, och som skadar och underminerar Israel demokrati, har funnits länge i grogrunden. Jag håller inte med Ari Shavit om att Netanyahus slappa hållning varit huvudanledningen bakom den extrema högerns framfart. Detta är något som pågått i flera tiotals år, och som inte bara israeliska ledare misslyckats att hålla tillbaks, utan även det israeliska folket och samhället. Detta är resultatet av det smutsiga spel. Den smutsiga politik som tillåtits i syfte att göra livet för palestinier ett rent helvete. Israels karaktär som demokratisk stat, och som en aktör som värnar om mänskliga rättigheter förändras inte bara idag. Israel har sedan länge misslyckats på båda de fronterna. Och nu när det börjar uppmärksammas i Israel, så betyder det inte att problemet, den negativa förändringen började nyligen.

Kommentarer är stängda.