Sociala protester – ny demo på gång

Uppståndelsen kring palestiniernas FN-ansökan, fångutväxlingen mellan Israel och Hamas och de judiska helgerna är förbi, och på söndag ska Knesset återuppta sitt arbete efter uppehållet. Rätt tidpunkt att återuppta de sociala protesterna, åtminstone om vi får tro Daphni Leef och Stav Shafir. Studenterna håller sig så länge i bakgrunden och Itzik Shmuli bibehåller en låg profil. Om någon glömt vad det handlar om så skrev jag en artikel i Menorahs förra nummer De sociala protesterna i Israel – vad handlar de om egentligen? Nu får vi se hur många som tar sig ut på gatorna. Blir det en demo i Jerusalem går jag definitivt dit.

Annons

10 reaktioner till “Sociala protester – ny demo på gång”

 1. Ut och demonstrera, Anna. Och blogga sedan om intryck och tankar. Jag menar ju att det är helt rätt att återuppta arbetet, i form av demonstrationer och annat. Det finns en liten risk att det inte blir så enorm uppslutning, men inte heller detta bör avskräcka alla de israeler som vill förbättra Israel meddelst en rad genomgripande reformer. Det är en kamp. Våra liv och våra samhällen, och inte minst medias prioriteringar, är ett komplext drama. Det måste till en lång rad projekt, inte bara demonstrationer, under den kommande vintern. Bibi och Yuval (Stenitz) måste svettas. Det finns en möjlighet att ett ihärdigt tryck kan leda till nyval nästa år. Jag betonar ”kan”. Inget vet.

 2. Inget vet? Fin nysvenska där. Som en utrikisk kvinna sa till mig härförleden: ”Fat very me”. Hon var fantastiskt fin och trevlig, men inte språkutbildad, och när hon visade prov på humor och självironi och ville skoja om sin lekamen, då blev det alltså ”Fat very me”. Det lät som en refräng i en bra blueslåt.
  Men inget vet.

 3. Roy

  ”Det är en kamp.” Det låter nästan som de går med knutna nävar och sjunger Internationalen.
  C’est la lutte finale… Några fattiga i mängden? Har inte regeringen fått tummen ur eller går det inte tillräckligt fort? Skämt åsido, tror ni inte att Bibi svettas ordentligt med det jobbet han har?
  Vad vill ni med nyval? Har hört att Kadima och Tsipi är på fallrepet. Skulle inte nyval förstärka Bibis sits? Israel är rätt unikt med sin låga arbetslöshet i dagens läge. Ta det från en som har sett och ser det på nära håll.

 4. Hava, ok då – det är i första hand Steinitz som förtjänar att svettas lite mer, enligt min mening. Och jag är som du kanske har noterat imponerad av mycket i Netanyahus andra era som premiärminister.
  Och visst – arbetslösheten är nere på 5,6% (tror att det var den senaste siffran). Och tillväxten är ok, osv. Men Israel lider av makt- och pengakoncentration hos ett gäng ”tycoons”, oligopol – och följdaktligen bristande konkurrens m.m. Extrema bostadskostnader. Dyr mat. Många israeler blir allt rikare, medan många andra, som exempelvis har akademiska utbildningar, jobb – och som bildar familj – de människorna tycker att situationen på många sätt och vis är absurd. Och i slutet av dagen måste det allmänna missnöjet kanaliseras och kokas ner till konkreta reformer, därav Trajtenberg, men jag anser då att Shmuli och då de andra gör rätt i att driva på och använda Trajtenbergs rapport som en språngbräda framåt, inte som en slutpunkt som man inte får ifrågasätta.
  Men varför nyval? Åh, det är bara jag som tjatar. Tycker att vi nu återigen bör utlysa den demokratiska ”tävling” som vi kallar för valrörelse och nyval, där samtliga partier får lägga fram sina idéer ang. ekonomin och diplomatin. Men ursäkta mig, Hava, om jag slutar här, tack för idag. Jo, en sak till:
  Visst är det en kamp, men inte en socialistisk/leninistisk/stalinistisk(ja, det ska vara Lieberman då;)) eller till tonerna av internationalen. Det är en israelisk-demokratisk kamp som drivs en längtan och en vilja att skapa ett bättre samhälle.
  Flummigt, va´?

  1. Der Wille zur Macht, sa du?

   I Sverige har vi det hyfsat bra. Även de som är i en dåligt situation får hjälp, om än väldigt begränsad hjälp, och inte helt gratis. Att gå på socialbidrag är som att jobba numer. Det krävs en motprestation. Tiderna har ändrats pga att det funnits människor som mjölkat systemet, och på grund av maktskiftet. Men under tiden pågår alltid andra kamper. Mellan människor som har mer, och människor som har mindre. En strukturell kamp, där den som vill se till sitt eget, kommer göra det, utan att tänka två gånger på sin granne eller någon annan svag. Alla gör allt för att komma först.

   Vill Israel vara en nation i framkanten? Ok, jobba hårt då. Tjäna lagom med pengar medan de allra rikaste tjänar mest, på samma gång som eran, nationella tillhörighet, och samhälleliga gemenskap (och stolthet) kommer att gå i stöpet för varenda år som går. Och sedan för att ändå hamna i ekonomisk kris, där era barn och barnbarn inte får jobb. Familjer splittras osv osv. Der wille zur macht?

   En man sa en gång; ”Were running from the hopeless emptiness of the whole life…”

   Hans vän svarade;”The hopeless emptiness?(…) Now you’ve said it. Plenty of people are on to the emptiness, but it takes real guts to see the hopelessness”

   Din stat, Roy, ockuperar ett annat folk. Borde inte det ligga först på agendan vid nyval?

 5. Roy
  ”… Israel lider av makt- och pengakoncentration…”
  Välkommen till klubben med både kapitalistiska och kommunistiska medlemmar.
  Lieberman stalinist, tur att han inte hörde dig:-)

 6. Ja, det är väl Kina som är modellen och idealet nuförtiden – kommunism och kapitalism, repression, övergrepp – ingen vidare respekt för de mänskliga rättigheterna, slänga bloggare och andra dissidenter i fängelsehålor utan riktiga rättegångar. Krossa tibetanernas och uigurernas drömmar om autonomi. Ja, Lieberman är en smygkines.

  1. Nicetry
   Bara det att Kinas folk funnits där de är i hundratals år. De har inte kommit från en annan del av världen för att knuffa undan ursprungsbefolkningen. Lieberman må, enligt dig, liknas vid styret i Kina. Palestina är inte Tibet. Palestinaisraeliska konflikten är inte som den kinesisktibetanska. Det är bara flummiga fredsirrare, som inte ser längre bak än 60 år på situationen som jämför situationerna.

Kommentarer är stängda.