Gaza vs Västbanken

Den senaste tiden har jag haft vissa meningsutbyten med några proisraeliska bloggare, som Svansbo och Anna Ekström, som uttryckt sin skepsis mot den palestinska myndighetens politiska avsikter och vilja att sluta ett fredsavtal med Israel. Min åsikt är att det råder en fundamental skillnad mellan Fatahstyret på Västbanken och Hamas i Gaza, vilket bland annat kommer till uttryck i det militära samarbete som råder mellan PA och IDF och de positiva uttalanden som israeliska säkerhetsansvariga gjort angående reformerna i PA och det enormt förbättrade säkerhetsläget. Den föregående israeliska regeringen höll också långtgående förhandlingar med president Abu Mazen, som dock inte avslutades på grund av Ehud Olmerts avgång. Många israeliska politiker har uttryckt sig positivt om premiärminister Salam Fayyad och hans planerade statsbygge och likaså om Abu Mazen.

Idag publicerade Nathan Shachar en synnerligen läsvärd och relevant krönika i DN på temat med rubriken Västbanken är Israels stora synd som bör läsas i sin helhet. Vill bara citera kort apropå den palestinska myndigheten:

”Det finns en kompetent, rättskaffens och fredlig, om inte demokratisk, palestinsk regim på Västbanken. Den har, till skillnad från Hamas, gjort sig förtjänt av vårt stöd. Men svenska revolutions- och vålds­romantiker gör, av lätt insedda skäl, inga pilgrimsfärder dit. Visst kan Sverige stödja Ramallah-regimens FN-kandidatur. Det kostar ju inget, bara en smula kurage. Men det är småpotatis. Det finns mycket mer Sverige kunde göra. En enkel sak vore att ställa som villkor för handel med Israel att samma villkor måste gälla för handel med Västbanken. Detta krav kunde sedan utsträckas till Gazaremsan när islamisterna upphör att terrorisera sin egen befolkning.”

15 reaktioner till “Gaza vs Västbanken”

 1. ”Det är Hamas, inte Israel, som hindrar Gazabor att resa, som förpestar deras liv med sedlighetspoliser i gathörnen och angivare i moskéerna (de antecknar vilka som uteblir från bönen), som pryglar olydiga kvinnor, förfalskar världshistorien i skolböckerna, bränner sin knappa budget på ­missiler riktade mot bostads­områden, avrättar motståndare utan rättegång och tvingar små barn rabbla att judar härstammar från apor och svin.”

  Jag har varit i Gaza många gånger. Hamas har jag aldrig sett ange vilka som ber eller inte ber, aldrig. Jag känner många som inte ber, och de är välkända i området. Det stämmer inte. Hamas har inte bara satsat på missiler. Det där stämmer verkligen inte heller. Jag tycker Shachar ska nyansera sig. Hans ständiga underskattande av vilka dessa människor är gör att han inte ser. Jag är inget fan av Hamas. Men Hamas satsningar på infrastuktur och annat har inte gått obemärkt förbi, ja de har satsat på samhället också. Bilar som man i Gaza bara kunde drömma om, flyter på Gazas nybyggda vägar. Reserouter som tidigare tog 40 min, tar nu 15 min. Många i Gaza är nöjda, därmed också lugnet. Sedan är det inte bara Hamas som hindrar resande. Det är Egypten likväl. Och från Israels sida är det helt stängt (Det är bara två länder som gränsar till Gaza, remember Nathan?), förutom det som kommer och går reglerat. Jag har kollat på skolböckerna. Jag har inte sett de ändras så mycket från när Fatah höll. Gaza spirar av byggnadsmaterial, och nya vägbyggen.

  Det är den allmänna välfärden som går åt helskotta. Sjukhus, skolor och allmänna system. Konservativa och religiösa värderingar tar över. Tillvägagångssätt som inte prövas logiskt. De svaga råkar illa ut, och gud vet. Generation efter generation förloras i Gaza för varje år som går. Och det är den verkliga krisen i Gaza.

  Varför måste folk dö av svält för att Gaza ska välkomnas in i värmen? Räcker det inte med att nästan alla framtidsmöjligheter sopas undan. Och att Gaza (som är Palestina) är på väg att komma allt längre från hela världen, och en fredsuppgörelse med PA och Israel.

 2. Säkerhetssamarbete har inget med PA:s strategiska mål att göra. Det ger visserligen lugn och ro men leder inte till ett fredsavtal. NS och likasinnade ägnar sig åt önsketänkande.
  Faktum är att PA intet visat sig vilja erkänna en judisk stat. Inte heller delningsplanen från 1947 om två stater för två folk. De kommer aldrig erkänna en judisk stat.
  I själva verket undergräver de fredsmöjligheterna vilket visar sig genom att de heroiserar terrorister, främjar antisemitism, vägrar låta judar leva i ett framtida Palestina, vägrar genomföra ett fredsfrämjande opinionsarbete bland den palestinska befolkningen, uttalanden från ledande palestinier att Israel ska bli en del av Palestina, gjort uttalanden som uttrycker de aldrig kommer backa från alla palestiniers rätt till återvändande, Abbas senaste tal i FN etc. Allt sammantaget visar de inte vill ha en fred med Israel som judisk stat.
  Hur blind ska man vara för att vägre höra vad de uttalar och se hur de agerar? Varför låter sig vissa föras bakom ljuset när PA i både ord och handling inte visat sig vara beredda till seriösa förhandlingar?

  Dagens palestinska ledarskap kommer inte förmås förhandla fram en fred med Israel. De vill inte om de inte får allt. Förhandla, förhala kan de fortsätta med så länge omvärlden fortsätter pumpa in pengar.
  Visst är det ok med fredsförhandlingar. Men de kommer inte leda någonstans förrän omvärlden börjar pressa palestinierna till kompromisser med hot om indragan bistånd.

  En artikel i JP med en i mina ögon korrekt bedömning:

  http://www.jpost.com/Opinion/Columnists/Article.aspx?id=241973

 3. Hej Anna! Har nu hört dig ett par ggr på radio – via intervjuerna. Trevligt. Det tog lite tid att hitta meningsutbytena med Ekström och Svansbo bara.
  Jag finner både Svansbo och Ekström uppriktiga, mottagliga för andra synpunkter, villiga att modifiera åsikter och bra på att föra fram det gemene svensk aldrig verkar få veta. Proisraeliska, ja. Jag tror du håller med i att svensk journalistik inte är den bästa på den flanken. När svenska media för fram nyheter om dådet mot en moské är det i sajter liknande deras man hittar fullständigare nyheter, om israeliska protester mot dådet, att gärningsmannen agerade ut sin ilska (ingen ursäkt för det) mot morden på pappan och babyn, stenkastarmorden, som vad jag vet inte behandlats alls i svensk press (om jag inte missat nåt).
  Bara man kan samtala uppriktigt och utan förutfattade meningar, med respekt, går det bra.

  Jag uppskattade Anna Ekströms sågning av Jan Guillous alltför välvilliga syn på Tysklands agerande mot Afrikas folk under kolonialtiden, britterna hemska, tyskarna bra. Berättelserna om hur hemskt det verkligen var klingar sant. Jag uppskattar vad hon skriver mot främlingfientlighet i Sverige. Ingen extremist denna.

  Nathan Sachars artikel var läsvärd även om man inte håller med i allt. Stor kritik riktas mot Hamas och svenska aktivister/våldsromantiker, ett evigt irritationsmoment jag tror du också känner. 🙂
  Och positiv utveckling på VB kan nog främjas av större exportmöjligheter. Jag ogillar rubriken, som iofs kanske inte satts av Sachar. Synd och synd. Då irriteras man. Kanske bara en detalj men nån ”synd” behöver man inte tilldela Israel ensidigt.

  Det låter bra om det förbättrade säkerhetsläget på VB men det man hör om palestinska ambassadörer som rakt ut talar om att en palestinsk stat är första steget mot att ”befria” hela Palestina, ska man ignorera det? Ska man ignorera hyllande av terrorister och andra massmördare på VB? Försiktig optimism vore lättare om det inte skickats signaler om att negligera judisk historia i regionen. Abbas som ser Jerusalem som Muhammeds och Jesus stad. Punkt. Klart man blir betänksam.

 4. Det jag kritiserade hos Svansbo och Ekström var enbart deras fördömanden av den palestinska myndigheten, vars ledning beskrevs som inte långt ifrån Hamas – gravt antisemitisk, vill ha hela Israel, stöder terror osv osv. Min poäng var att många israeliska militärer, politiker och säkerhetsfolk inte delar denna uppfattning. Nu fick denna uppfattning stöd av Shachar, som jag anser är en väldigt kunnig och erfaren journalist. Jag tror nog att det var han som satte rubriken, även om jag inte är säker.

  Betänksam ska man alltid vara. När man tolkar större skeenden ska man dessutom alltid ta alla möjliga, ibland motsägelsefulla, uttalanden i beräkning, och man ska också ta fasta på hur folk agerar, inte bara vad de säger, Definitivt i Mellanöstern. Israel säger att man vill ha en tvåstatslösning, men bygger ständigt nya bostäder på andra sidan gröna linjen och ställer sällan våldsamma bosättarungdomar inför rätta. Bör inte palestinierna också vara ”betänksamma” i det fallet?

 5. PS angående den palestinska ambassadörens uttalande (var det inte i Libanon?) så tror jag att ni misstolkat vad han menade. Tror att jag kommenterade detta hos Svansbo. Har absolut inte tid att gå in på det igen, ber om ursäkt.

 6. Läste Nathan Shachars artikel. Synd att han attackerar Israel redan i rubriken med ordet ”synd”.
  Håller dock med honom om det han skriver i början om Hamas och papegojorna. Men sen måste han, liksom för att urskuldra sig, bevisa Israels ”synd” genom att göra en lista på sattyg åt dessa papegojor, många med helgongloria, som de säkert kommer att dra fram som bevis: även Shachar medger det. Han glömde dock vildsvinen som Abbas påstår uppföds och dresseras av
  nybyggarna till att trampa sönder arabernas odlingar.
  Angående soldater som trakasserar fridsamma byar. Varför skulle de göra det, har de inte viktigare saker att utföra? Eller kanske han menade de som gick in i en fridsam by och snokade igenom tills de fann två slynglar som hade just skurit halsarna av nästan en hel familj. Deras familj blev dock snabbt tröstad av välmenade fredsälskare.
  Direktimport låter bra men det får nog bli vid ett senare tillfälle då mera förtroende har byggts upp. Import av glycerin t ex till en kosmetikafabrikant kan lätt blandas och gå kaboum. Trust but verify.
  Visst är det stor skillnad mellan Gaza och den sk västbanken. Vad det gäller abu Abbas
  så har Mel Phillips en ”läsvärd och relevant” artikel: http://www.melaniephillips.com/overrated-mahmoud-abbas.

 7. Bästa Anna,,
  Ditt citat från Nathan Sachers krönika om att ”Det finns en kompetent, rättskaffens och fredlig , om inte demokratisk, palestinsk regim på Västbanken” kan väl bedömas om några dagar. När ett antal fångar tillhörande Fatah kommer tillbaka till Västbanken så har PLO/Fatah möjlighet att uttala sig i stort utifrån följande två sätt:
  1) Att tacka Israels regering för att ett antal fångar, dömda till långa straff för olika allvarliga brott, ändå frigivits eller;
  2) Att under stort fanfar ta emot dessa frigivna, kalla dem martyrer, uppkalla gator och platser efter dem,anse dem vara föredömen för de unga och att kampen skall fortsätta.

  För att kallas fredlig, enligt min mening, finns dock inget annat val än att PLO/Fatah uttalar sig i stora drag enligt 1 ovan.

  De frigivna fångarna kommer ju också att tvingas underteckna en försäkran att ”Not to engage in inciting activities, and included in this incitement to carry out terror or act illegally against the peace process”

  Leif Thybell
  Netanya

 8. Välkommen tillbaka till bloggandet Anna! 🙂

  Som du ser så har inget förändrats sen sist…
  Samma gäng av okunniga och onyanserade armchair-critics som inte tycker att du är höger nog.
  Du bor ju bara i Israel och har dessutom varit på Västbanken och själv sett skillnaden… 😉

  Son of the Suns resonemang om PA tyckte jag var rätt kul…
  Med tanke på att PA har problem med bristen på pengar, så kanske inte affärsidén med bistånd var så väl förankrad i verkligheten…
  Och eftersom PA avlönar åtskilliga palestinier för att hålla ordning på Västbanken och skydda bosättarna, så är det riktigt genialiskt att hota dessa säkerhetsstyrkor med indragen lön…
  Särskilt i kombination med att den israeliska militären måste dra ner budgeten…

  Eller vad ska man säga när man kritiserar Nathan Shachars skriveri och sedan drar fram gamla höger-häxan Philips som någon form av sanningssägare… Snacka om självmål.

 9. Anna, jag tänkte på PLOs ambassadör i Brasilien:
  dailyalert.org/2011/10/05/pa-ambassador-in-brazil-israel-must-disappear/
  Men säkert kan det förklaras eller bortförklaras.

 10. Stor samling av folk i Gaza, när fd fångarna anlände. Hamas vinner momentum just nu. Det är ingen slump att fångutbytet sker vid den här tiden. Netanyahu och Hamas kollar varandras klockor väl, och på något sätt tickade de samma väg. Abbas lowblow

 11. Jomaa
  ”Det är ingen slump att fångutbytet sker vid den här tiden.”
  Nej, det är det nog inte. Ingen vet vad som komma skall i Egypten.

 12. Anna, jovisst borde väl även palestinier bli betänksamma, liksom israeler, över både Israels och palestinska ledares ageranden. Betänk detta: Från mitt håll skulle jag bli mindre betänksam om det fanns färre obetänksamma uttalanden och ageranden på båda kanterna. Men jag kommenterar förstås det som jag tycker fattas.

 13. Ingen har väl ifrågasatt påståendet att PA vill ha en egen stat, eller att de i efterhand betraktar terrorkriget som ett taktiskt missgrepp, notera dock: taktiskt, inte moraliskt.

  Antisemitism i PA-kotrollerade skolböcker och media är fortfarande legio, liksom romantiserande av mördare av civila, samma mördare som PA betalar en månadslön på 12000 shekel i månaden till. Under hela sitt lögnaktiga tal i FN nämnde Abbas inte ordet fred en enda gång. PA vill definitivt ha en stat, men helt utan kompromisser om Right Of Return, motprestationer, erkännande av Israels judiska identitet eller ett klart uttalande att konflikten är avslutad. Hur vet man detta? Därför att Abbas själv och hans ministrar talat sig hesa om saken i åratal. Ingen lyssnar dock, lika lite som någon lyssnade på Arafat. Jag kan bara se detta som en tendens av europeer att se Araber som en slags nobla vildar som man inte behöver ta på allvar. Hade Bibi delar ut fina priser till de fåtaliga Israeliska terroristerna eller frank förklarat att han aldrig kommer att erkänna en palestinsk stat eller ett palestinsk folk 100 gånger i alla upptänkliga kanaler hade det blivit ett helvetes liv. Det palestinska folkets representanter, med runt 60 år på nacken som nationell identitet, kan däremot ifrågasätt det judiska folket existens, Förintelsen eller Judarnas förbundenhet med Israel utan att någon lyfter på ögonbrynen.

  Merparten av Israelerna inser dock att en ny palestinsk stat blir ett Gaza i kubik och att varken Israeler eller Palestinier är betjänta av det. Vänsterns vägran att nyktra till efter Oslo, Camp David, Taba, Olmert och Terrorkriget är förklaringen till dess chanslöshet i valen och dess fullständiga marginalisering och sammanbrott. Eller det är i alla fall min synpunkt.

Kommentarer är stängda.