Israel och Hamas överens om fångutväxling: Gilad Shalit på väg hem

Spin eller inte – enligt israeliska rapporter har Israel och Hamas genom egyptisk medling kommit överens om en fångutväxling vilket innebär att Gilad Shalit förhoppningsvis inom kort, efter över fem år i fångenskap hos Hamas i Gaza, får återvända till sitt hem och sina föräldrar i norra Israel. Det israeliska kabinettet ska hålla en omröstning ikväll för att fatta ett slutgiltigt beslut.

Priset är högt, förmodligen det högsta som Israel någonsin betalat för en tillfångatagen soldat: sammanlagt 1 000 palestinska fångar ska släppas fria, inklusive några av de absolut värsta terrorister som härjade under den andra intifadan. Vissa av dem ska inte återvända till Gaza eller Västbanken utan kommer att deporteras enligt överenskommelsen, men det är just nu oklart om Marwan Barghouti hör till den gruppen.

Netanyahus popularitet kommer utan tvivel att få sig en välbehövlig boost vid åsynen av Gilad Shalit tillsammans med sin familj, men sedan kommer baksmällan i form av busslaster med palestinska fångar som firar ”segern” mot Israel och lovar att befria hela Palestina med ande och med blod. Ändå – det här är väldigt, väldigt positivt och det är omöjligt att inte känna med Aviva och Noam Shalit.

Uppdatering: Medverkade i P1 morgon imorse i ett inslag tillsammans med Cecilia Uddén Fångutväxling mellan Hamas och Israel.

För och emot i Israel: opinionsanalytikern Dahlia Scheindlin skriver på 972 magazine att stödet i regeringen (89% för, 11% emot) troligen speglar attityderna i det israeliska samhället.

Vinnare och förlorare: Hamas is the big winner in the Shalit swap deal, skriver Avi Yissacharoff och Amos Har’el i Haaretz. ”…the agreement that will see Hamas free captive Israeli soldier Gilad Shalit in exchange for a reported 1,000 Palestinian prisoners will allow each of its stakeholders to claim victory, skriver Tony Karon på sin ”Time”-blogg.

DN SVD SVD

101 reaktioner till “Israel och Hamas överens om fångutväxling: Gilad Shalit på väg hem”

 1. De direkta positiva effekterna av det här utbytet är till Hamas och Netanyahus fördel. Indirekt stärker de varandra, (o)medvetna om det i utbytet.

  De långsiktiga effekterna står till nackdel främst för Hamas, som inte längre kommer att ha någon hake på Israel.

  Netanyahu tänker långsiktigt.

  En fråga kan vara; var är de israeliska brottslingarna som dödat tusentals civila människor i palestinska områden? Det finns palestinska brottslingar som är skyldiga till att ha dödat oskyldiga människor i israeliska fängelsen. Frågan är; hur stor andel är dessa av de tiotusentals palestinier som varit fängslade i israeliska fängelsen som verkligen är skyldiga? Hur många har den israeliska ockupations och statsapparaten fängslat på de enkla grunderna att ha kämpat för en palestinsk stat?

  Jag menar det som kännetecknar palestiniers strävan har för den allra största delen varit fredsarbete, utanför våldspektrumet. Även dessa människor med en annorlunda strävan, har blivit fängslade/drabbade av den israeliska apparaten för att ha kämpat för en palestinsk stat.

 2. J: Vad är det du insinuerar? Att kriminalitet inte bör bestraffas om den motiveras med fientlighet mot staten och dess medborgare?

  1. Jag insinuerar och du kalibrerar. Jag häver ur mig saker, och du är lugn och fin. Du är saklig och jag är inte saklig.

   Pelle.
   Det finns alltid olika tillvägagångssätt, och människor som har olika åsikter om hur man ska gå tillväga även dem med samma mål.

   Sedan 1967 har över 650 000 palestinier blivit arresterade av Israel. Det motsvarar 40 procent av den palestinska manliga befolkningen (med tanke på att den absoluta majoriteten som fängslades var män). Inte sagt att kvinnor eller barn inte fängslades.

   ”Palestinians are tried within Israeli military courts located within Israeli military centers in the OPT. These military tribunals are presided over by a panel of three judges appointed by the military, two of who often do not have any legal training or background. These tribunals rarely fall within the required international standards of fair trial.”
   vidare
   ”Palestinians are tried in military tribunals in the Occupied Palestinian Territories, according to military regulations governing the area, often by soldier judges who do not hold adequate legal experience.”

   Israel som nyligen kritiserat Hamas ang. internationel lag och röda korset besök. Israel som torterar palestinier i israeliska fängelsen.

   Det jag försöker säga (inte insinuera Pelle) är att om jag väljer att kämpa för en palestinsk stat i den närmaste framtiden, så gör det inte mig per automatiskt till en kriminell. För att vara kriminell måste jag bryta mot lagen, och en rättvis domstol måste bevisa mig skyldig. Och även då, ska jag bli behandlad som judisk högernationalist i ett israeliskt fängelse på israelisk mark.

   http://www.addameer.org/detention/background.html
   http://www.btselem.org/statistics/detainees_and_prisoners

 3. Hur mycket är allt detta värt – om Gilad Shalit återlämnas i en låda med hans kvarlevor. Tyvärr visar historien att just detta hänt då man utbytt fångar mellan Israel och Palestina. 500 palestinier mot tre lådor, 1000 palestinier mot fem lådor osv osv…

 4. Detta är stort, med mängder av aspekter, dimensioner och potentiella förvecklingar. Noam och Aviva kommer snart att få hem sin son, Gilad. Det blir en känsloflod utan dess like. Palestiniier kommer snart att få hem sina anhöriga. Även där väldigt starka känslor. Det blir en oerhört kraftfull signal om bl a solidaritet och om de värderingar och ideal som fortfarande är väldigt starka i Israel. Oerhört farliga och brutala terrorister friges. Det blir många och långa debatter, så småningom, om fångutväxlingsavtalets betydelse för Israel, för palestinierna och för konflikterna i regionen. Det kan väl hända att jag slänger in en och annan kommentar eller länk allteftersom det här dramat går mot sitt slut. Jag vill här och nu inte gå in på den väldigt stora mängd av argument, fakta och resonemang som ligger till grund för min hållning, utan nöjer mig med att upprepa att Israel har, enligt min mening, fattat rätt beslut. I den här situationen finns inte en perfekt lösning. Tvärtom – damned if you do, damned if you don´t. Men varför händer detta nu? Ja, vi får väl kanske återkomma till detta. Men dramatiken i Syrien och Egypten spelar en viktig roll. PA:s FN-agerande, USA:s övertygelser och beslut, vissa ”personal-förändringar” i Israel. Med mera.

  Sen får jag väl bara konstatera att Anna nu har Sveriges snyggaste Israel-blogg. Nu gäller det bara att dagligen fylla den med intressant material…..

 5. En oroande omständighet, som påtalas av diverse analytiker, är att det nu finns tid (tiden fram till att den första gruppen palestiniera släpps ut) för terrorister att sabotera avtalet.

 6. Gilad Shalit lever definitivt, annars skulle detta inte gått igenom. Tack Roy för komplimang om bloggens design – om du har tråkigt så får du gärna roa dig med att klura ut var de olika bilderna är tagna någonstans.

 7. Jag har det inte alls tråkigt, men jag klurar ändå. Började klura på en gång. Jag gillar den här ”slumpvis” modellen, till att börja med. Bara idag upptäckte jag nya bilder – de där stadsmiljöerna. Det är dessutom överlag väldigt fina bilder, med hög kvalitet. Är det dessutom du som är mästerfotografen?
  När du nu har börjat på det där spåret – högkvalitativa foton från hela Israel med starka detaljer – då finns det ingen gräns för fortsättningen. I något skede skulle jag inte ha något emot om du också lägger upp foton på människor. Osv. Men redan nu är det rysligt snyggt och vettigt och Israel-insiktsfullt.
  Får återkomma till klurandet. Vissa är ju givna, men några är rejält kluriga. Hög klurfaktor. Bra gjort, Anna.

  Om du inte säger klart och tydligt Nej, så kan jag väl komma att kommentera Shalit-dramat med egna ord och länkar här på din blogg. Jag menar alltså att innehållet måste matcha den suveräna formen.
  Vi bevittnar ett otroligt drama just nu, men otaliga och komplexa förvecklingar. Återkommer väl till detta, men upprepar: det var – enligt min ödmjuka mening – rätt av Israels regering att göra den här dealen.

 8. Jamen så här då:
  – Shin Beth chefen Yoram Cohen säger att 90% av dealen var klar för tre år sedan. När förhandlingarna återupptogs i juli i år började man alltså inte från noll. Istället började man bena ut vem som skulle deporteras och vem som skulle få återvända till Västbanken osv. Cohen säger att Hamas, i juli, tydligt deklarerade att man var villig att släppa vissa krav.
  – Ett antal ”tunga mördare” har släppts med hänvisning till ”humanitära skäl”, eftersom de lider av kroniska sjukdomar. Av de 450 som ska släppas i den första omgången får 110 åka till sina hem på Västbanken inkl. östra Jerusalem. 230 som egentligen hör hemma på Västbanken ska deporteras till Gaza, några skickas till andra länder. 131 återvänder till sina hem i Gaza. 6 arabiska israeler får återvända till sina hem i Israel.
  – De som återvänder till sina hem i Gaza måste hålla sig till och inom vissa restriktioner: för en tioårs-period får de inte ta sig över den gröna linjen eller lämna Västbanken. De måste också en gång i månaden rapportera till Tzahals koordinationskontor, och de måste för en tid av 3 år bo inom sitt ursprungliga distrikt.
  – Av de som deporteras till utlandet ska Israel utse 18 som efter ett år får återvända till Västbanken och östra Jerusalem – en tidsperiod som sägs överensstämma med deras tilldömda fängelsetid. 55 stycken får återvända första om 10 år, och 55 andra får vänta i 20-25 år innan de får återvända. Ytterligare 55 depoteras slutgiltigt och får aldrig någonsin återvända.
  – Den första listan med alla 450 namnen publiceras på söndag, och allmänheten i Israel har sedan 48 timmar på sig att ”överklaga beslutet” – resa invändningar osv.

 9. Ron Ben Yishai skriver i ynet (”Anatomy of a deal”) talar om delar av det som gjorde den här dealen möjlig:
  Ingen framkomlig militär väg; tydligt ställningstagande för dealen av Tamir Pardo (Mossad) och Yoram Cohen (Shin Beth); den ”arabiska vårens” geo- och realpolitiska förändringar; PA:s FN-offensiv. Osv.
  Ben Yishai listar de viktigaste ”arkitekterna” Israel: Först och främst alltså Yoram Cohen. Sedan försvarsminister Ehud Barak, samt ÖB Benny Gantz och alltså Mossadbossen Pardo.
  Hamasarkitekterna: den militära ledaren Ahmed Jaabari, som fick grönt ljus av Khaled Mashaal. Egypten: säkerhetschefen Murad Muwafi. Den tyske medlaren Gerhard Konrad.

  Gantz klargjorde att det fanns någon möjlighet att iscensätta en militär operation. Barak konkluderade då, med hänvisning till Rabins ”doktrin”, att om vi inte kan frita våra soldater i en militär operation, då har vi inget annat val än att förhandla och gå med på extremt plågsamma fångutväxlingar.
  Med mera. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4134431,00.html

 10. Från http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/israel-must-free-jewish-terrorists-to-balance-shalit-deal-israel-minister-told-netanyahu-1.389658:
  Yishai från Shas tycker att Israel ska släppa ut judiska terrorister som utfört dåd mot palestinier. Meridor protesterade.
  Ehud Barak vill nu, efter det att Shalit är hemma, se över Israels policy rörande dessa frågor. Han vill inrätta en ny kommitte som ska utreda saken. Katz och Yaalon håller med honom på den punkten.
  ”Vi hade inget val”, säger Netanyahu. Vi ärvde en process som redan hade gått långt, och det fanns inget annat alternativ än att fullfölja det hela.
  Netanyahu höll en lång monolog inför ministrarna och de andra, när kamerorna hade plockats bort. Sedan följde fyra timmar av het och skarp diskussion.
  En minister vände sig vid ett tillfälle till Shin Beth chefen Yoram Cohen och frågade om han rekommenderar regeringen att fullfölja dealen. Cohen svarade ja, varmed han genast angreps (verbalt) av Uzi Landau, som motsätter sig dealen:
  ”You are a pubic servant. Your job is to provide data, not to recommend.” Men då fick Landau rejält mothugg av ett antal ministrar som stöttade Cohen.
  ÖB Gantz var tydlig – vi bör fullfölja dealen. Och Mossad-Pardo var lika tydlig. Därmed hade Netanyahu inte bara med sig en klar majoritet, utan även de verkligt tunga namnen.
  Med mera.

 11. Efter fångutväxlingen sitter det fortfarande drygt 5000 palestinier i israeliska fängelser. Hamas har svurit de ska intensifiera sina försök att kidnappa fler israeler. Och lyckas de få ihop 5 israeler till som var och en ger 1000 fångar i utbyte, är de israeliska fängelserna snart tömda på palestinska brottslingar och terrorister.

  Vad är rätt och vad är fel? Endast den som kan se in i framtiden kan ge ett korrekt svar, och den förmågan besitter vare sig jag eller någon annan jag känner.

  Finns det då anledning att våndas över utväxlingen och dess framtida följder? Självklart, för nu gäller det för Israel att förhindra nya kidnappningar, vilket nog inte är så enkelt. För vem vet, dan efter fångutväxlingen kanske Hamas kan stoltsera med att man ånyo lyckats kidnappa en Israel? Och vad kommer då hända?

 12. Låt mig bara kort delge er något av det jag tycker man måste läsa och studera. Orkar inte skriva ut allting så – tag och läs och tänk:
  – Uttalanden av Cohen. Fakta och data.
  http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/shin-bet-chief-israel-got-best-security-terms-possible-in-shalit-swap-deal-1.389551

  – Den första bullentinen om regeringens beslut.
  http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/israel-cabinet-approves-gilad-shalit-prisoner-swap-1.389468

  – Yossi Verter om Netanyahu som ”Gilad Shalits redeemer”.
  http://www.haaretz.com/print-edition/news/netanyahu-will-be-remembered-as-gilad-shalit-s-redeemer-1.389471

  – Avi Issacharoff och Amos Harel (MESS report) om det historiska beslutet.
  http://www.haaretz.com/blogs/mess-report/israel-and-hamas-are-both-winners-and-losers-in-shalit-swap-deal-1.389472

  – Ari Shavit om ”old fashioned Israeli solidarity”.
  http://www.haaretz.com/print-edition/news/gilad-shalit-exchange-deal-is-a-victory-for-old-fashioned-israeli-solidarity-1.389473

  – Tzahal förbereder sig.
  http://www.haaretz.com/print-edition/news/idf-readies-for-shalit-s-return-and-release-of-prisoners-to-west-bank-1.389477

  – Gilad Shalit timeline.
  http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/timeline-1-934-days-from-gilad-shalit-s-abduction-to-a-prisoner-swap-deal-1.389452

  – Ord av Cohen i ynet.
  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4134566,00.html

  – Förre chefrabbinen i Tzahal Avichai Ronsky motsätter sig dealen. Jag motsätter mig Ronsky. Skarpt.
  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4134448,00.html

  – Familjen Shalit hos President Peres.
  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4134518,00.html

  – Yitzhak Tessler i ynet. (Igen, inte min tekopp).
  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4134381,00.html

  – Debkas rapport om Shalit-dealen.
  http://www.debka.com/article/21374/

  – Debka om att Hamas lovar att kidnappa fler soldater. Med mera.
  http://www.debka.com/article/21378/

  – Debka om hög beredskap med anledning av hot från diverse håll om att utföra terrordåd för att sabotera eller åtminstone komplicera dealen.
  http://www.debka.com/article/21377/

  – Fler fakta. Bl a de ”hardcore-names” som inte släpps ut i det fria.
  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4134307,00.html

  – Landaus kritik.
  http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/rightwing-minister-uzi-landau-shalit-swap-deal-is-great-victory-for-terrorism-1.389591

  – Mashaals ord om ”historic victory”.
  http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=241396

  – Igen: Hamas wish list.
  http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/gilad-shalit-swap-deal-the-hamas-wish-list-of-prisoners-1.389444

  – Netanyahus ord i en bok (1995) om att man inte bör ge efter och förhandla och släppa ut terrorister. Så löd idealen. Som premiärminister gäller det att ta sig an verkligheten.
  http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=241467

 13. Ett par eftersläntrarkommentarer:
  – Ser Obama dealen också som ett sätt att straffa Abbas för dennes FN-offensiv? Kanske.

  – Israeliska politiker och analytiker har använta den slitna och missbrukade klichén om ”a window of opportunity”. Men ok då:
  USA vill markera mot Abbas.
  Hamas kan inte utgå från fortsatt säker och stöttad närvaro i Syrien. Hamasledarna, som också har varit på besök i Jordanien, har kommit i närmare kontakt med Kairo. Israeliska analytiker menar alltså att Hamas vill ha en framgång och en PR-boost att matcha mot Abbas mediala framgångar i FN. Obama motsätter sig inte denna tanke. Samtidigt säker israeliska analytiker att ingen vet hur saker och ting kommer att utvecklas i de arabiska länderna. Just nu finns det en militärledning att tala och jobba med i Kairo, men vem vet hur det ser ut i Kairo om låt säga ett halvår?
  Situationen i Syrien är också farlig och dynamisk. Detta, tillsammans med Iran och spänningarn där, kan komma att utvecklas till fientligheter mot Israel, bl a från Hamas och Hizbollah. Det var alltså läge att agera nu, säger israelerna. Inget drömläge – tvärtom en plågsam deal, men man anar att allt i regionen kan komma att blir ännu mer komplicerat och rörigt, och då ökar risken för att Hamas åter sluter sig och håller kvar Shalit.
  Osv. Med Mera.

 14. Det är naturligtvis bra att Shalit kommer hem & 1000 palestinska fångar släpps.

  Dock kan man fundera på timingen…stinker cynism a la Netanyahu
  Plötsligt släpper man igenom en deal som i princip varit på bordet 4 år tidigare och avvisats.

  Hamas har stått i skuggan för diplomati i FN från moderata palestinier, men nu får dom plötsligt en välbehövlig boost av…. Israel.

  Påminner inte så lite om när Israel flyttade ockupationen till Gazas gränser 2005.
  Det var på den tiden Fatah styrde Gaza och moderate Abbas lovade att man skulle täcka upp uttåget så att det skedde på ett sätt så det inte blev förödmjukande för israelerna.

  Abbas stod vid sitt ord och som tack för hjälpen som valde Israel att kalla uttåget ”ensidigt” och inte ge honom kredit för något – allt till Hamas stora glädje.

 15. Kort avrundning:
  Shalit har ju på ett cyniskt och grymt sätt använts av Hamas som ett trumfkort. Om dealen går igenom, och vi nästa vecka får se Shalit hemma hos sin familj, då ändras i ett slag spelreglerna mellan Israel och Hamas på ett dramatiskt vis. Visst föreligger det en risk för förnyad och ökad terror, men de israeliska säkerhetsproffsen meddelar att ärendet inte är svart-vitt. Dels har vissa fångar redan, inifrån fängelset, redan initierat terror. Dels har det under den här tiden många har suttit fängslade funnits många terrorister aktiva i frihet. Dels har PA ett intresse av att stoppa terror som utgår från Västbanken. Dels förstår Hamasledarna att om stor och svår terror riktas mot israeliska mål, då kommer Israel att svara på ett sätt och med en magnitid och ett fokus som man inte gjort under de senaste åren just pga att Shalit har använts som ett trumfkort.

  Med foton på Gilad hemma hos familjen, kommer Israel att vibrera av nygammal solidaritet och energi. Alla vet att våra soldater riskerar att dödas i strid. Men alla har också varit övertygade om att varje individ har ett unikt värde, och att vi gör allt vi kan för att få hem våra soldater hela och oskadade. Denna inställning är en enorm styrka. Det måste man förstå. Och när vi betalar ett högt pris, med påtagliga risker, så återerövrar vi en oerhört viktig del av det vi är och vill vara. Därmed blir famjlien Shalit en symbol för oss alla. Det kunde ha varit jag, det kunde ha varit vi. Därmed stärks det ”sociala samhällskontraktet” samt solidariteten. Därmed urholkas inte de ungas beredvillighet att göra militärtjänst. Därmed tillskrivs varje individs insats ett unikt och omistligt värde.
  Det är ett enormt drama, men oerhörda dimensioner. Får kanske återkomma till ärendet.

  (Partipolitiken då? Jomenvisst. Bibi triumferar. Men vi kan väl fortfarande hålla minst två tankar i huvudet på samma gång, eller? Det är förstås möjligt att Shalit-dramat stjäl en massa energi från de sociala protesterna, men tro inte att israelernas vardagsbekymmer försvinner pga fångutväxlingsavtalet. När Netanyahu har fått ihop allting ang Shalit och kasserat in de nya opinionssiffrorna, så måste han återgå till Trajtenberg, Shaffir, Shmuli och de andra och de nödvändiga reformerna.)

  Hej då, så länge.

 16. Tack Roy, jag har inget att tillägga 🙂 Det här är ett utmärkt upplägg: jag skriver en kort sammanfattande post med några få korta länkar för vidareläsning, och sedan dammsuger Roy alla websidor på engelska (jag läste faktiskt Ron Ben Ishais artikel på hebreiska Ynet innan P1-sändningen och stödde mig till viss del på den, han är väldigt bra) och lägger upp info för djupdykning.

 17. Anledningen till att jag gör en liten bloggmanöver igen är att Shalit-dealen är stor, historisk och dramatisk – och att den har otaliga, djupa och komplexa konnotationer. Notera exempelvis att dealen kritiseras av både israeler och hamasfolk.
  http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=241597

  Notera att Hizbollah samt Arabligan hyllar dealen som en seger för ”moståndet” och uttrycker förhoppningar om att samtliga fångar skall friges.
  http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=241602

  Ilan Grapel-ärendet är ju också aktuellt. Samt att Israel (Barak och försvarsdep.) har skickat en formell ursäkt till Egypten ang. de egyptier som dödades vid terror-dramat vid gränsen för en tid sedan.
  http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=241604

  Egyptiska flygvapnet över Sinai. Ej koordinerat med Israel? I så fall problematiskt. Oklara fakta här, än så länge.
  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4134749,00.html

  Ynet om palestinska protester mot avtalet:
  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4134733,00.html

  Israeliska familjer som drabbats av terror protesterar från sitt håll:
  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4134717,00.html
  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4134740,00.html

  (Det faktum att protester kommer från båda hållen vittnar alltså om en nisch ”i mitten” av pragmatism och ”a business-minded will to compromise”. Detta bör, tycker jag, ses som en tänkbar modell till ett framtida fredsfördrag. Det fredsavtal som gillas av alla finns inte. Fatta det. Men precis som man nu kompromissade om fångarna, så bör man kunna kompromissa om allting för att få till en fredlig och hållbar tvåstatslösning. Sorry för denna utvikning. Men så tänker jag.)

  Glömde jag den här? Nå, allt måste läsas, minst två gånger…..
  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4134684,00.html

  Video på gång som sägs dokumentera kidnappningen samt hur Shalit har behandlats under tiden i fångenskap.
  http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/palestinian-militants-set-to-release-video-documenting-shalit-s-gaza-captivity-1.389708

  Alltid nyttigt att läsa Yossi Melman:
  http://www.haaretz.com/blogs/the-arms-race/netanyahu-signed-shalit-swap-deal-to-improve-his-deteriorating-public-standing-1.389727

  Vita Husets första reaktion. Mer lär komma. Reaktioner har ju också kommit från Paris och Berlin osv.
  http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/white-house-gilad-shalit-release-long-overdue-1.389661

 18. Notera att Abbas ännu inte har uttalat sig. Eller har jag missat nåt? Tror inte det. Men förr eller senare kommer något från Ramallah. Hör också till dramat, förstås.

 19. Nu kan vi konstatera att den blogg som har mest och bäst om Shalit-dramat är Anna Veeders blogg. Bra jobbat, Anna.

 20. Debka om de oroande beskeden från Kairo om man har rätt att flyga över Sinai utan att koordinera med Israel. Vidare om att vissa inom Israels militära ledarskikt ogillar Baraks ursäkt till egyptierna ang. de som dödades i samband med terrordådet. Dessutom menar Debka att Mashaal, och andra Hamasledare, inte bara har åkt till Kairo för att genomföra fångutväxlingsavtalet, utan även för att förbereda för flytten från Damaskus till Kairo. Med mera, bl a om Brödraskapet.
  http://www.debka.com/article/21380/

 21. Abbas har uttalat sig, tror att jag hörde det på TV i förrgår kväll. Han lär ha välkomnat överenskommelsen, men det är ju uppenbart att det inte är så bra för honom. Han är på resa någonstans, i Sydamerika tror jag.

 22. Ja, det är möjligt att han mumlat nåt. Mer kommer. Vi är verkligen inne i en kritisk och känslig fas. Så mycket som står på spel. Så många som berörs. Så många frågor och ”ämnen”.

  1. Mumla? Låter som du är överförtjust i Abbas ”FN offensiv”. Tänk om den visar sig vara med produktiv än direkta förhandlingar? Jag är inte helt och hållet för en FN ansökan, men kanske kan du visa att du också inte vet vilken väg som ger mest. Abbas har också en situation att se till, även bland palestinier. Pragmatisk? Hur kan förhandling med Netanyahus regering ge mer än en FN ansökan just nu? Båda vägarna ger noll (sägs det), men en väg ändrar PA och Israels ställning på världsarenan. Visa att det för Abbas är bättre att sitta och knäppa knappar, och vänta på att Bibi ska backa från något som han egentligen borde backat från för länge sedan utan diskussion.

   Jag skulle vilja säga att Abbas varit den pragmatiske, på senaste.

 23. Egna ord som avslutning på dagen:
  Vi är alla oroliga för att någon satsar allt för att röra till situationen med terror och i syfte att sabotera dealen. Vi är alla oroliga för Shalits mentala hälsa. Att han lever är klart, och allt tyder på att han är fysiskt frisk. Vi är alla liksom med i familjen Shalits känslovåndor. Vi är alla medvetna om riskerna med att släppa ut tunga och, antagligen, fortsatt motiverade terrorister.

  Dramat fortsätter i morgon. Återkommer kanske då med fler ord. Sen har man sagt att Shalit ska lämna Gaza på tisdag. Jag räknar med att han smugglas ut i en hemlig operation för att minimera risken för attentat. Att han redan nu till veckoslutet eller på måndag lämnar Gaza. Notera att Hamasledarna och egyptierna förväntas hålla vad de lovat och dessutom att agera med respekt och värdighet. Samma ledare som tidigare inte bara har hetsat mot Israel utan även kommenderat mordiska attacker mot civila israeler. Jag säger inte att de nu har förvandlats och blivit heliga och goda. Jag pekar bara på en liten av vad Mellanöstern handlar om. Komplext och motsägelsefullt.
  Kritiska dygn. Historiska dagar.

 24. Konstaterar också att svenska bloggare och andra knappt, med något enstaka undantag, uppmärksammar dramat. De är ointresserade av Israel, helt enkelt. Israel är inte längre ett hett ämne. Fine.

 25. Sen vill jag komplimentera Anna – värsta mästerfotografen. Klara, skarpa bilder med tydliga tankar. Talande och kittlande detaljer. Israel-insiktsfullt. Om man tar det mest utslitna motivet, Klippdomen, så är det synnerligen begåvat att lägga till någon detalj som ger ett mervärde, i det här fallet två saker: det gråa himlavalvet, men framförallt – stegen och öppningen i guldtaket.

  Just nu, i skrivande stund, är min favorit……..hmmm……den färgade sandstenen. Eller gatan i Wadi Salib-distriktet. Men favoriterna växlar. Vill ha mer – fler bilder från Landet – Hela Landet.

  .

 26. Om Iran, tillsammans med de mexikanska drog-krigarna, hade lyckats slå mot amerikanska, saudiska och israeliska mål, då hade detta betraktats som öppningsskottet i ett krig. Detta är en märklig historia, och jag inväntar fler rapporter och förvecklingar.

 27. ”Israel won´t harm prisoners – if they don´t return to terror”? (ynet)
  Ja, det låter rimligt. Sen kan hemlighållen planering, där frisläppta terrorister bidrar på något sätt till att unga rekryter begår terrordåd, eventuellt betecknas som ”return to terror”.

  Jag ska ev. återkomma till detta, kanske med något slags analys – men nöjer mig nu med att påminna om att en framgångsrik fångutväxling och med Shalit hemma och med tunga terrorister i frihet, ändrar spelreglerna. Jag tror inte alls på de som säger att vi nu omedelbart kommer att få se en explosion av terror. Det är trams, enligt min mening. Mycket tyder istället på en första och lugn period där samtliga inblandade försöker bygga upp nya allianser och projekt, samtidigt som man observerar utvecklingen i området och värderar och analyserar den stora förändringen som nu växer fram som ett resultat av utväxlingsavtalet, och som också får ställas mot händelseutvecklingen i grannländerna Egypten, Jordanien, Syrien och Libanon. Den största faran, inte bara för Israel, utan för hela regionen, är om Iran-ärendet urartar och exploderar. I ett sådant mardrömsscenario får vi också räkna med att utsläppta terrorister återgår till aktiv terror mot judiska/israeliska mål. Men Israel har redan fattat beslut om och planerat att svara mot sådan terror med en precision och en kraft och en beslutsamhet som kan komma att få Cast Lead att framstå som ett internt folkhemsbråk på Sveavägen 68.

 28. Vissa Iran-kommentarer här är lite off-topic, visst är det så. Men det här är också en tid när ”allt har med allt att göra”.

 29. Update 12.22 svensk tid:
  ”Report: Israel, Hamas to determine final Shalit swap arrangements in coming hours”. (Haaretz)
  Från artikeln:
  ”He reportedly said that the Israeli soldier will not be transferred to Egypt via the Rafah crossing”. Han kommer heller inte, enligt läckorna, att köras till Kairo, och Israel ska ha vägrat att låta familjeåterföreningen ske i just Kairo.
  Det är naturligtvis omöligt för mig att veta vad som är sant här. Istället vill jag upprepa det jag sa i en tidigare kommentar – vi kommer i media att få del av en fejkad transfer-version, medan det verkliga förfarandet hålls hemligt för att minimera riskerna för attentat.

  Rykten om att dealen också innebär något slags lättnad av blockaden.

  Också: det sista genombrottet kom efter en 24-timmars förhandlingssession.

  Också: det var tidigare klart att 27 kvinnliga fångar ska friges, men igår kom det fram att det finns 35 kvinnliga fångar i fängelserna, och denna omständighet har lett till förnyade krav från Hamas. Som sagt – omöjligt att avgöra vad som är medvetna och taktiska läckor osv. Men det tycks vara sant att det äger rum möten och förhandlingar idag. Det finns dock knappast någon risk för att dealen kommer att krascha. Det blir en fångutäxling. Men terrorhotet är överhängande.

 30. Även ynet tar upp det här med kvinnliga fångarna. Crisis – frågetecken. Omöjligt för utomstående att veta exakt vad som sagts och vad som gäller. Men jag kan inte tänka mig att dealen kraschar.

 31. Citat, Shin Beth-bossen Yoram Cohen:
  ”But we must tell the truth: This deal does not help the security situation, it even harms it. The experience of the past has taught us that some 60 percent of security prisoners who are released go back to their evil ways, to terror. And some 15 percent return to prison.”

  Veedare (sorry, Anna,)):
  ´At the same time, Cohen added, the large number of those exiled lessens the mass that can return to their homes in the West Bank to a relatively small number, 96, that can be dealt with. Turning to Gaza, Cohen said: ”There are 20,000 members of Izz al-din al-Qassam in the Gaza Strip. If another 200 or so are added to them, our world will not be overturned. There is also a moral aspect to this: our commitment to bringing back our soldier. There is a price for that.” ´

  Och MESS-rapporten avslutas så här:
  ”When Shalit returns, perhaps this coming Tuesday, a collective sigh of relief will be heard through Israel, almost like that at the end of a war. The nerve-racking story will apparently draw to a close when the soldier and his family are reunited. The newspapers of the next few days would do well to warn their readers about the dangers of too much saccharine. The media are under the impression that they must make it clear to their customers that this is a great story. This festive atmosphere, however, cannot wipe out the bitter feeling that accompanies the conclusion of the swap.”

 32. Israels försvarsdepartement har frångått tidigare praxis och har redan nu klargjort att Gilad Shalit är en ”disabled IDF veteran”. En Kadimaledamot (Hasson) hade hemställt en begäran om att så skulle ske.
  Poängen är ju bl a att man genast, utan byråkrati, kan sätta igång med rehab osv och att han inte ska behöva kämpa igenom en massa ”red tape” när han kommer hem. M.m.

 33. I Sverige så har det varit svårt att missa nyheten. Jag tycker det görs större än vad det är, i Israel. Det behöver bli analyserat, men det är för mycket. I Sverige? Det har varit med alla stora vardagliga nyhetstidningar, men även med på tv, radio nyheterna. Vet inte vad man ska vänta sig. För Akiva Eldar analyser hittar du inte på svt.se direkt.

  http://svt.se/2.22584/1.2563617/shalit_friges_mot_tusen_palestinier
  http://www.dn.se/nyheter/varlden/netanyahu-klart-for-fangutvaxling
  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/shalit-hem-nasta-vecka_6549061.svd
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13765524.ab
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4746036

  Den här frågan är inte avgörande. Ockupationen är.

 34. Bilder:
  Gilad saluterar Netanyahu och kramas sedan om av pappa Noam. En stor, märklig, fantastisk, känslosam, komplex och historisk dag.

 35. Och sen skrev jag en kommentar/talkback (nr 2) till den här artikeln:
  http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/netanyahu-shalit-s-release-means-i-have-accomplished-my-mission-1.390740

  Jag är naturligtvis medveten om det partipolitiska spelet och om PR och Kommunikation och om Makt och opinionsundersökningar. Men jag blev illa berörd av Netanyahus flåsiga och andtrutna strävan att säga ”jag” 40 gånger för att visa som tog hem Gilad. Shame.

 36. Yossi Verter, bland många många andra, håller inte alls med mig:

  ”Ultimately, the decision was Prime Minister Benjamin Netanyahu’s. Thus his appearance on Tuesday on the runway at the Tel Nof air force base, together with Defense Minister Ehud Barak and IDF chief Benny Gantz, was understandable, natural and within the limits of good taste. Netanyahu didn’t harass Shalit, and took no more than a minute of his time before the soldier met his family. He knew his place.

  Netanyahu is a political figure. It’s perfectly legitimate that he should hope for political gains. He knows that these are his best days. The bad days, however, may still lay ahead.”

  Med mera – hela texten:

  http://www.haaretz.com/print-edition/news/netanyahu-freed-gilad-but-found-a-leader-in-himself-1.390861

  Ja, det är helt klart nåt allvarligt fel på mig. Jag blev verkligen illa berörd av Netanyahus ”I brought you your son back, I did it”- osv. 40 ggr ”ani” (jag). Men den överväldigande majoriteten tycker att jag har fel. Så jag böjer mig för detta. Demokrati, kallas det, tror jag. Jag använder också gärna ordet jag. (Men jag tror det var Nachman Shai som också talade om ”lack of modesty”, eller nåt sånt).
  Men i min kammare tänker jag lik förbannat på tusen och åter tusen vettiga människor, inte bara på Bibi. Sån är jag. Jag. (Sen kan man utvidga resonemanget – en japansk premiärminister skulle aldrig någonsin ens komma på tanken att hålla ett sånt där ”jag-tal”. Det skulle anses vara totalt opassande, vidrigt självupptaget och själva den avskyvärda motsatsen till ödmjukhet. Den japanska ministern skulle tvingas avgå, eller begå harakiri. Men i Israel ses beteendet som normalt.).
  Jaja, så ligger landet.

  Men nu får vi hoppas att Gilad, långsamt och med klokt stöd av Noam, Aviva, syskon, vänner och bekanta samt professionella terapeuter, kan återerövra kraft och livslust och glädje. Ingen av oss kan ju förstå vad han har genomlidit, och ingen av oss kan förstå hur han bäst och åter ska finna sig tillrätta i livet – i ljuset. Svåra prövningar även nu, när han är i frihet. Men det var jag som skrev den här kommentaren.

 37. Jag vill inte vara orättvis, så jag räknade och fann att det i Bibis tal endast fann 27 eller 28 ”I” och ”me”. Ok, inte så farligt. Normal spin och PR. Jag ger mig.

 38. I ynet – ”A tolerable capitulation”, av Ron Ben-Yishai. Allt är intressant och bör läsas, men Jag plockar ut följande citat:
  ”The second lesson is that the IDF, with the help of the intelligence community, must carry out operations that would put pressure on the kidnappers. Had the IDF, immediately after Shalits kidnapping, entered Gaza and divided it up into three parts while informing Hamas that the condition for leaving would be to free the kidnapped soldier – perhaps the negotiations would have been easier and faster.”

  Lätt att vara efterklok? Jo, men Ben Yishai försöker inte vara ”Mr. Duktig-Vet-Bäst”. Han använder ordet ”perhaps”. Och han tar ansvar för sina ord. Det finns naturligtvis inga slutgiltiga svar för kidnappningar och andra extrema situationer. Ben Yishai är inte en man som har fastnat i övertygelser och hallucinationer. I grunden gäller fortfarande Rabins doktrin – nämligen att man först och omedelbart försöker frita soldaten i en militär operation, även om det i en sådan kaotisk situation föreligger en uppenbar risk att den kidnappade soldaten ska skadas eller dödas. Det finns här ett antal sekvenser. Först själva kidnappningen, sedan eventuellt en jakt djupt in på fiendens territorium, sedan eventuellt identifiering av plats där soldaten hålls. Osv. Alltsedan Gilad kidnappades har man analyserat och utrett och funderat på olika scenarier. Ingen tror att han eller hon har det frälsande svaret för allt och alla. Men Ben Yishais tankar i citatet här ovan är i alla fall nyttiga. Och Hamas vet att en ny kidnappning kommer att innebära ett mycket, mycket tufft svar från Tzahal.

 39. Roy
  Glad att jag inte var den ende som hakade upp mig på ditt ”shame”.
  Läste en del ”we”, räknade du dem?:-) Tog inte Bibi också ansvar för de frigivna fångarna?
  Det är säkert en hel del annat som vi gör som räknas som ”opassande” i Japan. Där jämförde du nog äpplen med bananer. Också glad att du kom ned från taket.:-) Ingen som sagt till dig vad min svärfar brukade säga: har jag inte sagt dig en miljon gånger att du inte ska överdriva?:-)

 40. Jag försöker trösta mig själv och söker med ljus och lykta efter fler personer som blev illa berörda av Bibi. Förut nämnde jag Nachman Shai. En själsfrände, tack och lov. Och nu hittade jag den här artikeln av Ariana Melamed: ”The Grand Bibi show”. (ynet).

 41. Yair Lapid (”Israels real leadership” – ynet) skriver kort:
  ´I am not talking about Netanyahu, whose ”me, me and me” speech merely served to remind everyone that the swap prompted him to assume the opposite positions of what he believed in all his life.´

 42. Ja, jag är inte ensam. Många israeler tyckte det blev för mycket ”Ani Bibi” (givet att vi alla är plågsamt medvetna om våra politikers besatthet av PR och polls). Att inte så många har uttryckt offentlig kritik har helt enkelt med dramats karaktär att göra: vad är viktigast just nu, att kritisera Bibis agerande och tal? Nej, viktigast är Gilad Shalit och hans familj. Är han frisk? Hur ser han ut? Hur är psyket? Hur går det för Noam och Aviva? Osv. Samt: oron för framtida terror, iscensatt av Hamas och utfört av utsläppta terrorister. Och vidare: regionens alla förvecklingar, ”storpolitiken” osv.

  Jag har pepprat bloggen med massor av länkar/kommentarer (och nu passerar vi 100-strecket). Men varför har jag gjort detta?
  Tja, titta på vad och hur mycket som sägs om saken i svensk media. Inte mycket, inte balanserat. Jag ser även att vissa exil-israeler på plats i Sverige, samt tidigare galut-judar som åkt till Israel, knappt nämner dramat och frigivningen. Om jag hade varit aktiv bloggare hade jag publicerat en lång rad kommentarer och analyser, men nu blev det så här istället. Gilad är först och främst en människa, en individ. Vi ser en familj. Men sedan, om man orkar fokusera och tänka, så breddas, vidgas och fördjupas seendet och analysen. Den vettige Noam har vid otaliga tillfällen sagt många kloka saker – inte minst om alla de familjer runtom i landet som har drabbats av terror och död. Och människor från dessa familjer har sagt varma, kloka ord till familjen Shalit. Noam och Aviva har gjort vad varje israelisk familj hade gjort i samma situation. Och Netanyahu gjorde vad varje israelisk premiärminister hade gjort i samma situation. Därmed tycker jag att det hela bör stämma till eftertanke, ödmjukhet och blygsamhet. Nu bör vi ta hand om varandra, öppna våra hjärtan och själar, och använda våra huvuden. Och det skadar inte att be en bön för att familjen Shalit ska finna själsro, styrka, glädje och förmåga att återerövra livet – och ljuset. Tack för mig för den här gången, ang. Gilad Shalit.

Kommentarer är stängda.