47 reaktioner till “Gomorron Sverige om de sociala protesterna i Israel”

 1. Fortsätter tråden här:
  – Vit t-shirt och av allt att döma olivträd i bakgrunden. You look very good. Och du har en väldigt behaglig och fin röst. Kan du inte göra egen webbradio e.d från Israel? Och du får ursäkta min nyfikenhet, men med en sådan fin diktion osv undrar jag hur du låter på hebreiska. Jag har förstått att man i Israel exempelvis tydligt kan urskilja den typiska amerikanska accenten, eller den ryska osv. Har du slipat bort din och låter som en infödd, eller?

  – Jag noterade att programledaren Sharon Jåma uttalade ditt efternamn ”Vider”. Var det korrekt? Det finns ju en och annan Vider i Sverige – men är ursprunget svenskt/nordiskt eller tyskt eller nåt annat?

  – Ang. Stanczaks ord: jo, i Sverige är det tydligen obligatoriskt att tala om konflikten i varje Israel-reportage. För mig blir det lite tröttsamt. Missförstå mig inte – jag har inget emot Stanczak och det han kämpar för, men jag tycker bara att frågan/samtalet hade berikats mer av en svensk-israelisk eller bara israelisk nationalekonom eller sociolog e.d. Om jag hade varit redaktör hade jag valt den vinkeln.

  – Oavsett hur det går med alla krav och reformer och oavsett hur det blir med de kommande demonstrationerna, men nog kan man väl redan tala om effekter och resultat? Netanyahu fnyser inte längre åt folket.
  http://www.haaretz.com/news/national/netanyahu-i-understand-my-views-on-israel-s-economic-policy-need-to-change-1.377784

  Visst, han kollar alla ”polls” och ändrar retoriken för att bli omvald, det är givet. Men vad tror du – nog lutar det åt att ni verkligen får se konkreta reformer?

 2. Ursäkta korta svar, som vanligt:

  !. Tack tack! Ja, jag låter som en infödd.
  2. Vider är rätt. Från Rumänien, med engelsk stavning.
  3. Håller med, även om jag tycker att Jonathan hade vettiga synpunkter som i stor del överensstämmer med vad som många israeler på vänsterkanten säger här.
  4. Han har inget val, tror jag? Det är inte av övertygelse om vikten av sociala reformer som han agerar. Det blir reformer, frågan är när och vad och på bekostnad av vem. Jag tror att den stora genomslagskraften från de här protesterna kommer i nästa valrörelse.

 3. Tack för svar.
  Blir det nyval nästa år (ordinarie ska ju hållas 2013, eller hur?) – vad tror du?

 4. Åh, tack för inbjudan. Ja, det är nästan så att jag kan känna atmosfären ändå hit upp till Norden. Men det är inte aktuellt med ett Israel-besök för min del. Tyvärr.

 5. Jag tror att det blir val tidigare än 2013. Skulle gissa på våren 2012, beroende på hur väl Netanyahu hanterar dels de sociala protesterna, dels en eventuell kris med palestinierna i höst.

 6. Varför bombar IDF i Gaza häri veckan. Ibland kan man känna att det är medvetet för att ställa in förhandlingar och demonstrationerna i Israel..

 7. Skulle vara kul och intressant att få del av fler texter från dig om den sociala utvecklingen i Israel framöver i september. Har demonstranterna tillräckligt med energi och motivation för att fortsätta kampen, eller riskerar det hela att rinna ut i sanden?

 8. Hej,
  tror du att spänningarna i Gaza och Egypten kan komma att ta udden av de sociala demonstrationerna i Israel?
  Mvh
  David E.

 9. Vad tror du om de kommande demonstrationerna, i ljuset av händelseutvecklingen i södra Israel/Gaza/Egypten?

 10. Hej,
  får jag först bara berömma dig för ditt intressanta bloggande. Skulle också vara kul att få höra mer från tälten på Rothschild och demonstrationerna och så. Har luften gått ur allting, eller blir det en stor manifestation i september?
  Mvh
  Robert E.

 11. Hej, du gissar på våren 2012, med hänvisning till de sociala protesterna samt en eventuell kris med palestinierna i höst. Men vad tror du om läget och eventuella kriser i Egypten, Syrien och Libanon, och hur detta kan komma att påverkar den sociala reformlusten i Israel? Hoppas innerligt på svar/respons, eller har du slutat ta in kommentarer?

 12. Någon är hemskt aktiv med olika namn, IP-nummer och mailadresser 🙂 medan jag sysslar med annat. Jag tror att det blir en ordentlig demo igen i början av september, sedan kommer media och offentlighetens intresse att rikta sig åt andra håll. Men den demon går jag definitivt med i.

 13. Trevligt att höra dig på klippet från Gomorron, Anna. Är det Vider, då får jag tänka vidare 🙂 jag brukade tänka Veeeeder . Tyckte också det blev tjatigt med Stanczak ord, tänkte liksom, inte NU!

  J: Varför bombar IDF Gaza häri veckan?

  Frågan är lite OT, J., och borde nog ignoreras – men: Kanske har nåt att göra med 100+ raketer på sistone från Gaza som dödat, skadat, raserat, terroriserat södra Israel plus terrorattackerna vid Eilat som dödade, skadade osv. Kanske nyheterna om detta i Sverige har varit knappa? Hör att det inte kom förstasidesrapporter och att rubriker sägs koncentrera sig på Israels aktioner, sätta palestinska attacker som en eftertanke. Dålig bevakning eller kutym?

  Varför IDF bombar ansvariga terroristmål i Gaza? Israel borde ju ta krigshandlingar sittande?

 14. Ja, många tycks vara intresserade och imponerade av dig, ditt bloggande och Israel. Men vem kan klandra dem!?
  Samma här – gillar också din blogg och allt som kommer från Israel.

  Jag får då önska dig lycka till med demonstrerandet (och allting annat), och så hoppas vi väl att det hela leder till konkreta reformer, eller hur? Annars vore ju allt förgäves. En gissning/teori:

  De demonstrerande israelerna tycker snart, efter demon i september, att man har gjort ett kraftfullt statement. Sen återgår man till sina jobb och liv och avvaktar och ser vad regeringen gör eller inte gör. Om demonstranterna typ i början av 2012 fortfarande inte ser några tecken på verkliga och vettiga reformer, då kommer man att ”straffa” Netanyahu i ett ev. nyval. Vilket betyg sätter du på min gissning/teori? (Givet är förstås att det ständiga ”säkerhetsläget” snabbt kan förändras på ett dramatiskt vis, varmed alla agendor skrivs om osv).

  1. Men sweetheart, jag vet ju att alla ovanstående är samma person allihop. Angående din teori, det låter väldigt troligt.

 15. Ja, du har säkert stenkoll – men även om alla ovanstående är samma person allihop, så betyder inte det att du inte är en duktig och icke-fanatisk Israel-bloggare som många verkligen gillar. Så det så.

  And yes, I am a sweetheart..;)

  Roligt också att A-K Roth håller med Simon Jonsson om att Stanczak (som i och för sig verkar vara en vettig och sympatisk kille) kändes malplacerad och missriktad ang. det aktuella och specifika ämnet.

  Med Vänlig Hälsning
  Elias Bartekoach

 16. Det är rart sagt av dig, även om du bara är en (1) person och att inte en kotte därutöver bryr sig ett halvt skvatt om vad jag skriver. Men jag trivs utmärkt så och vill inte ha någon egentlig trafik på den här bloggen. Därför: sändningsuppehåll. God helg alla.

 17. Det här är nästan lika off-topic som Stanczaks kommentarer, men hör ändå till sånt som du ibland brukar blogga om:

  Situationen i Gaza – Freedom Flotilla etc. Haaretz rapporterar om lyxiga shopping malls och en framväxande palestinsk medelklass i Gaza som ogillar Hamas. Andra som från andra hållet ogillar Hamas: Jaljalat och andra islamist-jihadistiska grupper.

  Alltså – i Gaza: både fattigdom och lyx, både sekularism och islamistisk terrorism. Komplext. Kan detta hålla? Och vad handlar, sett i ljuset av allt detta, Henning Mankells aktivism om, förutom att försöka framställa Israel som vår tids ”Apartheid-Sydafrika”? (Jag ogillar alltså jämförelsen mellan apartheid-eran och dagens konflikt i Mellanöstern – jag bara refererar till Mankell, Feiler & Co.
  Tack för ordet!
  http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/resentment-toward-hamas-grows-among-gaza-s-budding-middle-class-1.380193

 18. T o m ännu mer off-topic än den kommentar här ovan som var mer off-topic än Stanczaks kommentarer:
  Jag gled in på Lisa Abramowcs FB-sida häromdagen. Hon håller ju sin logg offentlig så att alla kan ta del av diskussionerna och trådarna där. Oftast väldigt intressant. Jag såg kommentarer av dig där, vilket bl a ledde till ett meningsutbyte med någon som heter Ivo B…någonting. Men idag kollade jag igen, och kunde inte hitta dina kommentarer. Blev du bortcensurerad av Lisa, eller bad du själv om att hon skulle deleta dina kommentarer? Jag har ju sedan tidigare noterat att du av många s k ”Israelvänner” inte ses med blida ögon – too much of a leftist, right? Det är synd, tycker jag, att de inte orkar med att höra om israeler som inte tillhör den (nationalreligiösa) högern. Och om det är Lisa A. som har censurerat/refuserat dig, då blir jag både överraskad och djupt besviken. Jag har ju fått intrycket att hon inte är en av dem som försöker stänga igen och förtiga och censurera – hon har tvärtom en stark självkänsla och är inte inte ängslig när det gäller Israels ställning. Så vad hände här? Det kan väl ändå inte ha varit Lisa som strök för henne förhatliga Israel-åsikter?
  Tacksam för svar.

 19. Substanslösa kommentarer!
  Hyror och matpriser är höga i Israel jämförda med de flesta israelers låga inkomster som ligger mellan 4000 och 6000 shekel/månad. De israeliska firmorna är neurotiska och vill tjäna så mycket pengar som möjligt på så kort tid som möjligt, eftersom landets framtid är så osäker. Så tänker även de minsta arbetsgivarna som betalar mellan 20-24 shekel i timmen oavsett arbetstagarens kvalifikationer. Mejerivaror som produceras i Israel kostar nästan like mycket som i Skandinavien trots löneskillnaderna. Detsamma för köttprodukter. Köper man mat i lyx-varuhus så kostar det mer; handlar man på marknader och lågprisvaruhus så kostar det mindre.
  Hyror är också alltför höga och hyresreglerna skrupellösa. Nya byggnader håller priser som endast rika amerikanska och franska judar kan betala; byggföretagen optimerar sina vinster med denna kundkrets.
  Jag har träffat Silvan Shalom för två år sedan och haft en lång pratstund med honom. Byggtomter för överkomliga priser i Galil och Negev var på väg snart och finns redan nu. Arbetsmöjligheter förberedes också. Nya familje-lägenheter eller hus kommer att säljas, genom statligt sanktionerade byggkontrakt, för 500-600.000 med nästan 30 års kredit. Det finns inte mycket att göra åt bostadspriserna i Jerusalem och Tel Aviv precis som i Stockholm och Göteborg. Vill man bo i det centrala Israel må man betala priset.
  Jag har själv undersökt byggkostnaderna per kvadratmeter med olika yrkesmän: mellan 600 till 1000 dollar per m2 beroende på standard, utan tomt, dvs 2400 till 3800 shekel/m2, det dubbla i svenska kronor.
  Alltså det finns alternativ till de höga priserna och flera var på väg innan demonstrationerna kom. Om någon tror här att israeliska politiker inte har koll på läget så lurar de sig själva. En del av demonstranterna är vänsterfolk vars avsikter är något helt annat.
  Gaza: Det finns både strategiska och taktiska förberedelser för detta problem. Just nu är det IAF som attackerar med största möjliga precision. Det kommer mer med andra vapeninsatser om det behövs. Leveranserna till Gaza fortsätter med ca 6000 ton om dagen = 200 st. 30 tons lastbilar, förutom el och bränsle samt medicinsk hjälp.
  Haaretz är inte representativ för Israel! Mankell och Gardell är lika ovidkommande som en sardell i Medelhavet! Feijler borde spela mera på sin klarinett och sluta spela politisk clown.
  Ni som tittar på det hela utifrån utan att vara judar eller israeler, gå och se en ny film istället!
  .

 20. Jag gled in på Lisa Abramowcs FB-sida häromdagen. Hon håller ju sin logg offentlig så att alla kan ta del av diskussionerna och trådarna. Jag såg att du kommenterade och att det också blev ett meningsutbyte med någon som heter Ivo B…någoting. Men nu kan jag inte hitta dina kommentarer. Vad hände? Blev du bortcensurerad av Lisa A? Eller bad du själv om att hon skulle deleta dina kommentarer?

  1. Jag har såvitt jag minns kommenterat på två trådar hos Lisa där Ivo svarat på mina kommentarer. Kollade den ena just nu som handlade om terrorattacken och där är mina kommentarer kvar, verkar det. Har ingen anledning att tro att de inte är kvar på den andra tråden också.

   Isaac, det är ingen som läser den här bloggen så spara dig mödan. Men den retoriska frågan ifall Shelly Yehimowitz ”saknar ovarier” tycker jag är mer än usel. Vill du att jag ska börja ställa frågor kring dina kroppsfunktioner? Är det argument som hör hemma i en saklig politisk debatt? Svara inte, jag stryker fortsatta kommentarer.

 21. Hej Anna, och tack för svar.
  Det är nog nåt fel på mig – jag hittar inte längre ditt meningsutbyte med bl a den där Ivo. Jaja, let´s move on.
  Hur är livet annars som (tonårs?) morsa i Israel i dessa tider?

 22. Hej Anna, och tack för svar.
  Det är nog nåt fel på mig – jag hittar inte längre ditt meningsutbyte med bl a den där Ivo. Jaja, let´s move on.
  Ha de bra och lycka till med allting, (Klen demonstration igår – hoppas på miljoner i september!)
  Med Vänlig Hälsning
  Elias Bartekoach

 23. Det var en tråd där du sa nåt i stil med att Ivo aldrig någonsin har använt ordet ”komplext”. Nåt sånt.
  Ursäkta min nördighet.

 24. Men kolla på Lisas sida då och se om tråden är kvar, om jag inte minns fel handlade det om en artikel som sade att ”när palestinierna väljer en demokratisk regering, osv osv, då får de en egen stat”. Om mina kommentarer inte är kvar, ingen större förlust. (Om Ivos kommentarer inte heller är kvar, ännu mindre förlust)

 25. Jo, jag har alltså kollat men hittar inte just det här meningsutbytet, däremot snubblar jag över andra ordväxlingar.

  Ser också att de flesta som kommenterar där är rörande ense om en lång rad ”Israel-sanningar”. T ex mår alla illa av Feiler. Och 99% av de som kommenterar sympatiserar uppenbarligen med Likud och vidare högerut. Andra israeler är tydligen inget att ha. Sådana diskussionssajter blir lite syrefattiga, tycker jag. Men du ”bråkar” ju i alla fall lite grann (som en sympatisk och väldigt tjusig ”Kärring mot strömmen”). Det är bra. De svenska Israel-vännerna borde, tycker jag, börja värdesätta dina perspektiv och resonemang. De behöver inte hålla med om allt – naturligtvis, men de borde öppna sina Israel-sinnen. Tycker jag. Men vem bryr sig?

  Jag har övervägt att delta i vissa diskussioner, men har vid närmare eftertanke kommit fram till att det inte finns någon efterfrågan på vad jag har att komma med.

  Vänligen,
  E.B

 26. Off-topic igen:
  Glenn Beck säger att orkanen ”Irene” är ”a blessing”. Samme Beck som spred sin osannolika populism i Israel nyligen. Är Glenn Beck en Israel-hjälte även i Sverige? Han som talade om ungdomarna på Utöya som ”Hitler youth”? Han som stöttas av Dershowitz och Foxman? Jag kan inte påstå att jag blir särskilt glad och optimistisk av de här typerna och oheliga allianserna.

 27. Beckorden hittade jag på CNN.

  Men du som är vän med Lisa A, kan inte du tipsa henne om att lägga upp något som Gilad Shalit på loggen idag? Det är Gilads födelsedag.

 28. Lisa A. är driftig och aktiv (imponerande, verkligen – inte ironi) och fyller FB-loggen med ständigt nya kommentarer om Feiler eller Johannes Wahlström m.m.

  Men inte ett ord (idag) om Gilad Shalit. Märkligt.

  Och den alltför flitige kommentatorn Ivo Br har bl a Kent Ekeroth som idol, ser jag. Olustigt, verkligen olustigt.

 29. Håller med, men det är väl inte direkt nytt? Har vi inte haft exakt samma diskussion sedan, säg, 2008 eller så? Det finns en hord människor som skriver oändliga inlägg om att svenska media inte skriver tillräckligt mycket om raketbeskjutningen, men när jag försöker komma på någon som skulle kunna skriva lite intressanta artiklar om Israel för en tidning som Menorah, då är det tvärstopp.

 30. PS därför tycker jag ju att du borde släppa alla de där löjliga aliasen och komma ut ur skåpet och skriva något vettigt under eget namn, men OK, det har vi också diskuterat sedan 2008. Inget nytt under den (alldeles för varma) solen.

 31. Nu ser jag i alla fall att Lisa har gjort en Shalit-uppdatering på FB-loggen – bra (även om hon gick omvägen via en sosse-tidning – illa:)!

  Nej, jag känner ingen Seth Jacobson i Sundsvall, eller annorstädes. För egen del? Jo, jag är på resande fot. Har inte så pass mycket vettigt att säga så att det räcker för en blogg eller logg eller dog eller så, men jag gillar dina texter, och ibland är det kul att följa turerna i den svenska Israel-debatten.
  Får jag bara addera att jag gläds åt att Lisa A. nu tycks ha funnit, i och genom Facebook, en fantastisk kanal för Israel-relaterad info och kommunikatikon och samtal. Eller hur? Mycket bra. Hon är väldigt bra – en stark, kunnig, sympatisk och bra person och kvinna. Men det gör ju att man alltid har höga förväntningar på henne.

  The End.
  Önskar henne och dig all the best. Och nu har du ju klarat av ännu en sommar med alldeles för varm sol – grattis! Det drar snart ihop sig till skön vintersäsong, eller hur – typ i oktober hos dig I Sde Yaacov?

  Shalom.

 32. And I wonder if Glenn Beck would say that Irene is a blessing from – Israel?

  Salamat.
  Tack för mig.
  Vänligen,
  E.B.

 33. Önskar Mr E. Bartakuabatachat en trevlig fortsättning på sina bloggäventyr, under vilken hatt det nu må ske. Här är det alldeles för varmt och någon vinter är inte att förvänta sig på ett bra tag. Men har vi tur får vi åtminstone något regn framemot slutet av oktober. Förhoppningsvis får vi tills dess också en mängd positiva svar från diverse ansökningar som vi skickat ut lite hit och dit, i hopp om en ljus och kreativ framtid.

  Välmåendest,

  A.V.

 34. Lite trist och onödigt dock att du kände dig nödgad att klä en förolämpning i en till synes civiliserad artighetsfras. Men det är väl den vanliga ”situationsjargongen”, kanhända. Men ni vet ju inte riktigt vad ni gör och säger, och är därför förlåtna. För medveten elakhet, ociviliserat beteende och vulgotänkande kan det ju inte vara fråga om?

  Det råder dock inget tvivel om att jag har skrivit och kommenterat i en hövlig och konstruktiv anda (allt är ju dokumenterat). Jag är en vänlig och enkel själ, lagomsmart och medelkunnig, med ett stort hjärta och en än större vilja att få andra människor att må bra. Det är mitt viktigaste budskap och min stora mission här i livet, Anna. Att göra minst en människa glad varje dag – att sprida värme, generositet, vänlighet, tolerans och kärlek. Jag misslyckas ständigt, och eventuella framgångar sker i smyg (man får inte skylta och stoltsera med de goda gärningarna). Jag tycker mig dock inte, som något slags förlorad son, ha fastnat i den igenproppade söderleden, utan rör mig fortfarande fritt och starkt över stora områden.

  Förolämpningar skall med kärlek betvingas, så:

  Peace and Love,
  and all the best to you and your family.
  Yours truly,
  E.B.

 35. Ett litet tips (kunde inte hålla mig – du är ju trots allt en magnifik Israelkonnässör):

  Vad jag har kunnat se och uppfatta så nämner TV4 Text överhuvudtaget inte terrorattacken i Tel Aviv. SVT text har med den, men bara som en av de där snabbt förbiflimrande notiserna (s 148). De stora tidningarna har nöjt sig med att göra en liten notis av händelsen.

  Tjatigt? Jo tack. Men ska vi sluta uppmärksamma den konstiga journalistiken, eller ska vi ständigt påpeka konstigheterna? En israelisk bombning i Gaza ger per automatik feta rubriker i Sverige (samt upprörda bloggposter). Ett terrordåd mot israeler framkallar blott en gäspning. Men vet du vad – Anna? Jag slutar nu. Ska ut och köpa nya skor och sedan efter jobbet göra som anglosaxerna – ta en pint och chilla litegrann. Tack för mig. Hej.

 36. Det var inte meningen att vara ohövlig, bara antyda att det blev väldigt mycket pockande på min uppmärksamhet och jag har inte tid att gå in på så många ämnen, även om de är intressanta. Bättre ödsla tiden på lite mer djupgående studier. Vill du höra mer så får du kontakta mig per mail.

 37. Ja, nu (lördag kväll) är det äntligen dags. Ska bli intressant att se om reformandan har svalnat eller om det verkligen blir ett ”miljondrag” på gatorna. Läser i Haaretz om bl a vilka gator som stängs för trafik osv. Ska du demonstrera i Tel Aviv eller?
  Haaretz: ”52 days later, Israel´s social protest faces it´s biggest test”.

Kommentarer är stängda.