Orphaned Land på Hellfest

I vintras gjorde jag min absolut mest värdefulla och givande journalistiska gärning hittills – jag intervjuade Kobi Farhi, sångare i det israeliska metalbandet Orphaned Land, för svenska Menorah efter att ha sett deras 20-årsjubileumskonsert i Tel Aviv. Där spelade också storheter som Steven Wilson av Porcupine Tree-fame, som Kobi introducerade med orden ”De brukar säga att jag ser ut som Jesus. Men det här är Gud.”

Här är ett videoklipp från deras spelning på Hellfest nyligen, där Kobi sjöng iklädd Jesus-särk och israelisk flagga medan Shlomit Levi dansade magdans och viftade med en libanesisk flagga:

Gillade kommentarerna: Jesus is alive? :O SvarYes, and he is a metalhead.

Apropå det här med heligt kontra profant – I Yediot Aharonots helgbilaga skrev Nahum Barnea om ett besök på kontoret hos en palestinsk direktör utanför Beit Jalla där den traditionella bilden på Klippmoskén eller Arafat bytts ut mot ett foto på direktören tillsammans med den israeliske chefen för den civila administrationen på Västbanken. Att vissa palestinier låter sig övertalas till att bli ”husdjurspalestinier” och stoltserar med foton på sig själva tillsammans med israeliska militärer och myndighetspersoner bör dock inte tolkas som ett tecken på fred och försoning, enligt Barnea:  ”Om Abu Issa hade frågat mig, så hade jag svarat att en äkta fred kommer att nås, om den kommer att nås, samma dag som byggnadsföretag på Västbanken börjar pryda väggarna med foton av Bar Refaeli, inte av den militäre befälhavaren eller av Arafat. Men han frågade inte.”

Mer Orphaned Land: