Israel och fascism

Alexander Jakobson skriver väldigt tänkvärt i Haaretz. Jag har inte bott här sedan 1977 utan anlände först i början av 90-talet, men jag tror att Jakobson har helt rätt i sin analys. Det gör inte Lieberman och gänget trevligare, men det ger ett annat perspektiv än t ex Strengers artikel nedan. Bra att ha i åtanke.

3 reaktioner till “Israel och fascism”

 1. Jag skulle vilja påstå att mycket handlar om vad man jämför med.
  Jämför Israel med ett demokratsikt mönstersamhälle som Sverige eller jämför med Italien.
  Utifrån jämförelserna hamnar man helt olika, men man kan ändå säga sig ha dragit fullt oantastliga slutsatser.

  Till Israel har sedan 1990-talet 1 miljon ryssar emigrerat, de utgör nu 14 % av befolkningen – dubbelt så många som bosättarna.
  Detta påverkar naturligtvis utvecklingen och gör jämförelser med 1977 och med dagens Israel svåra.

  Att förslag måste gå ända till Högsta domstol för att stoppas är självklart ett mått på saker.
  Visst är det bra att Domstolen slutligen stopper diverse förslag riktade mot den palestinska befolkningen i Israel – men ponera att man i något annat demokratiskt land hade föreslagit något liknande riktat mot dess judiska minoritet…

 2. Fascism är ju ett extremt löst begrepp när det kommer till politiska diskussioner. Det tycks inte vara det minsta problem för två debattörer med olika åsikter att åtminstone till synes sakligt anklaga varandra för fascism, men någon definition av begreppet ser man aldrig. Bra artikel av Jakobson, dock.

  Vad lugnt och skönt det är på den här bloggen förresten, när det inte är Ship to Gaza-incidenter eller krig. Det är nästan så man undrar vad alla smygantisemiterna gör mellan varven. Ligger i vinteridé?

Kommentarer är stängda.