Jerusalems byggnämnd ger grönt ljus för husrivningar i Bustan-kvarteret

Sheikh Jarrah gick om ett tag, men nu kommer förmodligen Bustan-kvarteret i Silwan tillbaka till rubrikerna igen. Meir Margalit, Meretzrepresentant i byggnadsnämnden, kallade beslutet att riva 22 hus för att bygga ”Gan Hamelech” (Kungsparken) i Bustankvarteret i Silwan för ”pyromani”.

Jag promenerade omkring i Silwan i fredags och allt var lugnt och tyst (och varmt). Men jag är helt medveten om att stillheten ofta bedrar, och att den kan explodera på ungefär tre sekunder. Invånarna kommer att protestera emot beslutet, speciellt eftersom Netanyahuregeringen redan dragit på sig enorm internationell kritik och fortfarande är i strålkastarljuset, vilket gör att deras kamp med säkerhet kommer att få rubriker utomlands.

Missförstå mig inte: det är bra att bygga parker i östra Jerusalem. Men det måste ske i samförstånd och samarbete med de lokala palestinska invånarna och inte över deras huvuden och till priset av deras boningshus i syfte att stärka den judiska bosättningen i Silwan samt locka fler (judiska och utländska) turister som tror att de kommer för att se Kung Davids privata trädgård.

En tanke på “Jerusalems byggnämnd ger grönt ljus för husrivningar i Bustan-kvarteret”

  1. Vilken otrolig tradgedi…igen. På sätt och vis känns det som extremisterna inom Israelisk politik tar hela landet som gisslan.
    Man genomför aktioner som förutom att de är grovt omoraliska och omänskliga isolerar Israel mer och mer från omvärlden, det om något gynnar återigen deras egen agenda.

Kommentarer är stängda.