ACRI rapport om östra Jerusalem

Imorgon är det Jerusalemdagen, och det rör på sig i den israeliska NGO-sektorn. På lördag kväll (motzei shabbat) är det en demo på Zion Square  i Jerusalem där deltagarna (Meretz, Geneveinitiativet, Peace Now bl a) kallar på regeringen att avsluta ockupationen och nå en permanent fredsöverenskommelse för att bevara Israel som en judisk och demokratisk stat.

Fick också just en trailer från ACRI (Association for Civil Rights in Israel) i min mailbox, kan ses här . Läs gärna deras nyutkomna rapport ”Human Rights in East Jerusalem: Facts and Figures, 2010”

Disclaimer: Eftersom vissa har problem med slutsatserna när det gäller kritik mot förhållanden i Israel, innanför och utanför gröna linjen, så vill jag bara förtydliga att nej, enligt min åsikt betyder detta inte på något sätt att Israel är en apartheidstat utan existensberättigande. Men det visar att talet om Jerusalem som enad stad inte har så mycket på fötterna, och att beslutet 1967 att inkludera 26 palestinska byar innanför den nya municipalgränsen för Jerusalem inte var speciellt överlagt. Från 70 000 palestinier 1967 bor numera officiellt 250 000 palestinier med israeliska uppehållstillstånd i Jerusalem, inofficiellt uppemot 300 000. Det är 36% av den israeliska huvudstadens befolkning (Wikipedia-siffror från 2006).

Vad man än har för politisk åsikt så rekommenderar jag intresserade att delta i turer som leds av Geneveinitiativet, Ir Ammim och andra i Jerusalemområdet för att bättre förstå problematiken och även de lösningsförslag som utarbetats.