NYT om Israeldebatten i USA

Den internjudiska debatten, that is. Enligt artikeln röstade 78% av amerikanska judar på Obama i valet 2008 och fortsätter att stödja hans politik, inklusive den i Mellanöstern – samtidigt som AIPAC och andra judiska organisationer skarpt kritiserar Obamas ”press på Israel”.

“People are tired of being told that you are either with us or against us,” säger Jeremy ben Ami till NYT.  “The majority of American Jews support the president, support the two-state solution and do not feel that they have been well represented by organizations that demand obedience to every wish of the Israeli government. If you had taken their word for it, Obama should have gotten 12 percent of the Jewish vote. But he got 80. That should say something.”

Samtidigt fick Elie Wiesel ett möte med Obama där han förklarade att Jerusalem måste ”stå över politiken” (och alltså inte bli föremål för förhandlingar med palestinierna, om jag förstår det rätt. Men i så fall, är det inte ett politiskt beslut att bygga bosättningar i Silwan, Sheikh Jarrah och Abu Dis? Och är det inte ett politiskt beslut att bygga i E1-området? Är det också Jerusalem? Min kommentar till Wiesel är att jag inte har några problem med hans känslor, utan att han inte definierar vad exakt som är ”Jerusalem” och att han inte verkar vilja inse att ALLT i Jerusalem är politik, från Russian Compound, Gravkyrkan och Al Aqsamosken till Hurvasynagogan, E1 och Sheikh Jarrah.)