Högerextremister marscherar i Silwan

Det är alltid lika kul att höra Itamar ben Gvir, Baruch Marzel och likasinnade tala om vikten av yttrandefrihet (för extremhögern i Israel som hela tiden motarbetas medan vänstern minsann får sätta upp sina förrädardemonstrationer var de vill), den fruktansvärda rasismen och diskrimineringen i Jerusalem och specifikt i Silwan (mot judar som inte får bygga hus var de vill medan arabernas illegala hus inte rivs) och hur premiärministerns kansli försökt stoppa deras planerade, helt fredliga marsch med israeliska flaggor genom Silwans huvudgata.

Enligt arméradion så är de judiska bosättarna i Ir David-komplexet också kritiska till marschen – av både ekonomiska och politiska skäl. Polis, bråk och provokationer får obönhörligt turisterna att stanna hemma, vilket betyder mindre klirr i kassan och skadar dessutom Ir Davids eftersträvade image som en naturlig och integral del av konsensus-Israel.

Ben Gvir har rätt på en punkt: de har faktiskt rätt att hålla sin marsch. Frågan är om de nödvändigtvis måste hålla den just där och just då? Har Prideparaden – som de facto är extremt provocerande för ultraortodoxa, vad man nu än tycker om deras homofobi – rätt att hållas i Mea Shearim? De ultraortodoxa har inga som helst spärrar när det gäller att bränna soptunnor och kasta sten på polisen, inte mindre än de i Silwan och förmodligen mer, eftersom polisen sällan skjuter gummikulor eller vanlig ammunition på dem utan nöjer sig med tårgas och batonger.

I nuläget, när den här regeringen ändå lyckats med konststycket att verkligen placera Jerusalem på den internationella dagordningen, så kommer dock förmodligen Ben Gvirs marsch mest att leda till ännu större tryck på Israel, speciellt som Mitchell är i krokarna och amerikanarna får ännu en förolämpning att lägga till listan. Ben Gvir är naturligtvis helt medveten om dessa PR-möjligheter, och tänker utnyttja tillfället att pressa Netanyahu från sitt håll till max.

Grundproblemet är dock inte vare sig yttrandefriheten eller Mitchell, utan att palestinier i östra Jerusalem inte har normala möjligheter att få byggnadslov (se bl a Ir Amims utmärkta publikation A Layman’s Guide to Home Demolitions som på ett lättfattligt men ingående sätt förklarar problematiken). Om Ben Gvir vill hjälpa palestinierna att promota den högst aktuella och relevanta frågan, gärna för mig.

Uppdatering: Lite bråk blev det, men ingen allvarligt skadad.

En tanke på “Högerextremister marscherar i Silwan”

  1. OK, självklart har man rätt att demonstrera i en demokrati. Men efter tillåtelse kanske man skulle kunna utarbeta en kompromiss om var, när, hur.
    Såg just demonstrationen på Euronews. Beklämmande.
    Hava

Kommentarer är stängda.