Krönika #4

…i Fria Tidningar, min avslutningskommentar till ”Aftonbladetgate”. 

Viktigt och aktuellt om i skolsystemet i Östra Jerusalem och israelisk-palestinskt samarbete:  A New Model for Resident Participation in East Jerusalem på Common Ground News Service och också ACRI:s och Ir Amims nypublicerade rapport i ämnet, som fått uppmärksamhet bl a i engelska Aljazeera.

3 reaktioner till “Krönika #4”

 1. Bra artikel.
  En av skillnaderna mellan Sverige och Israel, förutom de kulturella skillnaderna mellan svala och coola nordeuropéer och hetsiga och temperamentsfulla Sydeuropéer, är att allt är så otroligt politiserat i Israel. Allt är verkligen politik.

  Se exempelvis på Melodifestivalen och bidraget 2007, Teapacks sjunker om Iran och att Israel kommer att atombombas!?!
  Likaså lyckades regeringen Sharon göra politik av utställningen Snövit 2004, liksom regeringen Netanyahu rörande Boströms artikel 2009, i båda fallen med godhjälp från diverse svenska Israelvänner.

  I Fallet med Snövit så hette det att det skulle ses som en hyllning i att få sitt porträtt placerat i en bassäng av fiktivt blod, Palestinierna i Boströms artikel påstods anspela på gammal medeltida europeisk vidskepelse – ingångar som inte direkt möjliggör några mer nyanserade diskussioner, men man lyckas riva upp mycket damm. Politik.

  Jag skulle (också avslutningsvis) vilja peka på tidsaspekten, vi vet faktiskt inte ännu vad som slutresultatet blir.
  Ponera att Boströms artikel gör att man faktiskt tittar mer på omständigheterna i dessa gamla fall, (PA tänker i varje fall göra det) kanske lämnar man ut obduktionsrapporterna, och därmed får de anhöriga veta lite mera. Har inte artikeln sådana fall faktiskt fyllt sitt syfte?

  Man kan även påminna sig om tidernas förändring – när artikeln skrevs för 17 år sedan var det centrala inte organens vara eller inte, utan den faktiska existensen av israeliska dödspatruller. Något som ihärdigt förnekades av dåvarande premiärminister Rabin, men ändå är tämligen väl belagt.

  Idag när man inför omvärldens åsyn skjuter fosfor mot Gaza, och man efter operation Cast lead kan räkna döda barn i hundratal, så är det klart att några skjuta personer på Västbanken för två decennier sedan kan te sig tämligen futtigt och oansenligt – men det var det inte då.

  Det pekar på att utvecklingen i Israel de två senaste sjutton åren inte är godartad, utan negativ – åt det brutala hållet.
  Detta är paradoxalt då det samtidigt existerar en ”fredprocess” – något som inte fanns då Boström i början på 1990-talet skrev sin originalartikel.
  Likväl visar artikeln att det ändå då, existerade tabun ibland de israeliska beslutsfattarna rörande mord på palestinier – tabun som år 2009 verkar vara totalt uppluckrade.

 2. Guardian, om syftet var att få ut obduktionsrapporterna så att de anhöriga får veta lite mera så finns det många bättre sätt att göra detta än att skriva en sådan här artikel. Det handlar inte om ”futtigt och oansenligt”, utan om hur man på bästa sätt uppnår de resultat man vill nå. Här är Boströms strategi enligt min åsikt helt katastrofal.

  Att krypskyttar dödat obeväpnade palestinier är ju dokumenterat – men menar du att det finns bevis på att de här palestinierna dödades av ”dödspatruller”, inte i upplopp med stenkastning? Man kan definitivt kritisera användandet av skarp ammunition mot demonstranter osv (och det gjordes också, med viss men otillräcklig verkan), men det är ändå inte samma sak som dödspatruller.

  Jag tror fortfarande att det är viktigt att vara väldigt exakt innan man kommer med anklagelser, och som bekant finns det tillräckligt med belägg för äkta övergrepp.

 3. Tagande av organ för transplantation från stupade i fält är medicinskt orimligt.
  Det har påvisats av flera experter på transplantationskirurgi.
  Boströms artikel är antisemitiskt nonsens.

  När det gäller ”dödspatruller” har israeliska HD slagit fast att ”targeted killings” inte automatiskt strider mot folkrätten.
  Det torde omfatta såväl beskjutning från elitförband på marken som med Hellfires från helikopter.
  /BR

Kommentarer är stängda.