Släpp fångarna loss – gemensam demo?

Hörde just på radio att kampanjen för Gilad Shalit planerar att demonstrera på onsdag nästa vecka utanför kibbutz Nahal Oz, alldeles intill Gazaremsan – samtidigt som anhöriga till Hamasmedlemmar som sitter fängslade i Israel demonstrerar på en kulle på andra sidan gränsen. Under demonstrationerna ska något hundratal paket från familjemedlemmar i Gazaremsan överlämnas för vidarebefordran till fångarna i Israel, och ett paket ska överlämnas till Gaza…till Gilad Shalit. Demonstranterna på båda sidor ska hålla plakat för en frigivning både av Hamas fångar och Gilad Shalit, och vill på detta sätt öka trycket på båda sidor att genomföra en fångutväxling. Organisatören på den palestinska sidan är en Hamasmedlem, som dock håller sig helt anonym eftersom både han och familjerna mottagit hot, enligt organisatören Yoel på den israeliska sidan.

Om det här överhuvudtaget kommer att gå av stapeln så vore det en historisk grej. Jag åker definitivt dit om det blir av. Men hittills hittar jag inget på nätet och en vecka är lång tid…så jag avvaktar tills vidare och återkommer i ämnet. Tipsa mig gärna om ni ser något.

12 reaktioner till “Släpp fångarna loss – gemensam demo?”

 1. Om du åker dit så ta med hjälm och väst. Hamas har för vana att skjuta missiler/granater på sådana här evenemang. Senast det begav sig attackerade Hamas sjuka palestinier som skulle över gränsen vid Erez för sjukhusvård i Israel.

 2. ”Under demonstrationerna ska något hundratal paket från familjemedlemmar i Gazaremsan överlämnas för vidarebefordran till fångarna i Israel, och ett paket ska överlämnas till Gaza…till Gilad Shalit.”
  Jag tvivlar inte på att fångarna i Israel får sina paket. Däremot är jag mindre säker på att Gilad får sitt. Vet man ens om han är i livet? Naturligtvis håller jag tummarna och fingrarna korsade. Är förälder själv till 3 unga män:-)

 3. Hava, jag tror att Gilad Shalit lever. Hans värde är helt enkelt för högt. Men det håller inte i evigheter – precis som Ron Arad kan någon rivaliserande grupp kidnappa honom eller vad som helst.

  Duger en cykelhjälm? 🙂 Allvarligt, det låter troligt. Vi får se. Jag är alltså inte alls säker på att det går att göra en sån här grej.

 4. Enligt Dick Haas har Meshal ”kastat hinkar med kallt vatten” på det här med fångutväxling, för tillfället.

 5. Ja, Hava och Anna, man håller tummarna. Tre unga män, Hava? Då blev det en treringcirkus hus er under uppväxtåren, eller? Jag har två unga män, 9 och 11, barnbarn som skapar cirkus här hos oss mest varje dag efter skolan.

 6. Anna, jag tror också att Gilad är i livet men vi vet sen förr att andra sidan vet att en död soldat har också högt värde.
  AK, det var lugnt i huset med de 2 första men sen kom lillen 8 år senare och då blev det oväntat liv i luckan. De 2 äldre måste låsa in sig på sina rum för att få vara ifred:-))

 7. Gilad verkar vara viktigare än alla palestinska fångar. 😛 Ni ser verkligen inte hur sjukt detta tänkandet påverkat er. Människa som människa, eller är det inte så?

 8. Menar du, Comitis, att man borde släppa en palestinsk fånge för Gilad Shalit, för släpper man fler blir varje palestinsk fånge proportionerligt mindre värd? Vilken palestinsk fånge vill du då släppa? Det är sjukt att hålla Shalit, under jorden sägs det, utan kontakt med RK eller familjen i tre år. Är varje palestinsk fånge mer värd än Shalit då de får besök av RK etc? Vilken fånge är det som hållits incognito i tre år?

 9. Läste just att Gilad inte får sitt paket. Man är rädd för att något av innehållet skulle kunna leda till hans ”gömställe”. Kanske ett tecken på att han är fortfarande vid liv. Men vilket liv…

Kommentarer är stängda.