Gideon Levy i Haaretz

Här kommer mer av Gideon Levy. Jag vet att det har sagts förut, men det känns som om budskapet ännu inte sjunkit in överallt.

””The Israeli occupation is ugly enough without the contribution of Nordic fairy tales. Its wrongs are abominable even without exaggerations and inventions. We, a small group of Israeli journalists trying to document the occupation, always knew that we must not publish an unfounded report. One mistake and the whole journalistic enterprise would fall into the hands of official propaganda, which automatically denies all suspicions and is just waiting for a mistake. Look what the IDF Spokesman’s Office did to the organization Breaking the Silence, just because it was set up as a nonprofit limited company and not a nonprofit organization; as if that were relevant to the quality of the testimony it presents.

Over the years, the IDF has killed thousands of innocent civilians, among them women and children. The Shin Bet security service has tortured hundreds of people under interrogation, sometimes to death. Israel prevents food and medicine from reaching Gaza. Sick people are extorted by the Shin Bet to become collaborators in return for medical treatment. Thousands of homes in the territories have been demolished for nothing. Dozens of people have been killed by special units when they could have been arrested instead. Thousands of detainees have sat in jail for months or years without trial. Is that not enough to draw a reliable portrait of the occupation? Is that not shocking enough?

Like the perverse comparison to the Nazis, any exaggeration in describing the occupation’s cruelty will ultimately damage the struggle against it. It’s easy to prove that Israel did not traffic in Palestinian organs, as it’s easy to prove that Israeli soldiers do not act like Nazis or that Israel is not commiting genocide. That doesn’t mean the occupation is not evil, criminal and brutal. The false stories serve Israeli propaganda: Look, we’ve issued a denial, we’ve proved that the occupation is not as cruel as they say, and we’ve cast doubt on all other, serious and well-founded testimony.”

Det var ungefär det jag menade när jag sade i radion (som den mes jag är) att en sådan spekulativ artikel bara bidrar till att stärka den israeliska högern och öka misstankarna emot utländsk inblandning i konflikten. Det drabbar speciellt alla människorättsorganisationer som är beroende av finansiellt stöd utifrån (eller trodde någon att de finansieras av det israeliska kulturministeriet?).

10 reaktioner till “Gideon Levy i Haaretz”

 1. Kan inte fatta varför inte ens fredsrörelsen kan komma med det enkla förslaget att låta de som känner misstankar för att något skumt hänt med deras anhörigas kroppar, att dessa ska kunna få ut obduktionsprotokollen om de så önskar.

  Sen är väl problemet över, eller?

 2. 🙂 jo men jag är jättemesig, inte alls den här jättevassa debattören utan mer i stil med ”Jo men skulle man inte kunna se det så här också?” eller ”Exakt var har du fått den där åsikten ifrån?”, och ungefär så pratar jag med allt från palestinier till bosättare. Det brukar gå rätt bra, även om alla är överens om att jag är en naiv skandinav som inte har fattat riktigt hur det går till i Mellanöstern. För att använda ett av G Tikotzinskys favoritcitat – det går ut på att vi ”lever i en tough neighborhood”.

  Lyssna förresten på Kristian Åström i Studio Ett, tror det var igår, från Gaza. Hamaskillen är jättetuff när bandspelaren är på, men off the record så vore den gröna linjen ingen dålig gräns alls, egentligen…jag blir både glad och ledsen när jag hör sådant. Allt det här dödandet, för vad liksom? För att hålla kampen levande och ha hedern i behåll.

 3. En palestinier hit eller dit spelar väl ingen roll för dig eller Gideon Levy här som leker fredens man.

  Det som stärker den högerlinje Israel driver är antisemitismpropagandan som springer runt varje gatuhörn. Det som stärker den extrema högern är att det utses fler extremister till högre poster. Det som stärker den extrema högern är att ingen får kritisera.

  Det som saknas i Israel är inte försiktighet. Det som saknas är människor som kritiserar den sionistiska idén för det den faktiskt har kommit att bli.

  1. comitis

   Du har grovt fel om både Anna och Levy. Läs deras artiklar så inser du det. Ett tips från en pro-palestinier till en annan.

   1. Frederico, kanske har du rätt

    De båda har en valid point.

    Jag säger inte annat. Levy och Anna har en poäng i det de säger och jag har följt upp artiklar av båda i lång tid nu. Det jag däremot försöker säga till Anna är att kritik är vägen framåt. Hon vet det såklart. Judehatspropaganda är vägen bakåt.

    Problemet här är inte bara Boströms artikel (ja den var inte perfekt och jag medger det), men den gör ingen ”ond” eller ”god” skada till judars rykte.

    Utan problemet här är att Israel i tiotal år negligerat varenda kritisk röst som gått emot ”den judiska statens” mål. Det har lett till en väg där varken riktig saklig kritik eller judehatiskt inspirerat kritik tas på allvar. Det finns ingen skillnad mellan antisemiten och kritikern. Alla Israelkritiker som ställer kritik som inte går hand i hand med Israels politiska intressen och mål blir så småningom stämplade som antisemiter. Att kunna skriva det som inte går hand i hand med israeliska intressen och vara fri från IDF:s påverkan är pressfrihet – och inget annat.

    Sionismen får inte kritiseras i Israel. Alla som gör det öppet och inte i samarbete med militären får kok stryk eller en hel del trubbel. Det har förmodligen varierat med åren beroende på regering och ledare – till och från men listan är lång..

 4. Och ja du är en mes som inte tog ställing för palestinierna i Radio. Det är vad det handlar om egentligen. En till död palestinier som inte borde ha dödats.

 5. Det är skrattretande parodiskt när Åsa Linderborg i dagens Aftonblad refererar till Gideon levy som försvar för Donald Boströms artukel.
  Även vänsterextremisten Levy tar ju som bekant avstånd från Boströms/Aftonbladets antisemitiska konspirationsteori.
  /BR

  1. 🙂 BR, tack för tips. Hon hoppade över det där med ”skandalöst dålig journalistik” och att artikeln aldrig borde ha publicerats. Det är ju rätt selektiv läsning, minst sagt.

 6. Vad jag ser är en högerregering i Israel som är starkt pressad från ett USA som pushar för byggstopp när det gäller bosättningar. Vad som skiljer trycket idag är att det är första gången som en sittande president bygger tryck på Israel om en förändring direkt efter maktskifte.

  EU ligger också i samma linje och det hade inte funnits någon större politisk motivation från Israels högerreging att hugga på denna artikel lyfta fram den och vända sig direkt mot den svenska regeringen och kräva ett fördömmande.

  Sverige sitter som ordförandeland just nu och kommer att vara en av parterna runt förhandlingsbordet

Kommentarer är stängda.