Aftonbladet borde verkligen gå till den internationella domstolen med Boströms bevis

”Jag har ingen åsikt i frågan. Allt jag vill är att saken blir utredd”, sade Donald Boström i P1 Morgon.

Okej. Se till att den blir det då? Aftonbladet som tidning har väl både kompetens och resurser att få svar på de frågor som Boström ställer? Och kan man nu inte få hjälp av varken israeliska eller palestinska människorättsorganisationer (Boström sade att ingen ”ville ta i frågan” på grund av fredsprocessen. Ni vet den som kraschade någonstans år 2000, för nio år sedan, och i etapper även en bra stund innan dess) så får man väl lägga fram anklagelserna vid den internationella domstolen och låta dem bedöma om det finns tillräckliga indicier för att starta en internationell utredning om eventuella krigsförbrytelser.

Boströms artikel kom ju som på beställning för utrikesminister Lieberman, som äntligen, äntligen fått något att göra – identifiera en Äkta Fiende och så besluta att bara han verkligen kan göra något åt den. Istället för att sitta och damma i Jerusalem, medan ingen internationell representant vill tala med honom och alla viktiga beslut fattas utan honom, så får han äntligen lite efterlängtat strålkastarljus på sig och kan framställa sig själv som Mr Don’t Mess With Me i den israeliska allmänheten.

Samtidigt kör Aftonbladet hårt på yttrandefrihetsspåret och vägrar diskutera de eventuella (faktiska) journalistiska svagheterna i artikeln, och andra diskuterar antisemitism, hur var när och varför. Båda ämnena är ju viktiga, men…

Eftersom Aftonbladet är så säkra på sin sak så tycker jag att det vore helt oansvarigt att inte driva frågan vidare. Ta ansvar för artikeln och gör själva den utredning som ni kräver ska ske, och lägg fram bevisen för den internationella domstolen så att de kan ta ställning. På så vis kan vi slå tre flugor i en smäll: yttrandefriheten vinner, vittnesmålen granskas, och Aftonbladet bevisar att det handlar om seriös journalism och inte antisemitism. Vad väntar ni på?

Uppdatering: P1-s Medierna diskuterar journalistik och yttrandefrihet med bl a den israeliske journalisten Barak Ravid och Åsa Linderborg, som anser att kulturjournalistiken är en ”oas för fritt tänkande”. En ”kloak för fri ryktesspridning” vore en bättre benämning.

Israeliska regeringsföreträdare är som förväntat i högform och utnyttjar situationen för att befästa sina positioner, i en helt vansinnig overkill-kampanj. Lieberman (som är mitt uppe i en polisutredning angående misstankar om korruption och annat) talar om svensk ”dubbelmoral”, Uzi Landau passar på att påpeka att f d ÖB Moshe Yaalon hade alldeles rätt i att kalla Peace Now för ett ”virus” och att europeiska stater stöder människorättsorganisationer i Israel (underförstått: de är Israelhatare allihop och borde spärras in), och Danny Seaman på regeringens pressmyndighet vägrar att ge pressackreditering till Aftonbladets reporter och fotograf för att komma in i Gaza. Som någon sarkastiskt lagd person sade i radion: ”Om Sverige nu är ett sådant strategiskt hot mot Israel så borde vi kanske skicka dit flygvapnet”?

Hörde just Lena Posner-Körösi från den judiska församlingen i Stockholm förklara på hebreiska i Galatz (arméradion) att den israeliska regeringens reaktion är överdriven (dagens understatement). ”Han är en liten obetydlig journalist”, sade Lena. ”Men nu är han stor. Det är väldigt, väldigt synd.”

Jag tenderar att hålla med.

Uppdatering 2: Jill Sjölund på Aftonbladet ställer några frågor till Yigal Palmor på israeliska ambassaden. Hur svårt var det egentligen? Kunde Boström möjligen först släpat sig dit, innan han gjorde copy paste från sin bok och totade ihop en inledning och ett slut för att koppla händelsen till New Jersey-nätverket? Är det för mycket att begära av en journalist?

Annons

46 reaktioner till “Aftonbladet borde verkligen gå till den internationella domstolen med Boströms bevis”

 1. Absolut, en undersökning vore inte fel och jag tar för givet att Avigdor Lieberman då kommer att uppmana alla israeler att samarbeta och svar på frågor från reportern.

  Och Gunnar Hökmark lovar att han ska sluta kalla folk för nazister för att de lyssnar och återger vad palestinier säger.

  Fortfarande ingen åsikt om DN gjorde rätt när de publicerade hösägenbaserade anklagelserna om organiserade kosovoalbanska organstölder?

  1. Förmodligen gjorde DN inte rätt, men jag har medger att jag inte har läst. Jag skulle inte ha läst Boströms artikel heller om inte någon uppmärksammat mig på den, och någon annan gillat mitt blogginlägg och uppmuntrat mig att skriva om den. Just nu vill jag egentligen koncentrera mig på helt andra saker än den här helt vansinniga soppan, å andra sidan har Lieberman ju gett mig rikligt med material till min nästa kolumn i Fria Tidningar 🙂

    1. Om du skriver att du inte motsätter dig en tvåstatslösning blir du registrerad som sionist av t ex M.Omar och ”Uppsala Moskés vänner” som hans crew kallar sig.

 2. Aftonbladet ska ge sig in i en rättegång som är omöjlig för dem. Aftonbladet ska BEVISA VAD ISRAEL HAR GJORT FÖR ISRAEL.

  Det har ju blivit rena rama nonsens Anna.

  Vart är de israeliska demokratiska ledarna som tar till sig kritik?

 3. Hi Anna

  I would just like to tell you about my experience of the article – because I haven’t seen it anywhere else.

  On Monday morning 17th August at 10.15 I went into Pressbyrå in Tumba station just south of Stockholm and the headline on the front page of Aftonbladet caught my eye.

  The front page was divided into two, a larger part at the top and a smaller part at the bottom. In the smaller bottom part I saw very clearly the headline
  ”Israel stole our organs – kultur”

  The headline shocked me very deeply. The association to blood libel was very immediate – even though I had never previously thought about blood libels existing in my lifetime at all.

  I had no idea what the article was about. Because of the word ”kultur” I thought that they were writing about a film.

  I considered buying the paper to find out what it was about, but thought ”no don’t be stupid and waste your money on this”. So I didn’t. But I now wish I had – because nowhere in the discusion this week have I seen a reference to this front page headline.

  But I didn’t buy the paper – but it bothered me all day. So in the evening I mailed the swedish committee agaist antisemitism and seni them a email describing what I had seen and the associations it gave me. I assumed I wasn’t the only person doing this.

  The the media discussion started.

  I understand that, from the point of view of Israel it is the accusations against the IDF that are important.

  But my point is, that I have the right ( as someone who is Jewish and a EU national that lives in Sweden ) to go into a Pressbyrå near to where I live and not be confronted with assciations to blood libels.

  I have tried to find a paper copy of this addition of Aftonbladet but I can’t. It seems that Aftonbladet must have changed it later ( they often do this ).

  Or was this copy only distributed in certain places?

  This is something I would really like to know

  Do any of your readers have a copy of this front side of Aftonbladet

 4. Israel är inte anslutet till den internationella brottsmålsdomstolen i Haag (ICC).
  Följaktligen saknar den domstolen jurisdiktion att vare sig utreda eller döma Israeliska institutioner (GSWB är ingen nation och därför inte heller ansluten till ICC).

  /BR

 5. http://blogg.aftonbladet.se/janhelin/2009/08/israeliska-utrikesministern-bortom-sans#lastComment

  Vad Jan Helin har att säga.

  Jag håller med Helin på denna punkten. Israels såkallade ”ledare” är en bunt nationalistiska extremister som beter sig som 5 åringar och säljer ett falskt resonemang till sin egen befolkning.

  I Sverige har vi yttrande frihet. I Israel har de censur – ok. Vill Avigdor 5åring ändra grundlagen i Sverige endast på grund av att han tycker att artikeln var antisemitisk.

  Israel är ett sjukt land. Hade Israel varit en människa, hade jag sagt; sök psykolog.

 6. Comitis: Om en människa (eller land) blir ”sjuk” från mobbning är det väl bäst behandla mobbarna också?

  Aftonbladet är ”sjukt” vinklat. Hela staben behöver terapi för att komma till självinsikt och börja så sakta mot rehabilitering. Men viljan till detta mål måste finnas, inte bara viljan till sälja, sälja, sälja mer smörja.

 7. A-K Roth

  Jag är trött på ert skitsnack. När ska ni med saklighet bemöta artikeln. Ni som gillar att hoppa in på bloggar och anklaga människor. Det är klart att varenda tidning är påverkad av det som ska sälja. JA till och med Jerusalem Post och haaretz men visst kan vi blunda för en sak och se den andra. Du är dock överdriven när du skriver: ”sälja, sälja, sälja”.

  Det som stör mig så jävla gigantiskt är att INGEN av er sionister eller icke sionister tar ställning emot Israels ledare. De ledare som just nu beter sig som 5 åringar. Som fördömt varenda rapport sedan årskiftet som ger kritik emot Israel.

  Det är OTROLIGT hur mycket DU väljer att blunda för kritik emot Israel när det gäller palestinierna och hur mycket DU väljer att se när det gäller den svenska vänstern. Det här handlar inte längre om Boströms artikel. Det här handlar om Israels (o)förmåga att ta till sig kritik. Landet har blivit så sjukt inne i rädsla för ”hot” utifrån att ingen ser skillnaden emellan kritik och hatiska anklagelser.

  Det är FULT FULT FULT att blunda för ledarnas skådesspel som i framtiden varken kommer gynna judar eller svenskar.

  Så fort jag HÖJER MITT EMOT ISRAEL så får jag massa skitanklagelser på mig. Det är inte jag som är rasist. Det är högersionister som målar ut sig för att vara offer när de i själva verket har utbildning, bor i lyx och oftast mår väldigt bra.

  Fobier och psykiska sjukdomar i Israel är något som inte 1 000 000 psykologer kan fixa när de extrema nationalisterna lägger messianska budskap och religion på den politiska agendan.

  Uschya mig. Man kan tro att NÅGON gång kanske någon sionist ska ta ställning emot Israels ledare, men visst tar man fel VARTENDA GÅNG.

 8. Nej, Nu föreslår Miss is Veeder att Aftonbladet ska ta det till rättegång. En rättegång som hon vet att de inte kan vinna. NU VILL ANNA VEEDER ATT en vänstertidning i Sverige ska peka ut vad för brister Israel har. Det är AFTONBLADETS ansvar att kolla upp om det stämmer.

  Varenda gång Någon försöker säga något som har med Israel och göra så måste DE BEVISA det emedan Israels ledare mörkar som småbarn allting som sker.

  1. Stora BOKSTÄVER på godtyckligt PLACERADE ställen i texten gör det jobbigt att LäSa.

   Beklagar språktanterier. Jag är inte själv någon stjärna på att skriva.

 9. Jomaa, börja med att sätta ett gott exempel och ta ansvar för ditt eget språk och din egen diskussionsnivå, så kanske någon orkar lyssna på dig? Bara ett tips.

 10. Är det du, Jomaa som nu är comitis? Är du inte Njauu längre? Hur bemöter man konspirationsteorier och trams sakligt?

  Har inte både Anna och t.ex. Lena Posner-Körösi klankat på Lieberman? Inte mig emot. Jag försvarar inte Liebermans reaktion. Men tar det bort Aftonbladets ansvar under tryckfrihet? Utan Liebermans reaktion hade artikeln varit likt förbannat oacceptabel och frånstötande. Blaskan är sjuk. Tack för sjuk-vinkeln förresten.

  Jag har väl bara kallat dig, Jomaa, fördomsfull när du enligt min syn skrivit fördomsfullt? 🙂

 11. [Raderat. Tre kilometer långa kommentarer fulla av svärord är det ingen idé att skriva ens, om någon mot förmodan trodde det.]

 12. Jomaa har fått extremt mycket plats i kommentarsfältet på den här bloggen. Men efter femton kommentarer i rad så räcker det, OK?

 13. Anna
  Och vad skulle Palmor bidra med till Boströms artikel?

  Durra sköts hösten 2000 i Gaza – och Palmor sitter och säger att kroppen fanns i ”ett territorium som inte var under israelisk kontroll” – fastän man ockuperade det.

  Avslutningsklämmen är ändå bäst;
  ”Så ni har aldrig utrett några av anklagelserna om att soldater har stulit organ?

  Nej, det har aldrig gjorts någon utredning eftersom det aldrig har funnits något seriöst fall där det har funnits anledning att utreda.”

  Vaddå ”seriöst fall”?
  Israeliska militären ”utreder” bara i absolut nödfall, och i 10 fall av 10 så frikänner man sig eller avslår.
  Alternativet är även – när uppmärksamheten lagt sig i ärendet – att i tysthet lägga ner det.

 14. Jahaja, den vanliga samlingen halvidioter i kommentarerna. Det tragiska är att den certifierade jubelåsnan Lieberman har räddat Aftonbladet med sitt ogenomtänkta snicksnack. Helle Klein tackar sin lyckliga stjärna.

 15. Om man läser ordentligt så är det ju så att Aftonbladet genom såväl Boström, Helin som Linderborg tvärtom uppger att de INTE är ”säkra” på att organstölder har ägt rum, men att de tycker att en utredning bör äga rum.

  Gärna en internationell sådan, så som i fallet Kosovo/Serbien, det fall som initiativtageren till denna debatt, Anna Veeder, så konsekvent väljer att inte dra några paraleller till eller ens vill prata om.

 16. Vad Palmor säger att palestinier som dödas i strid inte alltid kan tas om hand för obduktion eftersom IDF inte alltid behärskar stridsplatsen och att det vore förenat med oacceptabla risker att hämta kropparna .
  Det har inget med ockupation att göra.
  F.ö är det inte Israel som i strid med normal rättspraxis skall bevisa sin oskuld.
  Det är anklagarna av Israel för krigsbrott som organstöld är som skall styrka sina anklagelser.
  /BR

    1. Jag bryr mig inte så värst mycket om vad en ”lägg locket på”-administratör på Israeliska UD säger.

     Existerar rapporterna över militäroperationen och/eller obduktionen så kommer inte någon i familjen att motsätta sig att de får ut den. Man skulle t.o.m. kunna plocka fram papprena och lämna dessa till hans bror och låta honom få bestämma om han vill att de ska offentliggöras eller inte.

     Jag är tämligen övertygad om att Al-hamatzav gänget åtminstone anser att Kosovo ska lämna ut all dokumentation man har i deras fall, eller hur BR/Anna?

       1. Boström kunde, tillsammans med familjen och med eller utan någon människorättsorganisation, begärt att få ut obduktionsprotokollet för 17 år sedan. Har du belägg för att någon försökt få fram det, eller begärt det hittills?

        1. Nej, men nu har ju brodern sagt i JP att han vill ha en utredning. Och då ar jag för givet att obduktionsprotokollet samt dokumentationen kring IDF:s dödsdom/avrättning måsta släppas ut utan diskussion.

         Jag tar för givet att obduktionshandlingarna i första hand tillhör de anställda? För det är väl inte Iran vi pratar om, eller?

 17. Det är inte praxis någonstans att man ska använda sig av omvänd bevisföring, dvs. att den anklagande ska genomföra en utredning för att bevisa sin oskuld, vilket Bosröm och Antisemitbladet begär att Israel ska göra.
  Ett samhälle som vill vara ett rättsamhälle kan omöjligen ha en lagstiftning som vilar på en sådan grund.

  För att ta några ex.:
  Kan någon bevisa sig ej vara medlem i al-qaida eller begått mord?

 18. Anklagelserna om judisk organstöld framfördes redan 2001 av Boström i hans partiellt SIDA-finansierade bok ”Inshallah”
  Det var först i den nu aktuella Aftonbladartikeln som Boström lade till den snaskiga detaljen om en judisk rabbi i USA som anklagas för inblandning i illegal handel med organ för transplantation.
  Således har Pallywood och dess utsländska sympatisörer i ISM, PGS m.fl. haft ett stort antal år på sig att styrka sina anklagelser.

  Att Pallywood son normalt hugger som en kobra på myter om judisk ondska inte alls har försökt elaborera myten, styrka den eller förfalska bevisning för den indikerar att inte ens palestiniernas propagandamakare har ansett att uppgifterna varit användbara för antisemitiskt förtal.
  Som sagt är det anklagarna som bevisbördan åvilar.

  Yigal Palmor är naturligtvis bättre informerad om reglerna, och principerna för, samt syftena med, obduktion av dödade palestinier än iakttagare i Lönneboda.
  /BR
  /BR

 19. Denna crème de la crème av fårskalleri är ett påhitt av driftkuckun inom vänstern som Donald-Duck Boström är ett typexempel på. Hela artikeln avspeglar lögnaktig palestinsk propaganda som nu köps av godtrogna svenskar som är antingen för dumma i huvudet för att veta bättre eller antisemitiska eller bådadera. När en person blivit skjuten och dör, är det för sent att skörda några andra organ än benvävnad, hornhinnor och hud, av vilka ingen är särskild bristvara. Hjärta, njurar och lungor däremot kan endast användas från donatorer som är i livet (i de flesta fall hjärndöda), varför det också alltid råder stor brist på de. Organen måste dessutom avlägsnas i ett sterilt område med rätt utrustning. Ett enda telefonsamtal till något Transplantcenter i Sverige eller världen hade kunnat bekräfta att man inte använda organ från döda människor från bårhus. Blodet har levrat sig och organen skadade. Förutom det, är bårhusen inte sterila och dessutom saknar patologerna den kirurgiska kompetensen att ta bort organ för transplantation. Grabben blev skjuten i brösttrakten och om kulan träffat direkt i hjärtat skulle han dött på fläcken. Mer troligt är att han skadades allvarligt i bröstet och att han evakuerades för vidare behandling. Kirurgiska ingrepp i en nödsituation lämnar inte trevliga ärr som i planerade operationer där det för rädda ett liv är rutin att göra en massiv snitt som ger fri tillgång till alla skadade blödande punkter så fort som möjligt.

  Kritiken från Israel är mer än befogad, det här var det skamligaste påhopp hittills. Aftonbladet borde stämmas på allt de äger. Hoppas Israel ta chansen att statuerar ett exempel.

 20. Pekka har helt rätt.
  Organ från svårt skadeskjutna eller döda lider av en starkt försämrad(upphävd) blodförsörjning som i princip gör deras organ helt olämpliga för transplantation.
  Om vederbörande offer skjutits med högenergivapen (M-16) har skadeområdet (bröst eller bukhåla, eller båda) kontaminerats av förorenad omgivningsluft, kläder etc som skapat en infekterad situation vilket i princip utesluter att organ tas för transplantation.
  Boströms/Aftonbladets artikel om organstöld saknar helt medicinsk validitet.
  /BR
  /BR

Kommentarer är stängda.