Engångsskatt till förmån för företag i svårigheter

Makalöst. Här går landet och väljer en högerregering, och vad får vi? En rekordstor regering, höjd moms, höjd bensinskatt och nu kronan på verket – en engångsskatt till National Insurance Institute som ska betalas i september. Skatten ska gå till en speciell fond som ska använda pengarna för att stödja företag som råkat i finansiella svårigheter på grund av den globala ekonomiska krisen. På en bruttolön på 12,000 shekel handlar det om en extrautgift på sammanlagt 200 shekel, jämlikt fördelat mellan arbetsgivare och arbetstagare.

Att hjälpa företag i nöd låter ju i princip som ett solidariskt och bra initiativ. Om det inte vore för den förbaskade listan på alla som INTE är med och bidrar till kakan:

1. Hemmafruar och andra som arbetar i privata hushåll
2. Statligt anställda
3. Diverse institutioner som får stöd enligt budgetparagraf 21 eller 32, vad nu det är. Men det verkar inkludera privata sjukhus och alla former av lärosäten, och säkert – sääääkert – alla religiösa institut inklusive yeshivot.

”Vem blir kvar? Du och jag,” konstaterade min kollega Suzanne. Helt korrekt, eftersom självständiga kan trolla lite med sina utgifter och kompensera förlusten utan några större problem.

Vilka är då dessa ”företag i svårigheter” som ska få pengarna? Det är i nuläget oklart, men någon form av kommitte, där bl a Histadrut och industriarbetsgivarna (hur översätter man Hitagdut Hataasiyanim?) har något att säga till om, ska besluta i frågan.

”Den som styr National Insurance Institute hör väl till Shas”? undrade vår utvecklingschef. ”Och deras yeshivot är väl att betrakta som ”företag i svårigheter”? Då är det dit pengarna kommer att gå”.

Riktigt så cynisk är inte jag. Men jag har en känsla av att om Amir Peretz hade kommit på den här fiffiga iden så hade halva landet gått ut och demonstrerat. När Bibi gör det håller alla tyst. Även om det som vanligt, enbart, är den produktiva, privatanställda, skattebetalande medelklassen som ska betala notan. För vem skulle annars göra det?