Netanyahu, Obama och E1

Aluf Benn rapporterar i Haaretz att den amerikanska administrationen har skickat en skarp varning till Netanyahus regering att inte bygga i E1-området, mellan Maale Adumim och Jerusalem. Planerna, som jag bl a har skrivit om här, här och här , skulle i praktiken innebära att det inte längre går att upprätta en territoriellt sammanhängande palestinsk stat på Västbanken och att Jerusalem inte kan bli palestinsk huvudstad, vilket av en ren händelse är exakt vad den nuvarande regeringen eftersträvar.

Det vet den amerikanska administrationen alldeles utmärkt. Därför har byggnadsplanerna i E1 hittills inskränkts till en polisstation och ett enormt, välutvecklat vägnät. För detaljer, se Shaul Arielis  The_story_of the_Ma’ale_Adumim_area_comp från maj 2009 och lite mer närgångna bilder i Mevaseret Adumim (december 2008).

Maarivs politiska kommentator Ben Caspit påpekade i radion igår (Galatz, ca 8.15 varje morgon israelisk tid) att Netanyahuregeringen spelar ett spel där Jerusalem är ett av trumfkorten, eftersom byggande i östra Jerusalem är konsensus i stora delar av den israeliska befolkningen och även i den amerikanska judenheten. ”Ni låter oss bygga i Östra Jerusalem (fokus just nu: Sheikh Jarrah, Silwan och Abu Tor), och i utbyte går vi med på att frysa bosättningarna på Västbanken utanför Jerusalems municipala gräns”.

Logiken är häpnadsväckande. Men det mest häpnadsväckande är att det här systemet fungerat utmärkt i femton-tjugo år, minst. Frågan är om Obamaadministrationen verkligen menar allvar. Jag hoppas innerligt att den gör det.