Hur mycket har bosättningarna på Västbanken kostat?

Fick just intressant mail innehållande ett faktaspäckat dokument med rubriken ”Historical, political and economic impact of Jewish settlements in the occupied territories” (juni 2009). Författarna är Shaul Arieli, Roby Nathanson, Ziv Rubin och Hagar Zameret-Kertcher.

Medger att jag bara hunnit skumma igenom den än, men jag ska läsa mer ingående senare. För dem som är intresserade av att förstå bosättningspolitiken och dess konsekvenser, inklusive fakta, siffror och lite mer ekonomiska detaljer tycker jag att den verkar mer än läsvärd.

5 reaktioner till “Hur mycket har bosättningarna på Västbanken kostat?”

  1. Jag tycker inte den beskriver konsekvenserna av bosättningspolitiken i området mer än vad den beskriver Israels säkerhets- och bosättningspolitik de senaste 20- 30 åren. I rapporten som verkar vara välgjord, påstås bl.a att bosättningar på Västbanken var i början byggda för att skydda Israel från yttre angrepp. På senaste har det väldstödda bosättaretablissemanget blivit och vuxit för ett annat syfte.

    Det är en sak som rapporten säger emellan raderna. Eftersom möjligheten att fredligt bestämma gränserna uppstod, så blev den Israeliska militärens mål ett annat mål än målet: trygghet. Fortsatt bosättning blev ett mål i sig självt, tills idag en slags erkänd olaglig organisation som letar efter ett nytt rättfärdigande. Israel måste sätta stopp för bosättningarna omedelbart, om fredsprocessen ska kunna komma igång med PLO, Hamas eller palestinierna överhuvudtaget.

  2. Precis som Hamas måste sluta med raketerna, lägga ner terrorism-verksamheten och samarbetet med Iran.

  3. Det ar val bara en tidsfraga tills raketerna forvandlas till pulver i luften enligt de senaste uppgifterna…

  4. Senaste kommentarer från Netanyahu låter inte så lovande för den eventuella palestinska staten. Netanyahu avvisar krav på bosättarstopp, bosättningarna växer med andra ord. Obama är ovanligt tyst.

Kommentarer är stängda.