Religiösa judar i solidaritetsmarsch i Umm el-Fahm

Minns vad jag skrev om Hebron-bosättarnas demo i Umm el-Fahm nyligen? Här är ett motinitiativ av forum Yud Bet b’Heshvan , en sammanslutning av religiösa sionistiska organisationer i Israel som vill verka för tolerans, dialog och samexistens. Kolla videon på Common Ground News Service (och när jag lärt mig hur man fixar automatiskt flöde därifrån, läs allt de publicerar.)

Medger: det är inte någon massrörelse. De fick inte femton mandat till Knesset. De har ingen representant som utrikesminister. Men jag är ändå benhårt övertygad om att det är väldigt viktigt att visa att det faktiskt finns alternativa tänkesätt och också en konkret protest mot den religiösa högerns idéer. Som killen säger i videon: det är jätteviktigt att judar och araber, religiösa och sekulära, kan demonstrera tillsammans på gatorna och synas. Inte bara sitta på hotell och diskutera gränsdragningar och vattenförsörjning, även om det naturligtvis också är bra.

F ö fick jag just ett mail om att Combatants for Peace i samband med minnesdagen för Israels soldater för fjärde året i rad håller en alternativ judisk-arabisk minneskväll för alla som dödats och skadats i konflikten, med uppträdanden av bl a Shlomi Shaban, Mira Awad, Rona Keinan. Tel Aviv, Tmoona-teatern, 27 april 21.00.

En tanke på “Religiösa judar i solidaritetsmarsch i Umm el-Fahm”

  1. ”det är väldigt viktigt att visa att det faktiskt finns alternativa tänkesätt…
    Så sant som det är sagt. Igår visade CBS en fin film, The Courageous Heart of Irena Sendler. Irena var en polska som riskerade sitt eget liv genom att smuggla ut 2,500 barn från gettot i Warszava och gömma dem i katolska familjer. Efter allt vi hört om polackernas antisemitism är denna film en påminnelse om de som tänkte annorlunda och gjorde vad som var rätt.

Kommentarer är stängda.