FN-konferensen om rasism

Suck. Såg just delen av Ahmadinejads tal på Youtube, där delegaterna börjar tåga ut en efter en. Mina reflektioner lyder ungefär så här:

Rasism är ett problem i många länder i världen – ett viktigt och angeläget ämne som är värt att diskuteras på FN-nivå. Breddar vi begreppet lite i riktning diskriminering på grund av etnisk bakgrund, kön, religion eller sexuell läggning, då har jag svårt att se något enda land som kan tänkas vara fritt från detta.

Angående Israel så finns det utan tvekan rasism i det israeliska samhället. Om detta skrivs det en hel del i israeliska tidningar, och det finns också ett antal organisationer som försöker motarbeta rasism – ofta i kombination med arbete för ökade resurser till den arabiska sektorn, som konstant diskrimineras i statsbudgeten. Men något apartheidsystem som i Sydafrika är det faktiskt inte.

Ockupationen har drag av rasism, eftersom israeliska bosättare i området har rättigheter som den palestinska civilbefolkningen helt saknar. Enligt min åsikt är ockupationen en katastrof för Israel nästan lika mycket som för palestinierna, och den bör upphöra snarast genom ett fredsfördrag.

Trots allt detta tycker jag att Ahmadinejad är jordens största hycklare. Hur behandlas homosexuella, Bahaianhängare, kvinnor och män som vänstrat (sorry, det är inte något man bör dödas för enligt min åsikt, och jag hoppas innerligt att folkrätten stöder denna uppfattning), regimkritiker, bloggare som skrivit något dumt om någon imam (läste att någon dött i fängelset för någon vecka sedan), etc etc etc. Jag är ingen expert på Iran, men det går ju att läsa hos Nima om någon är intresserad.

Att en president för ett sådant styre har mage att stå inför ett forum om rasism och utpeka Israel som DET rasistiska landet, det är hyckleri på elitnivå. Oavsett vilka problem som råder i Israel.

Uppdatering: läs Joakim Wohlfeils inlägg på Diakonia, och lyssna på Thomas Hammarberg , Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter i Studio Ett.

Uppdatering 2: Lyssna också på Ardalan Shekarabi och Cecilia Uddén Studio Ett.

Uppdatering 3, och läser ingen någonting annat, läs bara det här hos Nordic Dervish.

4 reaktioner till “FN-konferensen om rasism”

 1. Det som jag tycker är tragiskt med hela saken är hur omvärlden hela tiden medverkar i det spel som Ahmadinejad bedriver – och i synnerlighet Israel.
  Jag tycker att man i sammanhanget ska komma ihåg att han har ytterst lite inflytande.

  Karl lever ju på att dra till sig uppmärksamhet – och att då medverka i att han får någon variant av martyr-/kult stämpel – stärker bara hans position.

  Precis som Liberman i Israel, lever den här typen av populister på att man ständigt syns och hörs, konflikt och kontrovers är deras livsluft.
  Det bästa sättet att bekämpa dem – i den mån det verkligen behövs – är att låta dom hållas, eftersom man ändå inte kan förhindra dem från att prata strunt .

  Så länge som det politiska etablissemanget i Israel hävdar att det är en självklarhet, och bara en tidsfråga innan man skickar bombflyget mot Iran – så är man en högst betydelsefull del i The Ahmadinejad Show.

 2. Det där håller jag nog väldigt mycket med om. Visst är Irans kärnvapenprogram ett problem, men det finns ju olika sätt att hantera problem. Någon sade i radion här för några dagar sedan apropå en artikel i Time att både journalister, israeliska politiker och iranska politiker (läs främst Ahmadinejad) vet att så snart någon antyder någonting i ämnet så landar det på förstasidorna.

  Om vi ska relatera till conflict sensitive journalism igen så är den här upphaussningen problematisk, tycker jag, speciellt i de fall där det mest handlar om att ta poäng i hemmaopinionen och inte om att publicera konkreta nya fakta.

 3. Ahmadinejads tal på FN-konferensen var onödigt, som en annan bloggare uttrycker sig ” Väst har nu gjort Ahmadinejad till martyr, stärkt honom inför den inhemska opinionen, och försatt oss i den uppochnedvända situationen där Ahmadinejad talar om vikten av yttrandefrihet och demokrati, vilket självklart är ett skämt när en tittar på situationen i Iran. ” slut citat

  Men om det är någon som skall bedöma om Israel är en rasistisk stat är det nog sydafrikaner som är bäst på att bedöma detta. citat: Israels lagar och åtgärder i (de ockuperade palestinska områdena) liknar verkligen delar av apartheid…och faller troligen inom ramen för 1973 års internationella konvention” mot apartheid, skriver Dugard,som själv är sydafrikan. Se länk: http://www.dn.se/nyheter/varlden/apartheid-mot-palestinier-1.451918
  South African Archbishop Desmond Tutu has accused Israel of practising apartheid in its policies towards the Palestinians. The Nobel peace laureate said he was ”very deeply distressed” by a visit to the Holy Land, adding that ”it reminded me so much of what happened to us black people in South Africa”. http://news.bbc.co.uk/2/hi/africa/1957644.stm

  Men Anna din förra bloggpost ( om Yud Bet b’Heshvan religiösa sionistiska organisationer i Israel som vill verka för tolerans, dialog och samexistens.) väcker hopp.

 4. Nu gör du det igen, blandar ihop vad Israel ÄR med vad Israel GÖR på de ockuperade områdena.

  Israel innanför gröna linjen är ingen apartheidstat. De ockuperade områdena är just ockuperade, och det som händer där är inte klassisk apartheid utan just ockupation (som bör upphöra snarast inom ramen för ett fredsavtal, vilket jag skriver varje gång som om jag hakat upp mig).

  Att motarbeta rasism och ockupation är viktigt överallt. Att peka ut ETT land i världen, vars minoriteter faktiskt har rösträtt, inte måste sitta längst bak i bussarna eller någon liknande skit, det är faktiskt hyckleri.

  Och vill man kritisera saker och ting gör man sig själv en tjänst om man håller isär olika områden med olika laglig status och inte häver ur sig generella påståenden som garanterat (det här är jag extremt säker på) inte leder någonstans alls.

  Det där med att bara sydafrikaner kan bedöma vad som är apartheid blir ju lite komplicerat om man inser att det råder lite olika åsikter även bland sydafrikanerna angående Israel…kolla mitt inlägg om detta https://annaveeder.wordpress.com/2007/10/21/proisraelisk-blogg-i-sydafrika/

Kommentarer är stängda.