Kolumn #2 i Fria Tidningar

…handlar om ett ämne som jag skrivit flera gånger om på den här bloggen och på Al Hamatzav (här och här) : El’ad, Silwan och arkeologi. Rekommenderar varmt alla som besöker området att delta i någon av deras turer. Registrering på www.alt-arch.org, där det också finns mycket mer information, artiklar etc i ämnet. Läs Akiva Eldar i Haaretz The Very Eye of the Storm, och se  filmen Digging for Trouble på Youtube som jag tycker är suveränt bra.

Bonus: lite bilder…både från turen och från ett evenemang nyligen, när protesttältet firade ett år. Tältet fungerar i mycket som community center för invånarna, och dagen till ära hade man satt upp en fotoutställning med bilder från aktiviteterna. Barn från Silwan som deltar i ett musikprojekt höll en konsert. Publiken bestod av föräldrar och israeliska och internationella aktivister, de flesta från olika organisationer som driver projekt i Jerusalem. Träffade bl a en engelsman och en norsk tjej från EAPPI och en tysk kille från Willy Brandt Center.

entrance

Precis vid Dyngporten: gamla staden och Kotel (Västmuren) och Al Aqsa till vänster, Silwan till höger (Wadi Hilwe Street). Rakt fram ligger Olivberget med den judiska och andra begravningsplatser. Sten, sten och mer sten…

city of david
city of david

Bild från ”City of David”-parken emot judiska kvarteret i gamla staden. Al Aqsamosken ligger strax till höger om bilden.

givati-parking

Utgrävningar i Givati-parkeringen. Det är här som palestinierna och israeliska fredsorganisationer säger att El’ad planerar att bygga ett stort byggnadskomplex. Byggarbetena stoppades efter ett HD-beslut, men de arkeologiska utgrävningarna fortsätter. Petitionen, som bl a räcktes in av Peace Now tillsammans med palestinierna i Silwan, ligger fortfarande uppe i HD.

al-bustan

Bild från ”City of David”-parken ner mot al-Bustankvarteret. Den röda stenlagda vägen nere i dalen till vänster är en promenadväg som ska gå igenom ”King’s Garden”, som vissa anser varit platsen för Kung Davids privata trädgård. Husen i kvarteret, varav många eller alla har byggts utan byggnadslov är rivningshotade och enbart internationellt tryck har hittills förhindrat rivningarna. För mer om detta, kolla Ir Amims websida och speciellt dokumentet Home Demolition Guide . Bra, tydlig och väldigt läsvärd info angående byggnadslov (not), planering och husrivningar i Östra Jerusalem.

walls

Murar. Exakt vilka murar som hör till vilken period är jag inte sååå bra på, men denna äldsta bit av Jerusalem har varit muromgärdad sedan ungefär 1400-talet fvt så vitt jag begripit. Sedan byggdes murarna om på lite olika ställen i olika epoker fram till det Andra Templets förstörelse 70 evt, och efter det förföll murarna i området då befolkningen koncentrerade sig i den ”övre staden”, ungefär området innanför dagens statsmurar som ju byggdes av Suleiman den Store (s arbetare, om vi ska vara noggranna. Inte tror jag att det var han som lade sten på sten)  när turkarna erövrade staden på 1500-talet.

Bara för att förtydliga: jag tycker att Jerusalems historia är oerhört fascinerande, både som en del av den judiska historien (mitt absoluta favoritämne, alla kategorier) och  i sin mångkulturella brokighet. Att göra arkeologiska utgrävningar är utmärkt. Det är kopplingen till en bosättarorganisation med syfte att driva ut palestinierna i området som jag tycker är mer än problematisk i detta högexplosiva område.

Bilder från fotoutställningen och konserten i protesttältet, 3 april 2009.

exhibition2

exhibition

concert1

concert2

Titta, jag fick med Jawad – det är killen som står till vänster och pekar. Tjejen i ”I love you Silwan”-tröja jobbar frivilligt som musikinstruktör med barnen. Hon är holländska och gift med en israel som också är aktiv i byn.

En tanke på “Kolumn #2 i Fria Tidningar”

Kommentarer är stängda.