Liebermans regering

Netanyahu kan dra något gammalt över sig: detta är Liebermans regering. Netanyahu kan det här med PR och att uttrycka sig, medan Lieberman kör en något råare stil. Det tog honom ungefär tre sekunder att skapa rubriker och att orsaka protester både från Vita Huset och kvartettens Mellanösternutsände Tony Blair genom att förklara att Israel inte är förpliktigat till Annapolisprocessen.

Ärligt? Jag har svårt att bli speciellt upprörd. Det är snarare trevligt när någon säger exakt vad han eller hon tycker, så att det inte blir några missförstånd angående fredsviljan. Dessutom påstod Lieberman att Israel fortfarande är förpliktigat till Vägkartan för Fred, som ju utan några som helst tvivel talar om en tvåstatslösning. Men om Liebermans uttalanden får Obama och Blair och EU att vakna till liv och att inse att här bör man eventuellt göra något samordnat och konkret, så inte mig emot.

Det spelar ingen roll vad den diplomatiska planen kallas. Det spelar däremot enormt stor roll vad man implementerar på markytan, var och hur. Jag hoppas att Arbetarpartiet inom kort fattar att de är på fel tåg och att det här inte handlar om att ”ta ansvar för statens intressen” utan om att vara ett pyttelitet fikonlöv för Liebermans högerregering. De borde vara ärliga mot sig själva och sitta i opposition.

Haaretz

11 reaktioner till “Liebermans regering”

 1. Jaha, 2 kvinnor av 30 ministrar… det kvinnliga inslaget består av 6%.
  Känns väl inte så jämlikt – är det en spegling av partiernas syn på saken?

 2. Jag tror mest att det handlar om att jämlikhet inte är något som står extremt högt upp på dagordningen, även om de flesta sekulära partier har fasta platser för kvinnor, eller araber, eller invandrare allt efter politisk inställning. De ultraortodoxa partierna har inga kvinnor alls. Det är en bit kvar på det här området.

 3. Men för mig så är det helt klart att jag hellre har en 100% manlig vänsterorienterad regering än en 50-50 totalt jämlik höger, även om något sådant vore helt osannolikt. Röstar man till vänster så är jämlikhetsfrågorna oftast en del av paketet i alla fall, men inte den viktigaste frågan (som alltid alltid är utrikespolitiken och den ekonomiska inrikespolitiken).

 4. Naturligtvis är det viktigare vart man står i frågorna, än kön.
  Men som boende i världens mest jämlika land, Sverige, så noterar man naturligtvis 6 % 🙂

  Samtidigt så vill vissa radikala svenska feminister (Schyman) få en att tro att Sverige har samma syn på jämlikhet som Talibanerna. Brist på perspektiv tror jag det kallas.. =D

  Men om jag har uppfattat dig rätt så är inte jämstäldhet en viktig fråga för ”högern och religösa”, men för ”vänstern och sekulariserade” ingår den med automatik.

 5. Litet grovt uttryckt, ungefär så. Men det handlar nog mer om värdekonservatism än ekonomisk höger och vänster. Ett parti som Meretz som har en socialdemokratisk världsåskådning och jobbar för ett mer jämlikt samhälle stöder per definition både homosexuellas, minoriteters, invandrares, kvinnors och andra svaga grupper i samhällets rättigheter.

 6. Förresten, Sverige världsbäst på jämställdhet mellan könen??? Vem har sagt att det skall mätas på antalet kvinnliga regeringsmedlemmar. Hur är det med antalet kvinnliga piloter i svenska flygvapnet, eller antalet kvinnor i stridande befattning överhuvudtaget? Hur stor del av den svenska domarkåren är kvinnor? Hur stor del av de privata vapenlicenserna i Sverige tilldelas kvinnor?

 7. Jag undrar varfor du raknar in invandrare som en ”svag ”grupp i Israel? Man ar val glad over att manniskor gor Aliyah, sa invandrare ar val hogt varderade eller?
  Onskelista: skriv garna mer om kvinnornas situation om du vill…..
  Eleni

 8. Eleni, visst är invandrare önskade och accepterade, men speciellt de som kommer från t ex Etiopien eller Kaukasusområdet har det inte alltid så lätt att integreras i det israeliska samhället. Det handlar om språk, utbildning, kultur, och därmed om hur mycket man tjänar och vilken socioekonomisk grupp man kommer att tillhöra. Så är det i alla länder. Jag t ex har ingen familj i Israel och hade inte ett öre när jag kom hit, men jag kommer från en västlig kultur, har bra språkkunskaper inklusive engelska, har lätt att lära mig språk och annat och då klarar man sig lättare. En etiopier har inte samma förutsättningar. Därför är invandrare generellt en svag grupp i samhället, även om det naturligtvis finns individer som utgör undantag.

Kommentarer är stängda.