Galilee Mix

Här kommer lite oregisserade bilder ur den direkta galileiska verkligheten, februari-mars 09.

elections

Bild ur tidningen inför valet med förklaring angående alla partilappar, hur det går till i röstlokalen osv. Det ösregnade och jag hade bråttom, så klantigt nog fotade jag inte i vallokalen. Never mind, det är mindre än två år kvar till nästa gång…

barad

Ösregn? Några veckor senare haglade det hönsägg. På mina freesior…men de har som tur överlevt. Det smälte rätt fort. Ungarna kutade ut och samlade in hagel i plastbyttor och sparade i frysen.

dahlil1

En fågelskrämma kom och hälsade på lagom till Purim. Hur bekvämt var det att gå till skolan med armarna fastlåsta av en sopkvast och en massa halm i mössan?

sheep

Sedan blev det lite varmare och beduinerna börjar driva sina får- och getflockar på områdena runtom Yizreeldalen. Här strax utanför Kiryat Tivon.

poppies

Vallmo i Beit Lehem Haglilit – alltså galileiska Betlehem som är en väldigt vacker moshava mitt inne i en ekskog. Där finns också en helt underbar handelsträdgård som specialiserat sig på rosor.

galilee

Ekskog och fält. Nu är det som grönast fram till påsk, sedan torkar allt och blir gult.

shalit

Förra fredagen  stod ett gäng vid korsningen utanför köpcentret Allonim och delade ut gula band och dekaler med ”Hjälp” i Gilad Shalits handstil att klistra på bilen. Kampanjen lyckades inte och Gilad Shalit har nu varit fånge hos Hamas i över 1000 dagar utan att Röda Korset eller andra internationella organisationer fått besöka honom. Förhandlingsledarna skyllde misslyckandet på de här ungdomarna och andra aktivister, eftersom kampanjen skulle ha fått Hamas att höja priset ytterligare.

Men Gilad lever. Fortfarande. Och enligt min åsikt har den israeliska regeringen ansvaret för att han kommer tillbaka. Vi behöver inte en till Ron Arad att sörja.

sunset

Solnedgång från Matam-hitechområdet söder om Haifa. Jag låter lagerbyggnaden vara med – det här är nämligen ett industriområde. Men strandremsan nedanför är väldigt vacker, och helt öppen för allmänheten. Dock rätt farligt att bada om det går höga vågor, för strömmarna är starka.

umm-elfahm1

Umm el-Fahm, nere vid korsningen till väg 65. Baruch Marzel, Itamar ben Gvir och de andra som kom från Hebron för att ”demonstrera sin lojalitet till staten Israel” bussades in från bakvägen och fick promenera i ungefär 45 minuter på en sidoväg innan de fick gå på de skottsäkra bussarna och åka tillbaka igen. Polissstyrkor stod utspridda längs de centrala korsningarna, men där jag åkte förbi var det lugnt. Strax till höger om det här frusna gänget med paraplyer stod en israelisk TV-bil och inga stenkastare syntes till.

På andra sidan staden, där demonstrationståget och motdemonstranterna skildes åt av hundratals poliser och tårgas, var det lite mer livat enligt tidningsrapporterna. Men något fullskaligt uppror blev det alltså inte. Nu får vi se vad Ben Gvir och Marzel hittar på nästa gång, för som Avri Gilad sade i arméradion: den här sortens extremister lever på att aldrig bli riktigt tillfredsställda.

umm-elfahm11

Så här ser Umm el Fahm ut i solsken. Staden har ett konstgalleri som är värt ett besök.

Uppdatering: På förekommen anledning (se Egons fråga nedan) så kommer här en bild på fältsenap, som växer vild överallt längs vägar och vattendrag så här på våren, och som doftar underbart när man cyklar förbi. Apropå liknelsen ifrån Nya Testamentet om det lilla senapsfröet som blir till en väldigt stor växt – jag googlade och hittade den här sajten som talar om just den liknelsen och som bifogar bilder, och visst är det samma växt. Som skribenten påpekar kan det mycket väl hända att växten blir ännu större i kultiverad form, så att fåglar kan bygga bo i den är inte alls någon överdrift. Dessutom växer de så tätt intill varandra att de bildar ett buskage.

faltsenap

Vattenreservoar i Yizreeldalen efter vinterregnen.

Annons

5 reaktioner till “Galilee Mix”

  1. Lite off topics, Anna men när jag alla vackra bilder på växter i Gallileen, en fråga: Har du sett något Senapsträd?
    Jag köpte senapsfrö i Betania som jag nu har sått och och som börjat gro, men hur stora blir de?

    ”Det är som ett senapskorn, som är det minsta av alla frön här på jorden när man sår det, men när det har såtts skjuter det upp och blir större än alla örter och får så stora grenar att himlens fåglar kan bygga bo i dess skugga.” citat av Gallile.

  2. Jag är inte helt hemma på botanik men det vi kallar ”fältsenap” är en gulblommande, väldigt välluktande växt som växer vilt överallt här på vägrenar och längs åkerkanterna. Den blir väl ca en och en halv till högst två meter hög. Jag har ingen aning om det är de fröna du har eller om det är en närbesläktad kultiverad art. Ska googla lite och se vad jag hittar.

    Kontrasten mellan det lilla fröet och den ganska stora växten är tydlig, men om fåglar kan ”bygga bo i dess skugga” är jag något tveksam till.

  3. Tack Anna för intressant länk, frökapslarna jag köpte var ca 5 mm i diameter, jag tänkte inte var detta ” det minsta av alla frön” men min fru som är intresserad av botanik och växter sa du måste krossa frökapseln innan du sår , när jag krissade frökapseln kom de små små fröna ut.

Kommentarer är stängda.