Israeliska soldater berättar

”Shovrim Shtika” (Breaking the Silence) modell 2009: Amos Harel skriver i Haaretz om vittnesmål från stridande förband som deltog i den militära operationen i Gaza. För hebreiskläsande: ynet .

Jag är inte speciellt förvånad, faktiskt. Om detta verkligen innebär en försämring av moralen i IDF eller om det bara är så att soldaterna idag har större möjlighet att uttrycka sig och att samhället faktiskt är lite mer berett att ta emot de här vittnesmålen än det varit förut vet jag inte. ”Vapnets renhet” är en lite för bra ideologi för att kunna implementeras till 100% på fältet.

Disclaimer till alla som instinktivt kommer med argumentet ”ja men Hamas är ju ännu värre, de avrättar ju även sina egna” – det kan tänkas. Men poängen är att Israel inte upprättades för att vara bättre än en toppstyrd, odemokratisk, islamistisk fundamentalistisk organisation som anser att spränga barn, kvinnor och gamla i luften är helt OK som metod i ”motståndet” mot den sionistiske fienden. Israel har en annan status och måste hålla sig till andra regler, för sin egen befolknings skull.

Ofta påpekas det från den antiisraeliska sidan att Israel är en kolonialistisk skapelse, en västlig utpost i Mellanöstern som inte kan integreras i den regionala kulturen. Själv är jag just nu mest orolig för att Israel snarare börjar likna sina grannländer lite för mycket.

21 reaktioner till “Israeliska soldater berättar”

 1. Personligen gör jag mig inga illusioner i frågan. I en situation av krig gäller bara ”döda eller bli dödad” och den som är övertygad om att hon/han personligen aldrig skulle kunna begå de där grymheterna, den förstår nog inte vad det handlar om.

 2. Anna

  Det är ett sundhetsecken som visar att Israel är ett öppet och demokratiskt samhälle när soldater öppet kan berätta om felaktigheter och övergrepp som begåtts av den egna sidans soldater.
  Motsatsen ser vi hos palestinierna och Israels grannar.

  Att inbilla sig att en arme bestående av individer med olika bakgrund och karaktär alltid skulle agera oklanderligt vore naturligtvis att hänge sig åt en rent önsketänkande. Vi är människor och inga gudar. Så den perfekta människan är nog en ytterst sällsynt varelse.
  Nej, det viktiga är att felaktigheter och brott har en möjlighet att komma fram i ljuset och korrigeras eller bestraffas. Och så länge det görs vittnar det om att samhället fungerar som det ska även om det inte alltid gör det på individplanet.

  Israel är ingen kolonial skapelse. Vilken kolonialmakt har i såfall varit Israels moderland?
  Nej, Israel är till stor del en skapelse av emigranter och flyktingar. Att man sedan haft stöd för sin skapelse av andra stater, varav en del var kolonialstater, är en annan femma.
  Men visst är Israel en främmande fågel i MÖ eftersom staten är judisk, demokratisk och långt mer öppen, förändringsbenägen och utvecklad än staterna i sin omgivning.
  Hade folken i grannstaterna inte varit så reaktionära, rigida, okunniga, religiösa, hatfyllda och hämndlystna skulle de kunnat se Israel som ett föredöme att efterlikna och inte ses som en främmande fågel att bekämpa.
  Israel ska därför naturligtvis inte integreras i en sådan regional kultur. Israel ska istället söka fred och utveckla sin egen nation till att vara ett föredöme för andra och inte sänka sig till och integrera sig med grannstasternas outvecklade nivå.
  Men för att det ska kunna bli möjligt måste bördan av ockupationen avkastas, vilket görs genom skapandet av en palestinsk stat. Därför borde denna fråga stå överst på kommande regerings agenda.
  Först när väl den palestinska staten är upprättad och arabvärlden erkänner Israel kommer Israel kunna bli fritt och oberoende i sann bemärkelse.

 3. Anna
  ”…Israel snarare börjar likna sina grannländer lite för mycket.”
  Instämmer. Det färgar av sig. Har man levt i 60 år med krig hårdnar man, blir okänslig. Israel har mera fiender än vänneroch kämpar för sin existens, vilket grannländerna inte behöver.

 4. Solen
  Bra skrivet! Håller med dig till 99%. Visst behövs en palestinsk stat men NIIB.

 5. Sun of the sun
  Dra igen med rasismen!

  Ska vi snacka om israeliska judar som giriga & konspiratoriska – som motvikt till ditt snack om” reaktionära, rigida, okunniga, religiösa, hatfyllda och hämndlystna” araber?

 6. Guardian

  Visst finns det israeliska judar som är både giriga & konspiratoriska, alldeles rätt, liksom det finns svenskar, engelsmän, arabet etc. som också är det.
  Det jag försökte förklara har inget med rasism att göra, utan har sin upprinnelse i bildning, kultur, religion & tradition att göra.

 7. Hade judarna inte varit så reaktionära, rigida, okunniga, religiösa, hatfyllda och hämndlystna är i alla fall i min bok en projicering av en fördom på samtliga medlemmar av folkslaget och kvalificerar utan tvekan som rasism, i detta fallet antisemitism!

 8. Jag känner en hel del palestinier som beundrar Israel, speciellt Tel Aviv-biten av Israel – den öppna, toleranta, sekulära och livsbejakande biten, och är det något jag alltid får höra är hur det palestinska samhället och de sociala normerna kväver dem. Samtidigt så vill de behålla det som de uppfattar som positivt i den arabiska kulturen och som är en del av deras identitet. De är alltså varken allt det Solen påstår eller hatar judar och Israel, utan ser Israel som ett föredöme på många plan. Inte nödvändigtvis det militära.

  Nu gillar kommentatorer mest att hoppa på varandras dåliga formuleringar och gräva fram citat från andra ställen där deras förmenta motståndare skrivit korkade eller rasistiska saker (ja solen, din mening är inte direkt något bra exempel på hur man undviker att göra rasistiska generaliseringar, och ja bulten, ditt främsta fritidsnöje verkar vara att citera vad BR skrivit hos Svansbo och andra världsomvälvande händelser) och mindre att diskutera verkligheten. Så fortsätt för all del med det. Men var vänliga och pröva inte mitt tålamod.

 9. Mig veterligen var det väl gänget runt SKMA som drog igång hela serven om hur ansvarig man som bloggare är för de kommentarer man släpper in, vill minnas att du Anna har skrivit att du tycker att dom gör ett bra arbete med det.

  Har du ändrat dig nu?

  BR skulle jag anse som lika ointressant som alla andra rasistiska israelvänner som frekventerar bloggosfären (Och nej Anna, du räknas inte in där) om det inte vore för hans kontaktnät.

 10. Anna

  En generalisering ja, men rasistisk ? Knappast. Kan du i så fall någonstans i min kommentar finna en hänvisning till att mentaliten jag beskrivit skulle ha sin grund i ras eller genetiska orsaker?
  Var isåfall god och belägg detta.

  Bulten

  Visst finns det judar som faller in på den beskrivningen liksom på ickejudar. Men det är ingen mentalitet som är så allmänt förekommande hos judar eller israeler (varav 20% är araber) som hos araber i övriga MÖ som lever i patriarkala diktaturer, att det där är befogat att göra en liknande generalisering.
  Jag anser inte araber som lever i t.ex. det demokratiska Europa eller USA tillhör den gruppen.
  Därför är det också mycket riktigt så som du skriver att en liknande generalisering om judar skulle vara ett uttryck för antisemitism.

 11. Well, Sun of the sun/Solstickan – förutom att du kör dubbla nick- så är det precis den typen av onödiga idiotkommentarer som vi redan har tillräckligt av i den svenska Israeldebatten!

  Och istället för att nu lägga tiden på at försvara skräpet – lägg tiden på att formulera dig mer begåvat till nästa kommentar!

 12. Guardian

  Tack för att du uppmärksammade mig på nickarna. Solstickan är ett gammalt nick. Såg inte det var kvar. Men eftersom det hänger kvar per automatik kommer jag fortsättningsvis att använda mig av det på denna blogg.

  Däremot borde du inte göra dig till språkrör för vad andra tycker och tänker.
  För det du tycker är onödigt eller skräp kan en annan tycka vara högst intressant. Så undslipp mig läsa dylika ”onödiga” kommentarer tack.

 13. Son of the sun
  Så nu ska du försvara ditt språkbruk gentemot araber – med att någon ”annan” kan tycka det är ”intressant” att beskriva araber som ”reaktionära, rigida, okunniga, religiösa, hatfyllda och hämndlystna”?!?

  Allvarligt talat… var är det för fel på vissa ”Israelvänner”?

 14. Hittat i Daily Mail:
  “Defence Minister Ehud Barak responded to the IDF revelations yesterday by repeating Israel’s description of its armed forces as the most moral in the world. The IDF said its judge advocate-general had ordered an investigation.
  According to a soldier named as Moshe, investigations into battlefield conduct are not taken seriously.
  He said the attitude could be summed up as: ‘It isn’t pleasant to say so, but no one cares at all. We aren’t investigating this. This is what happens during fighting…’

  I klartext betyder det senare: Det är bara palestinier, lite collateral damage får de fan tåla.
  Israels armé “The most moral in the world” ? Tja, det är väl i så fall utifrån en hemmasnickrad definition av moral som de bara tror på själva. Att i detta läge komma med sånt magnifikt nonsens som Barak gör är väl ungefär lika begåvat som när Vanja Lundby-Wedin försöker få oss att tro att hon inte vet vilka avtal hon sätter sin namnteckning på. Inga jämförelser i övrigt.

 15. Jan E

  Ord står mot ord. Men du dömer utan att veta. Det kallar jag för oseriöst tyckande.

 16. http://svt.se/svttext/web/pages/135.html

  “Israels förnekanden av övergrepp i
  Gazakriget motsägs nu av vittnesmål
  från israeliska soldater. Uppgifterna
  kommer från en rapport som publiceras
  av organisationen Shovrim shtika.

  Flera soldater ger exempel på hur
  bl.a. palestinska civila använts som
  levande sköldar. -Budskapet var att
  vi kunde skjuta hur som helst mot vad
  som helst utan att bekymra oss om
  följderna, säger en israelisk soldat.

  Rapporten är mer detaljerad och ger
  en betydligt större insyn än Amnesty
  och FN som inte har tillgång till
  israeliska soldater. “

  Var det inte Hamas som var boven nyligen? Varför har inte al-hamatzav skrivit om detta? Fy skäms. Jag är från Gaza och visste detta redan innan. Det som är skrämmande är hur det sionistiska bloggSverige och Israeler i Israel negligerar övervåldet och palestinierna.

 17. Som vanligt ser jag att antisemitism anklagelserna är på högsta agenda även här. Posten som i själva verket handlar om vad som egentligen hände i operation Gjutet bly i Gaza och som har mer sanning att berätta än någon annan rapport – ersätts med en lömsk debatt om rasism och antisemitism. Ärligt talat kännetecknar inte det den Sveriga sionistiskt laddade (som ofta är utbildade) befolkningen?

 18. Jomis, du skulle ju också kunna ge mig lite cred för att ha skrivit om det här redan i mars, istället för att börja tjata om Al Hamatzav och om kommentarerna här.

 19. Anna, ja faktiskt. Jag tycker verkligen att det var jättebra av dig. Tack för posten verkligen!! 🙂

 20. Det är märkligt att SVT månader efteråt skriver om detta. Orsaken till varför jag kollade in på din blogg första gången på mycket länge, var för att jag varit väldigt upptagen med studier och annat. Jag anade att du skulle skriva om rapporten från början. Jag var bara inte säker. När jag väl såg det blev jag lite glad och förvånad faktiskt. :). Ska nog följa din blogg oftare.

Kommentarer är stängda.