Anna på Expressens opinionsblogg

Syftar både på Anna Dahlberg och på mig…Expressen .

Eftersom folk har en tendens att tolka in saker inte bara i det man skriver utan också, eller kanske speciellt, i det man inte skriver, så vill jag bara påpeka att jag  fortfarande anser att de antisemitiska åsikter som trivs och frodas på diverse vänsterbloggar måste uppmärksammas och bemötas. SKMA, Expo och andra gör ett viktigt arbete och jag hoppas att de fortsätter med det.

27 reaktioner till “Anna på Expressens opinionsblogg”

 1. Grattis till benamningen i Expressen! Fraga, spelar det egentligen nagon roll vad israelerna har for bild av Sverige? Har Sverige och Israel nagra sarskilda band eller ”nytta”av varandra? Eller blir Israeler med svenskt ursprung (som du sjalv) attackerade i Israel? Det vore givetvis ett stort problem i sa fall.

 2. Det ar ocksa konstigt att man benamner TVA vansterpartier som extremistiska- Ok att vp ar det, det tycker till och med jag. Ohly ar kommunist och gillar kuba osv…Men sossarna? Jag tror inte de ar mer extrema an ert Labour. Jag kanner en del sossar som skulle hoja pa ogonbrynen om man kallade dem extremvanster:)

 3. Attackerad???? Som svensk? Nej. Men jag tycker att det är bra om folk undviker att beskriva andra länder på ett stereotypt, generaliserande och osakligt sätt, oavsett vilket land det handlar om.

  Attackerade? Nej, aldrig. Varför skulle vi bli det?

  Jag tror inte att han menade sossarna, jag tror att han menade miljöpartiet. Nu är jag inte så hemma i svensk politik, men jag uppfattade det så att han enbart kategoriserade partierna i hur han anser att de ser på Israel (se Gahrton, Schlaug m fl). Annars blir hans uttalande oförståeligt.

 4. Ok, da begriper jag battre. Om ni inte blir attackerade ar det ju bra. Ja, for att vara mer nyanserad kunde han ha namt Folkpartiet, moderaterna, Kristdemokraterna och sverigedemokraterna som allihop stoder Israel,(aven om Carl Bildt kritiserar ISrael gor inte hela hans parti det)Jag sag aven en lista pa natet dar folk kan skriva pa,” stod Israel i kampen mot Hamas” Sa allt ar givetvis inte svart vitt …

 5. För att diskussionen ska kunna vara (mer) nyanserad så hade det varit bättre om man tagit ett helhetsgrepp på rasismen – och börjat kika på ytterligheterna på båda sidorna.

  Det blir väldigt märkligt när det alltid är ”vänstern”, som enligt ”högern”, ska ta avstånd från ditt och datt – medan man från högerhåll aldrig kan ta avstånd på samma sätt som man kräver att vänstern ständigt ska göra.

  När det är ett problem att Palestinavänliga bloggar, visar stödet genom att på felaktiga grunder och/eller på felaktigt sätt kritiserar Israel, så ska detta givetvis påpekas – men samtidigt måste samma problematik lyftas när stödet till Israel tar sig motsvarande uttryck – därför är helhetsgreppet viktigt.
  Svårare än så är det inte.
  Detta sker tyvärr inte idag, och därigenom försämrar SKMA och Expo debatten.

  Till syvvende och sist är det mycket svårare att skriva nyanserat – det är mycket lättare att kasta paj och ägna sig åt svart-vita resonemang – det är väl det egentliga problemet i bloggvärlden.

 6. Jag har full förståelse för att israeliska medier fokuserar på det negativa. Det har ju tyvärr ett större nyhetsvärde. Men samtidigt är det viktigt att komma ihåg att vi var väldigt många i Malmö som tog avstånd från beslutet att låta ”Stoppa Matchen”-gänget sätta agendan. Dessutom var vi många som försökte nyansera bilden genom att framhålla de israeliska argumenten för Gaza-offensiven. Jag skrev själv en debattartikel i Sydsvenskan som alla i mitt parti tyckte var utmärkt.

  Malmö är på många sätt en konstig stad. Det finns fler etniska minoriteter här än i någon annan svensk stad. Omkring 50% av befolkningen har en utländsk bakgrund. Små inofficiella getton har vuxit fram. Inte av den gamla modellen med murar och grindar, men tydligt synliga i befolkningen. I en del av stan pratar de flesta arabiska i en annan dominerar danskan.

  Det som hände under och efter Gaza-konflikten var att somliga tog sig rätten att börja attackera svenska judar. De ledande politikerna har tidigare varit bra på att ta tydligt avstånd från allt liknande våld. När exempelvis moskén sattes i brand stod alla eniga i fördömandet. Samtliga partier gick med i en demonstration mot rasismen.

  Det som skrämde mig och många av mina vänner var att ingen liknande reaktion kom när den judiska begravningsplatsen vandaliserades och någon klottrade nazistiska ord på synagogan. Moderaterna och folkpartiet fick inget stöd alls från vänstern som hellre ville prata ”israelkritik”.

  Jag tycker nog att Guardians kritik är felplacerad. I Malmö är det faktiskt vänstersidan som brustit när det gäller att konsekvent fördöma alla former av rasism och antisemitism. Man lät sig bli extremisternas ”nyttiga idioter”. Men jag tror att många, åtminstone i Malmö, har lärt sig en hel del av det som hänt – även om ingen kommer att erkänna det i media.

 7. …påpeka att jag fortfarande anser att de antisemitiska åsikter som trivs och frodas på diverse vänsterbloggar måste uppmärksammas och bemötas. SKMA, Expo och andra gör ett viktigt arbete och jag hoppas att de fortsätter med det.

  Undrar just vem som står på tur efter Jinge?

  Nåväl, Anna, skulle nog tro att om du bara anmäler dig till någon av dessa organisationer så kommer dom att ställa sina spalter vidöppna för just dina skrifter i ämnet. Slå till vetja!

  Känner du för att ställa undertecknad inför skranket så rekommenderar jag dessa två (I och II) blogginlägg som utmärkta illustrationer till din artikel.

 8. Arquette, du skriver att vi aldrig skulle acceptera raketbeskjutning. Helt riktigt, men nu ar det ocksa sa att Israel belagrar Gaza, har slagit ut deras ekonomi, gor det omojligt for affarsman att fa ut sina varor, har stenkoll pa vilka fornodenheter som slapps in. Det ar trist att bade fp och moderaterna overser med bade med en 42 ariga ockupationen och Gaza offensiven. Liberalism och manskliga rattigheter ar uppenbarligen inte lika viktigt nar det galler palestinier.
  Nej, jag forsvarar inte raketbeskjutningarna, men att saga att bara Israel har blivit attackerade ar en GROV forenkling. Sedan haller jag med om att det ar vidrigt att attackera svenska judar, samt likstalla Israels angrepp med nazismen. Ohyggligt.

 9. Eleni:
  Din kritik mot moderaterna är nog inte helt korrekt. Carl Bildt har exempelvis varit mycket tydlig i sin kritik mot blockaden av Gaza. För det har han i sin tur fått hård kritik av israeliska debattörer.

  På ett plan så håller jag naturligtvis med dig om att det är vidrigt att Israel kontrollerar Gaza på det sätt som sker. Jag är sannerligen inte en vän av blockader, kontroller och handelshinder. Men samtidigt kräver situationen att Israel har stenkoll på vad som kommer in i Gaza. Raketbeskjutningen och gränskontrollerna hänger ihop.

  Jag är naturligtvis partisk. Jag erkänner att jag inte känner några palestinier i Gaza. Däremot har jag vänner och släktingar som bor mycket nära Gaza.

 10. Apropå debatten om senaste Debatt: det MÅSTE vara möjligt att diskutera antisemitism i Sverige som tema utan att för den skull varken förringa eller förminska kritiken mot Israels behandling av palestinierna i allmänhet eller attacken mot Gaza i synnerhet.

  Det är faktiskt två skilda teman, även om just ramsorna på arabiska (som Benjamin S i en kommentar till ovanstående inlägg inte tror att jag hört) förekom på en demonstration mot Israels politik.

  Det måste vara möjligt att bemöta teorier om onda sionister som konspirerar för att ta över världen i sina egna syften (och skada andra), vilket är en klassisk antisemitisk teori. När kristna har makt så konspirerar de inte med varandra, de har bara makt och använder den för sina egna intressen. Men när judar har makt, då konspirerar de och använder den i syfte att skada andra. Detta är en antisemitisk föreställning.

  Det borde gå jättebra att samtidigt anklaga Israels militär för krigsförbrytelser och aktivt ta avstånd från uppenbar antisemitism, som denna slags konspirationsteorier, ramsor som skanderas på arabiska osv.

  Men det verkar hemskt, hemskt svårt. Det handlar om att inte falla i deras ”fällor”, även hos Anna Wester http://annawester.wordpress.com/2009/03/13/bra-insats-av-palestinaaktivister-i-debatt/. Att medge att judehat förekommer i den propalestinska rörelsen verkar helt omöjligt, och kommentarerna handlar om vem som ”vann” debatten.

  Och jag som tycker att fyrahundra döda barn i Gaza plus attacker mot judiska församlingslokaler och slagord mot judar bara innebär att alla förlorar.

  Som vanligt är det Dr Abu al-Aish som får mig på bättre humör. Yediot hade en lång, lång intervju med honom i helgen (sorry, tror inte att den kommer att översättas och den finns inte på nätet), och han var också i en lång intervju i radions morgonprogram. Han berättade att han vill gå in i den palestinska politiken, och också att han funderar på att flytta till Haifa. Dvs hem till mig, nästan.

  Han borde få Nobels fredspris. När jag av misstag läser för mycket svenska vänsterbloggar alternativt vissa för mig lite för proisraeliska bloggar, så botar jag depressionen med att lyssna på Dr Abu al-Aish, vars röst i dessa dagar förmodligen är det närmaste man kan komma en av profeterna – dåtidens värsta politiska kritiker och kommentatorer. Lyssna på honom istället för på Debatt, är mitt råd.

 11. Tack for tipset om Dr Abu al-Aish! Det ar trakigt att vissa verkar stota ifran sig antisemitanklagelserna helt. Nu tror jag inte att antisemitismen inom vanstern ar sa stor, men det ar tydligt att den finns, och det blir inte battre att helt forneka det som tex Esbati och Guillou tyvarr gor.
  Aquette: jag tycker att Carl Bildt har gjort ett mycket bra jobb. Daremot kan jag inte forneka att jag tycker moderaterna och fp i allmanhet ar alldeles for ensidiga. Men givetvis ar inte jag heller opartisk, och jag ar ocksa ensidig.
  Eleni S

 12. Du har en mycket skärpt morbror, Eleni. Good influence!

  Anna, såg ett litet klipp från Debatt, där Garthon i en radda okvädningsord hävdade att Israel ”häller[sic] vit fosfor på barn”. Tyvärr finns nog många som tar det bokstavligt. Garthon verkar inte oroa sig för att sådan uppvigling leder till mer hat av israel, judar eller både ock, hos dem som inte har förmågan att skilja på Israel och svenska judar. Anna Westers reaktion kan man bara skaka på huvudet åt. Palestinier borde dra åt motsatt håll när hon kommer igång. Man skäms å deras vägnar.

  Anna, vad är senaste rapporten om dödsfall i Gaza? Tycks ha sett att IDF rapporterar 1200 döda, med namn och personnummer, varav en tredjedel civila. Varför tas detta ”400 barn” i mun av precis alla israelkritiker, från Repaalu och Olov Holmgren till Garthon och Ohly? Kan man inte säga att alltför många oskyldiga barn dödades, vare sig det var 100, 200, 400 eller 1200?

 13. A-K, jag har ärligt talat mest hört rapporter i israeliska media, och jag tror aldrig att du någonsin har sett eller kommer att se mig i en diskussion om hur många döda, osv. PCHR sade 280 döda barn och 111 döda kvinnor den 22 januari 2009 . http://www.cbsnews.com/stories/2009/01/22/world/main4746224.shtml?source=RSSattr=World_4746224. Så i så fall skulle det vara ”runt fyrahundra kvinnor och barn” och inte bara ”barn”. Plus alla tusentals skadade.

  Jag tycker att det är lika fruktansvärt ändå. Visst spelar det en roll om 200 dör eller 50 000, men poängen är väl att det måste få ett slut.

 14. Anna, källa du visar ovan är med statistiken från den 22 januari, nämligen, direkt efter bombningar av Gaza. Många har dött efter bombningar pga skador av vitfosfor Deras kroppar smältes och släts i brinnande smärta. Siffra på dem döda ökade under hela tiden. På slutet blev det exakt 460 barn som dödades (eller borde man säga ”eliminerades” eftersom det är antisemitiskt att säga att ”Israel dödar barn”). Dem som räddades blev utan armar eller ögon. Vitfosfor orsakar cancer, vilket är framtida konsekvensen som många palestinier kommer att bära (oavsett om dem tillhör Hamas eller är ”potentiella terrorister” som har sovit i barnvagnen).
  Utredningen har visat att en del barn och deras mammor sköts ihjäl FRÅN NÄRA HÅL, när dem lämnade sina hem med vita flaggor. En del barn förblödde och dog inför ögonen av Röda Korset som IDF helt medvetet har förhindrat att komma fram och rädda livet på dem. Man fick t.o.m. skjuta på Röda Korsets bilar.
  All kritik har jag förmåga att se som kritik, men inte den där, Anna… När man börjar trampa på offer, döda och skadade med målet att förneka deras lidande och smärta p.g.a. politisk syfte som man har på sidan om.

 15. Ida, du fick säga ditt. En gång. Från och med nu, håll dig till din egen blogg. Jag har noll komma noll tålamod med folk som inte kan läsa innantill och sedan anklagar mig för att trampa på döda barn. Gör en fin bild av mig om du vill, skriv vilken dynga du vill, men du kommenterar inte här mer.

  Någon som påstår sig vara för ”dialog” men sedan vägrar svara på mail när det smäller har jag ingen respekt för. Hej då.

 16. Aqurette
  Nu var ju det jag skrev inte explicit riktat mot händelserna i Malmö – utan en generell iakttagelse av de dubbla måttstockar som ideligen tillämpas – vilket får diskussionen om antisemitism att haverera.

  Så länge som vissa inom ”högern/liberalerna” och bland ”israelvänner” är totalt oförmögna att själva ställa upp på de krav dom ställer på andra – så kommer naturligtvis vissa inom ”vänstern” och bland ”palestinavänner” agera likvärdigt. Det är ju inte så svårt att förstå.
  Du agerar själv likadant.
  http://utsiktfranhojden.wordpress.com/2009/03/07/ett-riktigt-rasistiskt-inlagg/#comment-563

  Om man vill hävda moral-higher-ground, så borde ”högern/liberalerna” givetvis slå ned på den rasism som grasserar i de egna leden, innan man kräver att andra ska göra si eller så.

  Jag kan förstå att dina moderata kollegor gillade din artikel – det är ju totalt onyanserad israelpropaganda, modell stapelvara – men om du nu ”sannerligen inte [är] en vän av blockader, kontroller och handelshinder” och tycker det ”är vidrigt att Israel kontrollerar Gaza på det sätt som sker” – varför nämner du det inte överhuvudtaget?
  Är det viktigare att man som moderat framstår som ”rättrogen” – än att man har en sund och nyanserad bild av situationen?

  Varför är denna diskussion så problematisk?
  Jo, därför konflikten mellan Israel och palestinierna i Sverige är så till den milda grad politiserad – vänstern är för palestinierna, högern är för israel, och som diskursen ”utvecklat” sig så är därmed vänstern även mot Israel och höger mot palestinierna. Suck.

  Konflikten blir ett verktyg för att dela ut politiska smockor – 6000 fredliga demonstranter negligeras till förmån för ett par hundra stenkastande huliganer.

  Samtidigt kan man se att när svensk politisk populism lämnas därhän, är moderaten Carl Bildt och miljöpartisten Per Gahrton i stort sett är överenstämmiga vad som bör ske och göras…

  Så här skrev Expressen:s Anna Dahlberg:
  ”Israels problem är att dess vänner alltför ofta är flata ja-sägare. Var har kritiken funnits mot den kontraproduktiva blockaden mot Gaza? När hördes senast ett ord om den ständigt pågående bosättningsexpansionen på Västbanken och i östra Jerusalem?
  Israels kritiker håller så klart inte igen, utan vältrar sig i ord som statsterrorism och apartheid. Men jag avser inte dem, utan Israels vänner. De som vill den judiska staten väl. De som Israel lyssnar på.
  Deras tystnad är förödande inte bara för israeler, utan för palestinier och regionen i stort.”
  http://www.expressen.se/ledare/dahlberg/1.1421180/anna-dahlberg-ett-onodigt-krig

  Det är detta som stavas nyanser – eller snarare brist på dom, Aqurette

 17. Anna
  ”Håller helt med Elenis sista post.”

  42 årig ockupation av Gaza? Var det inte 27? Egypterna ockuperade väl remsan 1948 och vad gott gjorde de under den ockupationen för gazaborna…Visst fanns det väl en tid då tiotusentals arbetade inom Israel och kunde försörja sina familjer? Något måste väl ha hänt för att staketet kom upp och arbetskraft kommit från andra håll.
  Rätta mig gärna!

 18. Guardian
  Jag kan inte hålla med mer, vad gäller de svenska partierna. Jag upplever detsamma bland de unga, både medlemmar och ordföranden i MUF. Jag till och med tog mig tiden att gå på ett av deras debattmöten ”om världen”, en debatt som mest var väldigt ensidig (där jag var det svarta fåret utan att överdriva).

  En palestinier och arab i moderata ungdomsförbundet – de trodde jag hade åkt fel i början.

Kommentarer är stängda.