Tennis, politik och säkerhet

Hörde den israeliske lagkaptenen i radion i morse om situationen i Malmö och hur spelarna känner sig inför matchen. Han sade att han sällan sett ett sådant stort säkerhetspådrag, men att spelarna även i vanliga fall mest är på hotellet eller på tennisbanan, och att de är där för att spela tennis. Han uttryckte dock en viss förundran över att matchen officiellt inte kan spelas inför publik av ”säkerhetsskäl”, men att detta beslut inte fattats av polisen utan av lokalpolitiker.

För mig som luttrad israelisk utlandssvensk är denna argumentation rätt underhållande, eftersom Israel brukar vara det land som i vissa frågor gömmer sig bakom ”säkerhetsskäl” istället för att lägga de politiska skälen på bordet. Nu är det alltså Sveriges tur att komma med säkerhetsundanflykter. För det är ju uppenbart för alla parter att det är en lokalpolitisk demonstration mot Israel, som har absolut noll med säkerhetsbekymmer att göra.

I Dubai, ett muslimskt land som inte har relationer med Israel, kunde Andy Ram (efter stora påtryckningar, men ändå) få både inresevisum och spela inför publik för någon vecka sedan. Men i Sverige kan man alltså inte garantera spelarnas säkerhet.

Jag kan faktiskt inte låta bli att tycka att det här är lite pinsamt – för Sveriges del. Det får Sverige att framstå som fanatiskt, korkat och inkompetent.

Däremot skulle jag inte ha någonting alls emot om EU och Obama lade in en väldigt hög växel för att stoppa de över 73,000 bostadsenheter som det israeliska bostadsministeriet just gav grönt ljus för att byggas på Västbanken, bland annat i E1-området som på hebreiska redan fått det mer klingande namnet Mevasseret Adumim.

För en väldigt detaljerad och sakkunnig översikt om de enorma pengar (skattemedel) som redan investerats i E1-området, se Shaul Arielis rapport från december 2008 med bilder och förklaringar från området. Den enda som kan stoppa det här är Obama, med visst stöd från EU. Här bör Sverige också vara med – samtidigt som man låter israeliska tennisspelare delta i Davis Cup i Malmö inför fyllda läktare. Det går, som bekant, att ha två saker i huvudet samtidigt.

Tommie Ullman i Haaretz

9 reaktioner till “Tennis, politik och säkerhet”

 1. Har inget att invända annat än att jag är ytterligt tveksam till både Obamas förmåga och vilja att ”lägga i en högre växel”.

 2. Vi får väl se. Kom ihåg att Israel inte har någon regering än – ändå uttryckte sig Hillary Clinton idag kritiskt mot husrivningarna i östra Jerusalem. Hon känner alltså precis till vad som händer i Bustanområdet i Silwan och på andra ställen. Tro inte för ett ögonblick att de inte har koll på vad E1 betyder för en tvåstatslösning.

  Jag vet inte hur hög växel, och jag är ingen expert på alla turer i den amerikanska kongressen och senaten, men jag läste det här http://www.haaretz.com/hasen/spages/1068554.html
  och tyckte att det var intressant. AIPAC har inte längre monopol på vad som är ”proisraeliskt”, och plockar Obamaadministrationen upp den linjen och får stöd av moderata palestinier och israeler, då kommer det att göra en enorm skillnad.

 3. Malmö är ingen plats att vara på i helgen vare sig för judar eller israeler …
  En ontressant kommentar på debatt programmmet ring P! imorse var en upprörd iranier som visserligen protesterade mot att matchen skulle spelas men undrade varför vänstern i Sverige inte längre var vänster utan hade slagit sig samman med islamister som ju var religösa … Det var ju därför han som vänsterinriktitad hade lämnat Iran … Ja, AFA har tagit till sig underliga ”bedfellows”!

 4. fanatiskt, korkat och inkompetent? Hm. Med all respekt for dig, i skuggan av de nya bosattningarna och lite annat smatt och gott, som att man skjuter demonstranter, verkar det anda som ni ligger fore dar.
  EU tror jag inte har nagon som helst talan overhuvudtaget.
  Klart man kan hoppas pa Clinton och Obama. Men efter artikeln jag laste i Haaretz om de nya bosattningar undrar man om de kan gora ngt. Burston, som gor ett mkt bra jobb, skrev i Haaretz att om Israel och palestina blev attackerat med karnvapen kommer bara kackerlackor finnas kvar…och utposterna. Det verkar helt enkelt inte ga att stoppa bosattarna.

 5. Eleni, det var ingen jämförelse med varken Israel eller andra länder, utom möjligen Dubai – och just i denna specifika fråga. Jag tycker att det framgår ur texten.

Kommentarer är stängda.