Lieberman rekommenderar Netanyahu

Idag går partierna till Shimon Peres och säger vem de anser bör få uppdraget att (försöka) bilda regering: Zipi Livni, Binyamin Netanyahu eller ingen alls.

Arbetarpartiet går i opposition och kommer inte att rekommendera någon alls. Meretz går också i opposition och kommer inte heller att rekommendera någon alls. Visserligen hade de sagt innan valen att de skulle rekommendera Livni, men efter hennes flört med Lieberman så är hon ute i kylan (nå ja, tre mandat, men ändå).

Nu säger Lieberman att han kommer att rekommendera Netanyahu, på villkor att denne bildar en nationell samlingsregering. Vilket förmodligen enligt Lieberman betyder Likud, Kadima, Israel Beiteinu – alltså en sekulär högerregering. Som jag skrivit förut är Israel Beiteinus politik inte riktigt sams med Shas och de ultraortodoxa. En så kallat snäv högerregering – Likud, Shas, ultraortodoxa, Nationella Unionen, Habayit Hayehudi och Lieberman – skulle inte sitta länge, och trots Netanyahus snack om våra ”naturliga partners i högerblocket” så är det ungefär den sista regering han vill visa upp. Pest och kolera.

Trycket på Livni att ansluta sig en regering under Netanyahu kommer att öka enormt. Kadimas politiker vill ha en fin stol att sitta på, och ideologiskt sett har många av dem inga problem alls att sitta varken med Lieberman eller med Likud. Tänk Shaul Mofaz, Avi Dichter, Zachi Hanegbi, men även Haim Ramon och Dalia Itzik. Det kommer att talas mycket om ”pragmatism” , ”ansvarstagande” och ”statens bästa” inom den närmaste tiden.

”En ”nationell samlingsregering” är alltid en ”nationell förlamningsregering”, sade Yossi Beilin i radion i morse. Jag håller med. En regering Likud-Kadima-Israel Beiteinu kan nog ta hand om ekonomin, vägbyggen, det nya husprojektet (650 miljoner shekel) till premiärministern och att bygga färdigt den atomsäkra bunkern i bergen utanför Jerusalem. Den kommer förmodligen också bygga E1-området fram till Maale Adumim. Eventuellt lyckas de också genomföra en fångutväxling för att få ut Gilad Shalit, om inte den nuvarande regeringen hinner före. Men någon politisk process värd namnet är helt otänkbart – om inte Barack Obama och den ekonomiska krisen visar sig skickligare med tumskruvarna än väntat.

Uppdatering: utmärkt artikel av Gideon Levy, Netanyahu – put your money where your mouth is . I åratal har högern, inklusive Netanyahu, förklarat att bara de kan ta itu med Iran, Hamas, Hizbollah och palestinierna. Och med de ekonomiska problemen i Israel. Så varför denna vånda? Netanyahu har 65 mandat på högersidan. Go for it.

Meir Shitrit får också pluspoäng för att i radion tydligt förespråka att Kadima går i opposition. Men innan jag hört gänget jag räknade upp ovan uttala sig så är jag inte övertygad.

4 reaktioner till “Lieberman rekommenderar Netanyahu”

  1. Levy skriver bra, och har dessutom en torr, sympatisk humor. Jag hade hoppats att Israel Beiteinu och Kadima hade kunnat samarbeta….Aven om Beiteinu verkar valdigt rasistiska for mina svenska oron verkar bade de och Kadima inse att en palestinsk stat och delning av Jerusalem ar nodvandig.(dessutom ar ju bada for en mer sekular giftemallagstiftning)
    Men Nethanuay verkar ju inte alls inne pa en palestinsk stat, och har slagit fast att han aldrig kommer att dela Jerusalem…Uppriktig fraga : Hur tror du han och Obama kommer att komma overens ??

  2. Eleni, jag vet inte. Det tror jag inte att Netanyahu egentligen vet heller – just nu verkar han rätt desperat vilja ha en koalitionsregering, så att han slipper ta reda på hur Obama och EU reagerar på en snäv israelisk högerregering.

Kommentarer är stängda.