Kadima och Arbetarpartiet – till oppositionen

Meir Shitrit sade just i radion att Kadima inte lämnade Likud för att upprätthålla en ”storisraelisk” politik (Eretz Israel Hashlema), och det har han ju rätt i. Lieberman vägrade i morse fortfarande att uttryckligen säga vem han kommer att rekommendera som premiärminister, men sade att han ”bestämt sig” och det lutar förmodligen åt Netanyahu. Trots detta fortsätter förhandlingarna med Kadima, och det kommer väl att jobbas rätt frenetiskt bakom kulisserna inom de närmaste dagarna.

Men om Peres bestämmer sig för att ge Netanyahu uppdraget att bilda regering, så bör Kadima och Arbetarpartiet gå i opposition. Det är inte så smärtsamt som det verkar. Låt Netanyahu försöka föra en vettig ekonomisk politik med Shas och de ultraortodoxa i regeringen, och låt honom försöka föra en vettig utrikespolitik med Lieberman och Nationella Unionen i regeringen (för att inte nämna Benny Begin, Bogi Yaalon och varför inte Moshe Feiglin, som alla samsas i Likuds egna led).

Det skulle bli smärtsamt, ja. Men det skulle få högern att äntligen ta ansvar för resultatet av sin egen politik. Och Eretz Nehederet får en chans att göra politisk satir i världsklass. Sorgligt bara att vi alla kommer att få betala för den.