Vinnaren förlorade

Kadima fick flest röster, men högerblocket (som inte direkt är något enhetligt block utan helt enkelt de religiösa och sekulära högerpartier som motsätter sig en palestinsk stat inklusive att östra  Jerusalem blir palestinsk huvudstad) fick majoritet i Knesset…så alternativen ser just nu ut så här:

1. Högerblocket med Netanyahu i spetsen bildar regering (Likud, ultraortodoxa, Shas, Lieberman, Nationella Unionen).

2. Tzipi Livni bildar nationell samlingsregering med Likud och Arbetarpartiet. 

Alternativ 1: fredsprocessen läggs officiellt ner och regeringen går på kollisionskurs med EU och Obama. Och med en rätt stor del av den sekulära mitten-vänsterbefolkningen i Israel, som inte nödvändigtvis är jätteglad över att ha en ultrareligiös-ultranationell regering där Likud är det element som är mest vänstersekulärt (ta in det där sista igen).

Alternativ 2: inte vansinnigt aktuellt, med tanke på att Likud vill leda, inte bli ledda av en Quinna, att de dessutom har fundamentalt olika syn på det här med en tvåstatslösning (tänk Benny Begin, tänk Bogi Yaalon),  och att Ehud Barak är svag.

Jag tror ändå att Netanyahu, trots sitt självsäkra sätt, inte är helt säker på att han vill sitta som vänsterrepresentant i en ultrareligiös ultranationalistregering, och kommer att försöka få in Livni i regeringen för att hjälpa honom ner från trädet. Frågan är i så fall hur Kadima förhåller sig – sitta med Shas och ultraortodoxa och nationella unionen och Lieberman, eller gå i opposition? Faller partiet sönder så snart det inte är i regeringsställning, som så många i det gamla Likud hoppas?

kadima

Jag avstår från prognoser eftersom jag hade fel i min förra prognos…småpartierna kom inte in, förmodligen för att många i sista stund röstade på Kadima för att om möjligt stoppa Bibi och Lieberman  istället för på småpartier på vänsterkanten. Trist, men kanske oundvikligt.

Den lite skadeglada i mig skulle dock tycka att det vore bra med en ren högerregering, så får vi se hur de löser alla våra problem utan att kunna gnälla på att ”vänstern” bakbinder dem. Gå till Obama, åk till Mubarak, få ut Gilad Shalit utan att släppa några fångar med ”blod på sina händer”. Se hur den internationella opinionen förhåller sig. Så får vi se hur det går i nästa val.

SvD

En tanke på “Vinnaren förlorade”

  1. Finfin analys, Anna! Jag som har fått mina internationaliseringselever att ge sig på att analysera det israeliska valet jublar och ska tipsa dem att hålla span på din blogg för att på så vis hålla sig uppdaterade… Tack och bock!

Kommentarer är stängda.