I valet och kvalet

Enligt morgonradion är jag i gott sällskap: mängder av israeler har fortfarande inte bestämt vad de ska rösta på. Värre: många är inte ens säkra på mellan vilka partier de ska välja…

Det är inte så konstigt. För dem på mitten-vänsterkanten är det å ena sidan viktigt att stoppa Bibi, och det enda parti som har en chans att få fler röster än Likud är Kadima. Alltså – rösta på Tzipi. Men å andra sidan har Kadima ett gäng före detta likudniks i sina rader, som Shaul Mofaz och andra, som ideologiskt egentligen hör hemma i Likud och det finns inget som säger att de inte går över till Likud efter valet eller röstar enligt en Likud-agenda. Dessutom har Tzipi inte lovat att Lieberman inte ska få sitta i hennes regering, och vill hon inte ha med Shas så måste hon ha med Lieberman för att få till en koalition. Har man problem med detta så kan man inte rösta Kadima utan gå längre vänsterut. Arbetarpartiet?  Eller struntar man i logiken om att stoppa högerblocket och röstar istället på det parti var politiska program man stöder, vilket i mitt fall är antingen Meretz eller det nya gröna partiet Tnua Yeruka-Meimad?

För dem på mitten-högerkanten kan valet stå mellan Likud, Lieberman och Kadima. 

Det svåra i det här är att det dels handlar om personval och vilken partiledare som blir premiärminister, men också om vilken koalition som han eller hon ska lyckas bilda. Netanyahu har redan lovat att först vända sig till Shas. Shas och Lieberman är inte bästa vänner, milt uttryckt (googla Rav Ovadia Yosef Israel Beiteinu så hittar ni intressanta uttalanden). Dessutom kommer Netanyahu förmodligen inte att vilja gå åt höger, utan att bilda en bred höger- mitten-vänsterregering (jodå, det är fullt möjligt) med Likud-Kadima-Arbetarpartiet-Shas-Lieberman. Frågan är då hur Shas och Lieberman och Arbetarpartiet och Lieberman ska lyckas samsas, om politiken och kanske viktigare: om de tunga posterna i regeringen.

Mitt tips är fortfarande att de större partierna kommer att få färre mandat än vad som syns i opinionsundersökningarna, och att fler småpartier kommer in än väntat. De som inte bestämt sig kommer att tänka ”de stora partierna för ändå ungefär samma politik allihop, så jag kan lika gärna rösta Ale Yarok/Gröna-Meimad/Habait Hayehudi”, allt efter smak och kynne.

3 reaktioner till “I valet och kvalet”

  1. Hm. Jag var overtygad om att du var ett Kadima fan…
    for ovrigt ar manga svenskar ocksa helt villradiga om vad de ska rosta pa. En koalition med Likud-Kadima-Arbetarpartiet-Shas-Lieberman verkar fantastiskt kreativt. Israels politik verkar onekligen mer dynamisk an Europas…..

  2. Jag har alltid skrivit på svenska bloggar att jag röstar till vänster i Israel och till höger i Sverige. Så kommer det nog att förbli.

  3. Jag hoppas att Nettan vinner och att Lieberman får ingå i ett regeringsunderlag tillsammans med andra extremister. Detta skulle göra konflikten med palestinierna så tydlig. Det kan faktiskt bli riktigt intressant eftersom det blir en rejäl utmaning för Obama. För hur tänker Obama hantera en utveckling som leder bort från tvåstatslösningen och med allt starkare krav på etnisk rensning av palestinier och fortsatt utbyggnad av bosättningar? Skulle han våga mer än han vågar idag? Vinner center-vänsterblocket så mal allting på som vanligt i enlighet med de små stegens tyranni och USA kommer inte att agera på annat sätt än att då och då ta Israel i örat och säga ”aja baja”. Därför är en rejäl polarisering att föredra trots att det låter cyniskt.

Kommentarer är stängda.