Shalit mot Barghouti?

Hörde nyheterna på radion i morse om att förhandlingarna med Hamas genom egyptisk medling har gjort stora framsteg – det talas om ett och ett halvt år vapenvila, avsevärt ökade transporter av livsmedel och annat in i Gaza, att Rafahövergången öppnas under översikt av EU-observatörer samt en fångutväxling som ska innehålla både Gilad Shalit och Marwan Barghouti, plus runt 350 Hamasfångar och några hundra Fatahfångar. Att få en sådan överenskommelse gjord under den sittande regeringen (som har drygt en och en halv månad på sig innan nästa regering tillträder) vore hemskt välkommet, av många skäl. Se även Haaretz.

Ben Caspit (politisk kommentator, Maariv) påpekade dock att detta inte på något sätt nått beslutsfattande nivå än. Det ska till kabinettsbeslut, och nådeansökan, och tid för att lägga in HD-petitioner. Men ändå.

Marwan Barghouti är dessutom förmodligen den ende som kan åstadkomma någon form av palestinsk enhet (jag har skrivit om honom här, bl a). Just nu är det ju inte bara Hamas och Fatah som inte kan komma överens, utan det råder dessutom meningsskiljaktigheter inom Hamas – den politiska grenen vill nå en vapenvila, medan den militära grenen och Hamas Damaskus hävdar att motståndet måste gå vidare.