Låt Netanyahu vinna, och Lieberman bli hans utrikesminister

Gideon Levy skriver i Haaretz att det är någonting uppmuntrande i att Netanyahu kommer att vinna valen.

”(…)  this will be an opportunity to place the right’s policies under the microscope. Let’s see him stand before Barack Obama and speak of the grotesque idea of ”economic peace,” or wage foreign or security policies according to his stated positions. Let’s see him answer just what exactly his vision is for 20 to 30 years down the road.”

Levy skriver också att han hoppas att Arbetarpartiet och Kadima vägrar ansluta sig till koalitionen, vilket skulle betyda en koalition Likud-Shas-Israel Beiteinu, med ultrahögern och de ultraortodxa partierna som stöd.

Jag har ett till förslag: Lieberman som utrikesminister. Låt honom sitta och svettas i diplomatin, låt honom åka till Mubarak. Låt honom visa vad han går för (och vilken enorm skada han är kapabel att göra det här landet). Låt honom stå inför EU och göra bort sig. Det kommer att göra ont att se Israel få stryk offentligt, men på något sätt är det lika bra. Låt högern visa vad den går för. Låt den köra landet rakt in i en ekonomisk och politisk kris, utan att kunna skylla på den finkänsliga  ”vänstern”.  Det kommer att bli smärtsamt men det kommer eventuellt också att få polletten att trilla ner hos vissa.

Eller så kommer vi att få se ännu mer extremism.

2 reaktioner till “Låt Netanyahu vinna, och Lieberman bli hans utrikesminister”

  1. Det är ju val i Norge i år också, och där går debatten lite i samma banor – något slags ”låt Fremskrittspartiet vinna, så får folk se hur illa det går om man sänker alla skatter, privatiserar allt, slänger ut invandrarna och vräker ut oljepengar över folket”.

    Fast jag är inte så säker på att det skulle fungera. ”Etablissemanget”, framför allt medierna, skulle fortfarande skyllas för allt som gått fel och alla ”missförstånd” som äger rum mellan den snälla regeringen och folket. Så lätt slipper inte ”vänstern” (d.v.s. alla partier och tendenser vänster om regeringen) undan som syndabock för allt som är dåligt.

    I Israels fall skulle dessutom alla rabiata anti-israeliska krafter få kubikkilometer vatten på sina kvarnar om en utrikesminister Lieberman skulle åka runt i världen och göra bort sig och sitt land. Så blev det ju med Bush, och Lieberman verkar vara ett par snäpp värre (jag kan inte hebreiska direkt, men om ens hälften av de uttalanden jag läst varit ens ungefärligt rätt översatta, är han ju skvatt galen).

  2. Gideon Lichfield på the Economist verkar tycka att det inte vore så dåligt om Likud vinner, då får vänstern chans att rycka upp sig. Han har även andra intressanta tankar om pr kriget, skillnaden i synsätt mellan Israel och omvärlden osv. Läsvärd blogg, även om du säkert inte håller med om det mesta :).

    http://fugitivepeace.com/

Kommentarer är stängda.