Carmelberget

Idag var det helt underbart väder, så där som det brukar bli efter någon veckas regn – klart, soligt och varmt. Perfekt för en utflykt till det närbelägna Carmelberget. Först till klostret Muchraka, sedan till Hai Bar nära universitetet i Haifa, där de föder upp vilda djur som varit vanliga i regionen men som utrotats genom jakt från mitten av 1800-talet och till början av 1900-talet. Den sista inhemska hjorten på Carmelberget sköts 1912. Börjar med lite bilder från berget och omgivningarna…djuren kommer nästa gång.

carmel

Ovan: utsikt över Yizreeldalen (vi gick ner längs den här stigen) Nedan: Carmelberget inklusive liten grotta som vi inte utforskade

carmel2

rakefet

Cyclamen – rakefet på hebreiska – växer i klippskrevor längs hela bergssidan. På slänterna såg vi massor av vilda krokusar och narcisser. De är mindre än de odlade varianterna men doftar absolut bedövande.

haifa

Haifabukten. I spetsen längst upp i bukten ligger staden Akko.

hermon

Blick mot nordöst från Carmelberget nära Haifas universitet. Om man tittar noga (det var disigt) så ser man en vit fläck i horisonten, det är Hermonberget. Bakom berget ligger Syrien.

olives

Och så här ser det ut på bergets lägre slänter – gamla olivlundar och inhemsk ek.

eliyahu

Vem är detta?

Annons

16 reaktioner till “Carmelberget”

 1. Tänk att få se vilt växande cyklamen! Nu fattar jag varför det är livsfarligt att övervattna eller ens vattna i krukan. Plantan får dra upp vatten underifrån. Har faktiskt hållit en i liv i ett år!

 2. Cyclamen behöver nästan ingen jord alls. De växer i håligheter i stenar där det finns ungefär en matsked torr mager jord som det regnat lite på. De vilda är små och har inte lika stark färg som de odlade, men när de täcker en hel kulle som vid Givat Harakafot (ligger i ett stort naturområde sydöst om Carmelberget) så är det väldigt imponerande.

 3. Eliyahu var väldigt smart som åkallade Hashem där på Carmelberget. En bergsrygg precis vid havet – perfekt plats för regn, blixtar och dunder.

  Baals profeter blev dekapiterade. Deras blodiga huvuden flöt sakta fram…visst var det 400 huvuden, eller hur ?

  Hur som helst: a very good story.

 4. Man måste vara smart om man vill få till effektfulla under 🙂 En något blodig story för min smak, men definitivt imponerande.

 5. ”Grip Baals profeter ! Skynda er ! Låt ingen av dem komma undan ! Och nu: av med huvena !” (Min tolkning av texten, fritt ur minnet).

  Det var ett kritiskt ögonblick. Eliyahu – en realpolitiker av rang ?

 6. heheheheh…!
  Nästa gång du ställer fråga om vem den är på bilden, borde du undvika skriva namn när du sparar bilden..! :o)
  Så fort jag satte pilen på bilden, då visades upp namnet – Eliyaho..! Bingo! :o)
  Hade det varit en lotteri-fråga, skulle du förlora massor av pengar! :o)

  Annars, skoj på sidan, bilderna är otroligt fina.
  Mycket fin natur och utsikt.

 7. #7:-) ja Ida, jag ska tänka på det nästa gång…

  #6 Tänkte inte på Rosh Hanikra först men du har rätt.
  Ska åka upp till den här utkiksplatsen någon vintermorgon när det är riktigt kallt men klart – då ser man hur långt som helst. Vägbeskrivning för intresserade: åk förbi Haifas universitet mot Dalyat al-Carmel, bara någon kilometer högst, strax efter Hai-Bar.

 8. Hej Anna — Bra att du ar tillbaka. Den sista tiden har jag inte haft tillgang till hemmadatorn sa jag har inte kunna folja dom olika debatterna pa bloggarna. Dom sista dagarna sa hann jag smygtitta lite o det var som att sitta pa laktaren i honshuset. Allt ser ut som vanligt men fortsatt du med dina fina artiklar. Muchraka ar en lung o avslappnade plats o jag var dar i forra veckan o fick till o med se en hyrax (klippdas pa Svenska) som hallit sej borta flera ar. Till Roy sa sager jag bara att det var 850 falska profeter som draptes i Kishon. Nar jag traffade Carmelitmunken i Muchraka sa fragade jag honom hur mar Imanuel den forra munken som var har? Svaret blev en overaskning. Han blev omplacerad till Bagdad o dom skjuter pa honom hela tiden o nar dom har sarade Kristna sa foljer han med dem pa sjuktransporter till Europa. Glom ej att smaka lite pa den fina maten som Druserna har i omradet.

 9. Tack bababatra för upplysningen om antalet falska profeter.
  850 blodiga huvuden i Kishon är i sanning mer praktfullt än 400.

  Anna, jag antar att dina barn konsekvent vägrar att vara med på bild ? Synd…:)!

 10. Mina barn ÄLSKAR att vara med på bild, de är inte tillräckligt stora för att ha börjat fåna sig än. Nätet sparar jag dem tills vidare, men privat har jag inga problem att dela med mig (naturligtvis är de de vackraste och mest intelligenta och godhjärtade barn som någonsin skådats, men det är väl självklart) 🙂

 11. Det ÄR självklart självklart..:)

  En annan sak som borde vara självklar är att Israel borde ordna en egen motsvarighet till Vasaloppet, nämligen –
  Elialoppet !

 12. Anna: ”…de är inte tillräckligt stora för att ha börjat fåna sig än…”

  Bra insikt; jag måste skratta. Hur många gånger har man inte fått bråka med barnen i en viss ålder när de gömmer sig, grimaserar, håller upp fingrar till öron bakom syrrans huvud etc. eller helt enkelt vägrar vara med. Men det går över.

 13. En gång i tiden fanns palestinierna här, de bodde och levde som vilka andra människor i vilken stad som helst man kan finna i ett fredligt land runt om i världen.

  fram till katastrofen……sorgligt!

Kommentarer är stängda.