Bikur Hatizmoret (Orkester på besök)

Den israeliske skådespelaren Sasson Gabbai vann europeiska filmakademins pris för Bäste Skådespelare för sin insats i filmen Bikur Hatizmoret (Orkester på besök), berättar Haaretz. Regissören Eran Kolirin fick också pris för Bästa Upptäckt.

 Gabbai spelar en egyptisk musiker som tillsammans med de andra medlemmarna i en egyptisk polisorkester kommer till Israel för att uppträda på ett arabiskt kulturcenter. Tyvärr så hamnar de fel – eftersom arabiskan saknar bokstaven ”p” uttalar de ”Petah Tikva” som ”Betatikva”, vilket biljettförsäljaren förstår som Beit Hatikva*. Så de tar bussen till en gudsförgäten så kallad ”utvecklingsstad” i Negevöknen istället. ”No Arab Cultural Center?” frågar en bandmedlem en av stadens invånare när de gått av bussen. ”No. No Israeli culture, no Arab culture. Nowhere.” blir svaret.

Med i filmen är också Saleh Bakri, eventuellt mer känd som regissören och skådespelaren Muhammad Bakris äldste son (alltså den Muhammad Bakri som gjorde ”Jenin, Jenin”).

Tyvärr diskvalificerades filmen som Israels bidrag till Oscarsutdelningen, eftersom den till största delen är på engelska…ironiskt nog. Men hur skulle annars egyptier och israeler tala med varandra?

Vet inte om en sådan här film går fram i Sverige, men hittills har filmen fått väldigt bra kritik i Europa och i USA på olika festivaler, så vem vet? Smakprov: kolla trailern. Det är långt, långt från Tel Aviv. Och långt från Beaufort, som ju vann silverbjörnen på Berlinfestivalen 2007 och som blev den film som får ställa upp i Academy Awards efter att Bikur Hatizmoret diskvalificerades pga språket (se detaljer här). Två väldigt olika sidor av den israeliska verkligheten.

*Beit Hatikva betyder ”hoppets hus” på hebreiska…och om ni kollar in trailern så begriper ni ironin.