Hamas är i chock

Arabförbundet har beslutat att sända representanter på ministernivå till Annapoliskonferensen. Hamas säger sig vara ”chockade” och lovar att stoppa extra mycket sprängämne i raketerna mot Israel för att fortsätta ”motståndet”.

 För opinionen i Israel är detta en bra nyhet – om det är dåligt för Hamas, så måste det vara bra för oss, resonerar de flesta och då får Olmert, Livni och Barak litet mer andrum innan högern börjar slå på stora trumman på riktigt. Att de inte gjort det hittills kan bara bero på att förväntningarna på Annapolis är precis på nollpunkten, och då kan man vänta med att bränna bildäck en stund för att inte trötta ut folk i förtid.

Annars vill jag mest rekommendera BBC –  klicka på länken till ”West Bank Palestinians on their hopes for the talks at Annapolis”. Det är viktigt att lyssna på vanligt folk också, även om BBC  naturligtvis tar med ett urval av åsikter och man inte kan dra några slutsatser om vad majoriteten tycker.

 För bara någon vecka sedan läste jag en palestinsk opinionsundersökning som sade att runt 70% av palestinierna (måste vara på Västbanken, vet inte om det gäller Gaza också) stöder att Abbas åker till Annapolis, men samma majoritet tror inte att konferensen kommer att leda någonvart. Intressant nog publicerade Yediot i helgen en israelisk opinionsundersökning som säger precis samma sak – över 70% av israelerna stöder Annapolis som koncept, samma majoritet tror inte att det kommer att leda någonvart. Bingo.