Greenpeaceaktivister strippar för Shimon Peres

Under ett seminarium på ämnet kärnvapen i Mellanöstern i Tel Aviv-universitetet idag tog några Greenpeaceaktivister tillfället i akt att strippa (nå ja, inte mer än på stranden, men ändå) inför presidenten Shimon Peres som just kommit för att hålla tal (se Greenpeace Israels hemsida här, inklusive bilder). Enligt Haaretz så var Peres snarast road, hoppades att deltagarna inte skulle förkyla sig och påpekade att de borde demonstrera i Teheran istället.

 En israelisk demonstration mot kärnvapen i Teheran, jojo…När en sådan demonstration kan hållas, då behövs den inte för då är det lugnt ändå.

 Men det här är intressant – ämnet är långt ifrån konsensus i Israel, men ändå inte tabu. Argumenten är också snarare ”för ett kärnvapenfritt Mellanöstern” snarare än ”bort med Israels kärnvapen” (som ju officiellt inte existerar, även om inte en kotte tror på det).  

14 reaktioner till “Greenpeaceaktivister strippar för Shimon Peres”

 1. liten rättelse här. Greenpease protesterar inte för ettkärnvapenfritt melanöstern utan för ett kärnvapen och kärnkrafts fritt mellanöstern.

  Det är viss skilnad (och jag håller INTE med dem om att man ska vara utan kärnkraft.)

 2. Nog känns det mer motiverat att demonstrera i ett land som har kärnvapen än ett som inte har det om man vill få bort dem…

  Jag medger dock att israeler som ägnar sig åt en politisk demonstration medels stiptease i Teheran skulle vara komisk. Åklagarna skulle få härdsmälta bara av att välja vad de skulle åtalas för.

  Vad gäller om ämnet israeliska kärnvapen är tabu så minns jag hur alla judiska ledamöter i Knesset marscherade ut när en arabisk medlem tog upp frågan, och han behöll ändå kläderna på.

 3. Jo. Men att dela Jerusalem och göra östra Jerusalem till palestinsk huvudstad var totalt, totalt förräderitänkande när jag kom hit 1989-1990. Igår såg jag Zipi Livni sitta och säga hos London och Kirshenbaum att alla idag är överens om själva konceptet med en palestinsk stat, det är exakta gränser och alla möjliga detaljer som ska förhandlas fram. Och hennes föräldrar var medlemmar i Etzel. Det har faktiskt hänt en del. Samma process kommer att ske med kärnvapnen. Men det tar tid.

 4. Att man kan ge ord åt saker är utmärkt!
  Nu hoppas vi bara på att orden börjar ge effekt på marken oxå…

  Annars så har ju bara den israeliska konsensusen förändrats i den bemärkelsen att det är nu ok att prata om en paelstinsk stat – för på marken händer ändå inget…

 5. Anna, Israels officiella erkännande av sina kärnvapen är helt beroende av USA. Anledningen till att de vägrar medge sina kärnvapen torde främst vara den amerikanska lagen om att USA inte får ha militärt samarbete med länder som skaffat kärnvapen utan stöd i NPT.

 6. Thomas, jag vet…och det gör det ju ännu mera absurt. Snacka om ”eyes wide shut”.

  Men ändå – jag är säker på att det inte kommer att hålla i längden. Förr eller senare (förmodligen senare) kommer det här att regleras. Fast aldrig i livet innan Israel och hela arabvärlden sluter fred.

 7. Det är minst lika motiverat att demonstrera mot ett land som står i begrepp att skaffa sig kärnvapen. Särskilt om landet i fråga blir allt mer odemokratiskt och styrt av religiösa fanatiker. Om det kan förhindras är mer vunnet än om man lyckas få en demokrati att nedrusta.

 8. Om det är något vi borde oroa oss ordentligt för i så fall så är det Pakistan, inte Iran. Jag tror att det iranska styret i all sin obehaglighet ändå är relativt förutsägbart. Det är ingen anarki. Om Musharraf går och vi får en taliban-regering i Pakistan, då tar det hus i helvete.

 9. Ja en talibanregim skulle ju rentav kunna innebära krig mellan Iran och Pakistan.
  Men vad gäller protester borde fredsaktivister demonstrera mot iranska kärnvapen, det finns fortfarande möjlighet att påverka den processen. Att kräva att Israel avrustar samtidigt som Iran håller på att skaffa kärnteknik är bara konstigt ensidigt.

 10. Anna, intressant påstående att Israel inte kommer att erkänna sina kärnvapen förrän den dag de inte längre behövs som avskräckning. Ungefär som Sydafrika då.

  Markus, på vilket sätt menar du att Iran blir mer odemokratiskt? Jag tycker den långsiktiga trenden sedan revolutionen har varit mot ökad öppenhet även om det är två steg framåt och ett tillbaka. Jag håller med Anna att Pakistan är betydligt mer oroväckande.

 11. Jag tycker mest att det är ett verklighetsnära påstående som bygger på min erfarenhet på hur israeler uppfattar kärnvapeninnehavet – som en livförsäkring. Ingen här tror på internationella garantier för Israels säkerhet. Inställningen är den att om Israel inte hade kärnvapen så skulle Israel inte existera, och EU och FN skulle beklaga händelsen och sätta upp ett minnesmärke. Eventuellt.

  Greenpeace hade faktiskt en kampanj i somras med Rainbow Warrior tror jag att det var, som först ankrade i Tel Aviv och sedan i södra Iran. Det mest effektiva vore väl om israeliska och iranska organisationer kunde samarbeta, men jag vet inte om de gör det. Jag tänker skriva något om det här och ska kontakta Sharon Dolev som är ansvarig för the nuclear project i Greenpeace Israel nästa vecka :-).

 12. Thomas,
  sedan de ultrakonservativa stärkte sin makt genom att Ahmajinedad tillsattes har de också (i linje med sin religiösa ideologi) ökat restriktioner på media och internet. Dessutom har kontrollen och trakasserierna av kvinnor som bär ”oislamsk”klädsel, och män med ”västinfluerad frisyr och klädsel” ökat. I skuggan av diskussionen om Irans nukleära ambitioner har också förföljelse och förtryck av oliktänkande dvs regimkritiska ökat. Tortyr är ett självklart inslag i det förtrycket.
  Att protestera mot att den här typen av regim får tillgång till kärnvapen är fullt rimligt, en fredsaktivist som inte ser problemet är förmodligen ingen fredsaktivist.

  Några länkar:

  BBC: Iran’s leaders harness media power
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/4804328.stm

  SvD: Offensiv mot oislamsk klädsel i Iran
  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_247815.svd

  SvD: Iran ökar förtrycket mot kvinnoaktivister
  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_622213.svd

  Eller, för en djupare och mer naynsrik inblick i de iranska samhället: läs Christopher de Bellaigue ”The Struggle for Iran”.

Kommentarer är stängda.