Vem får åka till Annapolis?

På torsdag kommer arabstaternas utrikesministrar att träffas i Kairo och bestämma vilken rang deras representanter på Annapoliskonferensen kommer att ha. Ett slutgiltigt uttalande väntas i helgen.

 Detta beslut är superviktigt – om de skickar ambassadörer så är det en förolämpning mot Bush och Abu Mazen, oavsett vad konferensen lyckas åstadkomma i övrigt. Om de skickar utrikesministrar så är det en helt annan grej (läs Zvi Barel). Enligt palestinska och egyptiska källor så kommer även Saudiarabien och Syrien att komma till Annapolis (se Haaretz nätsida), men jag kan inte hitta något om detta i arabisk eller utländsk press så vem vet.

 Det finns alltså många parametrar förutom framsteg i ämnena som står på dagordningen för att bedöma om konferensen lyckats eller inte. Men det avgörande har egentligen inte med fakta att göra – det som i slutändan avgör om Annapolis blir ett fiasko, en nystart eller en succé (det tror jag ju iofs mindre på)  är hur konferensen uppfattas av den israeliska och palestinska allmänheten. När vi får se de första opinionsundersökningarna efter konferensen, och ser hur israeliska och palestinska politiker förhåller sig till sina respektive ledare, först då går det att säga något konkret. Tålamod, tålamod.

SvD