Ny israelisk-arabisk komedi av Sayed Kashua

Sayed Kashua, palestinsk-arabisk israel, journalist och enligt egen utsago den förste muslimen som skriver böcker på hebreiska, har skrivit en komedi för israelisk TV som ska börja sändas inom kort. Serien handlar om en arabisk familj i Israel och är enligt Haaretz ”rolig, unik, smart och modig. Den ger en värdig plattform till en befolkning som helt saknar röst i de flesta israeliska TV-serier och gör detta på bästa sändningstid i kanal 2. ”

 Inför sändningen (start 24 november) fick en fokusgrupp på fem araber och två judar se några avsnitt i serien, och hade inte helt oväntat lite olika åsikter om serien. Är det här verkligen något att skratta åt? Sayed Kashua har i hela sitt journalistiska arbete och författarskap gjort ett väldigt bra jobb med att ironisera avgrundsdjupt om fördomar och stereotypa uppfattningar, både i det judiska och det arabiska samhället i Israel. Ingen slipper undan utan blåmärken. Vad deltagarna frågar sig är om en sådan här komedi förstärker eller bryter ner fördomar. 

 ”Sayed Kashua vänder upp och ner på saker och ting,” säger Lilianne. ”Han är inte dum. Han beskriver stereotyperna, men samtidigt tror han inte på dem.” Själv är hon mest sur för att serien inte har ett tillräckligt feministiskt perspektiv.

 Sayed Kashuas böcker har översatts till flera europeiska språk – bland annat Dansande Araber – men jag tror inte att de finns på svenska. Det är synd. För han skriver enormt bra. Så intresserade svenska läsare får nöja sig med hans kolumner i Haaretz. Eller med ett smakprov…Var är transfern som ni lovade??

En tanke på “Ny israelisk-arabisk komedi av Sayed Kashua”

  1. Detta var intressant! Påminner om serien ”All in the family” från 70-talet om workingclass bigot Archie Bunker och hans länge-lidande familj!. Drog fram och förlöjligade fördomar men gjorde somliga förbannade. 🙂 Ser fortfarande re-runs ibland.

Kommentarer är stängda.