Annapolis har avlidit

Den politiske kommentatorn Raviv Drucker förklarade just i israeliska kanal 10 att Annapolis slutgiltigt avlidit. ”Innehållet har vattnats ur och vattnats ur tills ingenting återstår utom en photo-op”, sade Drucker, vars inslag i programmet ”London och Kirshenbaum” pryddes av en traditionell begravningsannons för konferensen i Annapolis. ”Det går inte att ha en konferens som handlar om att högtidligt förklara att Olmert och Abu Mazen nu börjar förhandla om ett slutgiltigt fredsfördrag, utan att komma med konkreta riktlinjer. Vet ni hur många gånger israeler och palestinier har börjat förhandla om en slutlig lösning? Det är den kallaste pastan som det går att sälja i Mellanöstern idag.”

Ingen verkade speciellt upprörd, snarare rådde samstämmighet i studion angående detta uttalande. Alla instanser, både på den israeliska och palestinska sidan, har uttryckligen förklarat att Annapolis inte har en chans. Förväntningarna är på den absoluta nollpunkten och Annapolis är långt, långt ner på rubrikerna.

Istället handlar diskussionen i Israel de senaste dagarna om våld på fotbollsarenorna och basketplanerna, om bilolyckor och naturligtvis om lärarstrejken på gymnasierna som redan hållit på i över en månad. Utan tvivel har Israel tillräckligt med interna problem att diskutera även utan huvudvärken i Annapolis.

Men frågan är ju egentligen inte vad som händer i Annapolis utan vad som händer när parterna kommer hem igen. Kommer Abu Mazen att sitta kvar? Vad händer med Hamas i Gaza? Israeliska reservister från fallskärmsjägarkommandot berättade för några dagar sedan efter att ha deltagit i strider i Gazaremsan och om hur Hamas inte längre kan beskrivas som en gerillagrupp utan en riktig armé.  Hamassoldaterna är vältränade, kunniga och samspelta, sade de. Det var som att föra ett riktigt krig.

 Så även om pessimismen är välgrundad så hoppas jag att både israeliska och palestinska politiker funderar lite över vad som ska hända dagen efter. ”Utan Abu Mazen så får vi inte Hamas utan Iran och Al Qaeda på Västbanken”, varnade Condoleezza Rice för ett tag sedan. Hoppas hjärtinnerligt att någon skärper sig innan den 26 november och börjar tala allvar.

3 reaktioner till “Annapolis har avlidit”

 1. Jag tycker det är tråkigt att än en gång det Palestinska folket får vänta på en rättvis fred, medan bosättningarna på Västbanken breder ut sig och livsutrymmet för palestinierna minskar.
  Jag gör nu ett citat:
  ”Om jag var arabisk ledare skulle jag aldrig underteckna ett fördrag med Israel” förklarade Ben-Gurion under ett samtal med Nahum Goldman. ” Vi har tagit deras land. Förvisso är det ett land som Gud lovat oss, men vad intresserar det dem? Vår Gud är inte deras Gud. Vi har vårt ursprung i Israel, det är sant , men det var för 2000 år sen . Vad angår det dem? Det har funnits antisemitism, nazisterna , Hitler, Auschwitz. Men var det deras fel ? De ser bara ett enda faktum: Vi har kommit och vi har stulit dras land. Varför skulle de acceptera detta?(…)
  Vi måste förbli starka, ha en mäktig arme´. Däri ligger hela vår politik. I annat fall kommer araberna att förinta oss.” citat Nahum Goldman 1976

 2. Oavsett är det faktiskt bättre att förväntningarna inför Annapolis är låga, läs obefintliga, än att det var som vid Camp David år 2000, där dom istället var skyhöga.

  För Ehud Olmert spelar det inte någon större roll hur det går, staten Israel lär fortsätta att traska på sin samma 40 åriga hjulspår, i ett evigt försök att hitta en palestinsk ledare med folkligt stöd som accepterar en fred dikterad av Israel…

  För Dag Selander och den kristna avgrundshögern är ju tydligen varje tillstymmelse till palestinsk stat ett hot.
  Med sådana ”vänner”, är Irans president ett betydligt mindre problem för Israel..

Kommentarer är stängda.