Meir Sheetrit kritiserar lagen om återvändande

Inte första gången som Meir Sheetrit (uttalas ”shitriiit”) kritiserar lagen om återvändande – när jag hörde honom i radio för ett tag sedan så var han väldigt tydlig. ”Inga fler ”försvunna stammar” och andra desperata försök att övertala judar att invandra till Israel”, insisterade han. ”Vi måste sluta ge automatiskt medborgarskap och börja ställa rimliga krav på dem som vill komma hit”.

 I en artikel i BBC säger Sheetrit att han anser att invandrarna borde leva i Israel i fem år och bevisa sina hebreiskakunskaper innan de ges medborgarskap (låter det bekant någonstans ifrån?)

Inte helt oväntat stöter Sheetrits förslag på häftiga protester från Jewish Agency och andra organisationer, eftersom det är deras levebröd han attackerar.

 Tror inte att vi får någon omedelbar ändring av lagen. Men att denna heliga ko numera kan diskuteras öppet av en Kadima-minister är ändå rätt anmärkningsvärt. Och de ryska nynazisterna i Petah Tikva har gjort kon ännu mindre helig än den var tidigare. Så jag tror inte att vi hört slutet på den här diskussionen än. Långt ifrån.