Israel och apartheid – proisraelisk blogg i Sydafrika

Läste just en artikel i Haaretz om en pro-israelisk blogg i Sydafrika, It’s Almost Supernatural. Inte helt oväntat handlar en hel del av inläggen om politikers och medias jämförelser mellan Israel och apartheidregimen i Sydafrika. Har inte hunnit läsa så mycket men den klara och uttalade tendensen till pro-israelisk bias gör den inte så intressant ur ett Mellanösternperspektiv. Däremot tycker jag att den är intressant som en spegel av den sydafrikanska debatten kring apartheidsystemet och vad detta innebar för någonting.  Två läsvärda inlägg angående Israel och apartheid: en från den här bloggen, Part Hate, och 26 thoughts around the apartheid charge.

För att undvika eventuella missförstånd: ingen här stöder apartheid. Tvärtom: de är hundraprocentigt övertygade om att apartheid var ett i grunden orättvist, odemokratiskt och synnerligen brutalt system som aldrig borde ha funnits.

Bloggen citerar den judiske (numera israeliske) sydafrikanske anti-apartheid aktivisten och journalisten Benjamin Pogrund, som sade att när apartheidbegreppet används som slogan så förlorar begreppet sin mening. Frågan är om det inte redan är på väg att göra det i vissa cirklar.  

Fast jag håller inte med om allt. I sina 26 tankar skriver Yoel Pollak bland annat:

18. Israel is unlike apartheid South Africa in that Arabs have the vote and have equal access to the legal system, as blacks and other “non-whites” in South Africa did not; this means that Arabs have the power of political change, too.

Israels arabiska befolkning har rösträtt, ja. De har också samma rätt till rättssystemet och de använder den rätten (se Adalah, Mussawa och andra organisationer). Men jag skulle inte påstå att det inte existerar någon diskriminering i rättsväsendet, eller att en palestinsk muslim med israeliskt medborgarskap får samma bemötande av polis/domare osv som en judisk israel. Detta är inte acceptabelt och bör motarbetas, precis som i Sverige eller i Frankrike. Men det handlar om diskriminering, inte om apartheid.

25. The security barrier is not an “Apartheid Wall” because it is almost entirely a fence and because its primary purpose is to protect Israeli lives; it is not a land grab because its route has to be justified in security terms according to the High Court.

Som jag skrivit i otaliga tidigare poster så är jag mindre tveksam om att muren/barriären inte är ett försök att roffa åt sig land. Men jag tycker fortfarande inte att det är någon ”Apartheid Wall”. Främst just för att den skiljer palestinier från palestinier, inte muslimer/kristna från judar eller folk med olika hudfärg från varandra. Någon säkerhetsbarriär är det inte heller. Istället handlar det om ett försök att under skydd av ett magiskt ”säkerhetskoncept” upprätta en politisk gräns där så mycket land som möjligt hamnar under israelisk överhöghet, alltså ett ”land grab”.

Däremot så har vägsystemet på Västbanken med sina specialvägar för judiska bosättare definitivt drag av apartheid. Å andra sidan kan man argumentera att det är en politisk uppdelning och inte en rasistisk, eftersom kriteriet för att kunna köra på de här vägarna är att man har israeliskt ID, vilket palestinier från östra Jerusalem och alla palestinska israeler också har och de har rätt att använda de här vägarna.

 Men även om jag är lite skeptisk till vissa punkter så tycker jag att många av de 26 punkterna är läsvärda och också värda att diskuteras.

Annons

2 reaktioner till “Israel och apartheid – proisraelisk blogg i Sydafrika”

 1. Enligt Gt ja.
  Men fred tjänar man ju mer på = utveckling etc

  Är det inte bättre med ständiga förbättringar. Involverar människor och belönar eldsjälar i decentraliserad organisation (kunder, lokala marknader etc).
  Kristalliserad intelligens (under ständiga förbättringar över tid= lära och implementera).
  Och empatisörer som ser sig själv i andra.

  Det är väl ett samspel, evolutionärt, att dels förbättra dels utveckla kristalliserad intelligens (individuellt och effekter på alla, ständiga förbättringar) samt inte minst utveckla empati med mål och metoder.

Kommentarer är stängda.